1999 yılında İtalya’da kurulan Cittaslow Birliği’nin 32 ülkede 282 üyesi bulunmaktadır. Nüfusu 50 binin altında olan kentlerin üye olabildiği birliğin amacı; insani bir yaşam temposuna sahip, doğa ve insan kaynaklı krizlere dayanıklı, ekonomisi güçlü, kültürüne ve tarihine sahip çıkan kentleri desteklemektir. Hız ve tüketim odaklı küresel sistem, insan ve doğanın sahip olduğu ritmi olumsuz yönde değişmeye zorlamakta ve bu değişim, insanlara stres ve mutsuzluk kaynağı olarak geri dönmesine ve doğanın iklim krizi gibi dinamiklerle karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentler için bir model olma hedefiyle yola çıkmıştır. Üye olmak isteyen kentlerin değerlendirilmesi için Uluslararası Bilim Kurulu tarafından belirlenmiş 7 başlık altında 72 kriter bulunmaktadır. Kentler, sahip oldukları koşullar ve gerçekleştirmek istedikleri hedefler doğrultusunda 72 kriter kapsamında projeler geliştirerek birliğe üyelik başvurusunda bulunabilmektedir. Çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, yerel üretim (tarım, turizm, el sanatları), misafirperverlik ve farkındalık, sosyal uyum ve ortaklıklar başlıklarındaki kriterler, kentlerin sahip oldukları özgün değerleri analiz etmeleri ve hedeflerine ulaşmaları için bir yol haritası işlevi görmektedir.

CITTASLOW MANİFESTOSU

Başlangıçta insan kendisini besledi. Sonrasında sığınak ve korunma aradı: Böylelikle evler, köyler ve kasabalar kuruldu. Sonunda, hayatın giderek artan telaşlı, çılgın ritmiyle birlikte makinelerin zamanı geldi. Bugün insan, kendi gelişiminin yarattığı birçok kaygıdan kurtulmanın hayalini kurmaktadır. Daha huzurlu, sakin, düşünceli bir yaşam tarzını aramaktadır. Bu çelişkili ve huzursuz yirminci yüzyılın sonunda, bilge bir adam Yaşamın İyi Olduğu Kasabalar modeli yoluyla kurtuluşu önerdi.

Yeni Cittaslow Uluslararası Hareketi, kasabalarımızın faal ama aynı zamanda huzurlu uygarlıklarını günlük hayatın dinginliğine dayalı bir değişim programıyla bir araya getirmek istemektedir. Kasabalar büyük, orta ya da küçük ölçekli de olsalar ortak özellikler paylaşmaktadır ve aynı amaca yönelmektedirler.


İZ DERGİ'NİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN 



“Geri alınan zamanla ilgilenen” insanların canlandırdığı, meydanlar, tiyatrolar, atölyeler, kafeler, restoranlar, kutsal mekânlar, bozulmamış manzaralar ve büyüleyici zanaatkârlar açısından zengin olan, otantik ürünlerin ritimleriyle mevsimlerin yavaş ve cömert ardışıklığının hâlâ değerinin bilindiği, güzel tatlara ve sıhhate, dini ve geleneksel törenlerinin spontaneliğine, yaşayan geleneklerin büyüsüne saygı duyulan kasabalar. Bu yavaş, sakin ve düşünceli bir yaşam tarzının mutluluğudur.

Katılımcı kasabalar ve Slow Food hareketi tarafından istenilen ulusal ve uluslararası birlik, üçüncü milenyumun başında hümanizmin yeniden doğuşu için sürekli bir laboratuvar olacaktır.

(Eski bir İtalyan gazetesinden kopyalanmıştır)

CITTASLOW METROPOL

Cittaslow Uluslararası Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde geliştirilen Cittaslow Metropol projesinin amacı, 1999 yılından beri dünyanın farklı noktalarında başarıyla uygulanan Cittaslow modelini büyükşehirlerde de uygulamaktır. Cittaslow modeli, farklı şartlara ve imkânlara sahip küçük kentlerin kent kimliği ve ruhunu kaybetmeden kent sakinlerine daha iyi bir yaşam sağlaması için bir yol haritası sunmaktadır. Daha huzurlu, sakin ve bilinçli bir yaşam tarzı için küçük kentlerde uygulanan modelin büyükşehirlerde uygulanabilmesi kapsamlı bir çalışma gerektirmektedir. Nüfusu 50 binin altındaki kentler için geliştirilmiş Cittaslow modelini, milyonlarca nüfusa, birbirinden farklı sorunlara ve koşullara sahip olan büyükşehirlere doğrudan uygulamak mümkün değildir. “Sakin Büyükşehir” kavramını geliştirmek için İzmir’de iki yıldır yerel yönetim, akademi ve sivil toplum işbirliğinde bir çalışma sürdürülmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Cittaslow Metropol İzmir Ofisi tarafından yürütülen çalışma kapsamında Cittaslow felsefesinin büyükşehirlerde nasıl uygulanacağına yönelik bir kontrol listesi oluşturularak bu felsefenin mahalle ölçeğinde nasıl uygulanabileceğinin araştırıldığı Sakin Mahalle Programı geliştirilmeye devam etmektedir. Cittaslow Metropol kontrol listesi, Cittaslow ağına katılmak isteyen büyükşehirlerin hangi alanlarda ve hangi hedeflere yönelik çalışmalar gerçekleştirmeleri gerektiği hususunda bir yol haritası sunacaktır. Yavaşlık kavramını metropolde yaymak için geliştirilen Sakin Mahalle Programı; kendine yeten, mahallenin ihtiyaçlarının toplum katılımıyla tespit edildiği, kamu ve sivil toplum kaynaklarının ortaklaşmasını sağlayan ve Cittaslow öncelikleriyle çözüm önerilerinin geliştirilerek uygulanmasını amaçlayan bir programdır. Bu kapsamda seçilen iki pilot mahallede bilimsel yöntemlerle mahalle sakinlerinin ihtiyaçları belirlenerek çözüm önerileri geliştirilmiş ve program kapsamında uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar ve çalışmaların ölçülebilir sonuçları Haziran ayında gerçekleştirilecek Cittaslow Genel Kurulu’na sunulacaktır.

Editör: Haber Merkezi