Ozan Yeşiltepe - 2012 yılında İran'dan İzmir'e gelen Sami Hosseini'nin, kültür merkezleri ve derneklerde def kursu vermeye başlaması ile ortaya çıkan, def öğrencileri, Hosseini öncülüğünde çeşitli etkinliklere katılmıştır.

Bu etkinliklerden gelen olumlu etki, topluluktakilerin heyecanı ve özellikle de Hosseini'nin -tıpkı İran'da kurmuş olduğu topluluklar gibi- bir def topluluğu oluşturma fikri birleşince ritim topluluğu temeli atılmış oldu. İran'dan gelen defjenin çantasında topluluk oluşturma fikri olduğu gibi bir de bu topluluk için isim vardı. O isim, kadim inanışlardan olan Zerdüştlükte, iyinin tarafında olan ilkeyi temsil eder. Evet, Ahura Mazda'nın Ahura'sını alarak yola koyulmuştur ritim topluluğu. Bu yola koyuluş 2013 baharına (mayıs) denk gelir. Aynı zamanda o dönem, ritmin ve ezginin sokağa ziyadesiyle taşması da demekti (2013 Gezi İsyanı). Bir nevi sokaklarda, meydanlarda filizlenen bir topluluk olmuştu Ahura Ritim Topluluğu.

2013 sonbaharında kendi organizasyonunu yapmaya karar veren Ahura'ya, İmd (İzmir Müzisyenler Derneği), Çiğli Belediyesi ve Ahura dostları da katkı sunmuştur. Böylece daha sonraki yıllarda da sürecek olan kendi organizasyonunu yapma işinin başlangıcı da yani bir nevi ‘Merhaba’sı da gerçekleşmiştir. Bu Merhabada –ki sonrasında da birçok etkinlikte dayanışma içinde olduğu- Praksis Müzik Hareketi de yer almıştır. Gayretler, bağımsız ve kolektif bir çaba ile kendi organizasyonunu yapabilmeye evrilmişti. Nitekim, Bahar (2014), Newroz (2015), İstanbul (2016), Dost ile Dayanışma (2016) konserleri buna örnektir.

2013 yılında Sami Hosseini'nin eğitmenliğinde yola çıkmış olan Ahura Ritim Topluluğu, artık kolektif bir grup olarak birçok üyesi, İzmir'in çeşitli ilçelerinde (Konak, Menemen, Karşıyaka, Bornova, Çiğli, Buca,...) ritim dersleri vermekte; Ahura'nın çeşitli üyeleri Konakta açtıkları bir enstrüman yapım atölyesinde def, kajon, bendir üretimi yapmakta ve bunları bir arada yürütürken bir yandan müzik üretmekte ve yorumlamaktalar, çağrıldıkları ve organize ettikleri konserlere koşmaktalar. Gençlik kamplarına davetlerle birlikte ritim atölyeleri açılması da bu koşuşturmalara dahil olmuştur.

Temel enstrümanı def (erbane) olan ekipte, deflerin yanı sıra, tömbek, kajon, ud, tırnak kemençe, cümbüş, bas gitar, elektro gitar gibi ritim ve melodi enstrümanları da bulunuyor.

Giderek başka enstrümanları da ekibe dahil etme gayretleri sürmektedir.

Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasındaki çeşitli kültürlerin hikayelerini, özgün renklerini, hissiyatına uygun progresif ritim kompozisyonları ile yorumlayarak, yeniden anlatan bir müzikal yapıya sahip grup, ritimlerinin olduğu gibi, müzikal olarak seçtikleri eserlerin çeşitliğiyle de dikkat çekiyor. Bu kadar renkli bir coğrafyanın müziğini yaparken elbette ki konserlerinin şarkı listelerinde dilsel çeşitlilik de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Yorumlanan şarkıların yanı sıra, ritim kompozisyonlarını da her konserinde ifade etmekte Ahura.

Gerek müzik, gerek müziğin altbaşlığı olan 'yaşam' da rekabetçilik anlayışının karşısında, dayanışmacı kültürün savunuculuğunu her fırsatta pratiğe geçiren Ahura Ritim Topluluğu; iyiliğe, eşitliğe, adalete dair doğru gördüğü her türlü toplumsal eyleme, organizasyona, üretime, gündeme de elinden gelenin en iyisiyle; müzikle katkı koymaya çalışıyor.

Üretimlerinde ve konserlerde pek çok müzisyenle ortak işler gerçekleştiriyor ve tıpkı kendi gibi def grupları ile birlikte çalışmalar gerçekleştiriyor.

Sevdiği bir işi samimiyetle ve öz disiplinle üreten, iyi ve doğrudan yana duran, üretimini kolektifleştirme amacı güden bir çabanın ürünüdür Ahura Ritim Topluluğu.


İZ DERGİ'YE İZMİR'DEN YA DA ŞEHİR DIŞINDAN NASIL ABONE OLUNUR? TIKLAYIN

MART SAYISI SUNU YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi