1-Kendinizi huzurlu hissettiğiniz bir yer söyler misiniz?

Kendimi en çok huzurlu hissettiğim yer Alaçatı'daki evim. Eşimle birlikte gelecek hayalimiz, tüm yılımızı orada geçirmek.

2-Sevdiğiniz birini Ege'de ağırlayacak olsanız nereye götürürdünüz?

Urla iskelede denize karşı balık yemeye ve eşlik ederse 2 kadeh içmeye götürürdüm. Bu arada İki Urla'lıyı da anmak lazım birisi Tanju Okan diğeri Necati Cumalı. Onlar için de iki kadeh içmeli.

3-İzmir'în en sevdiğiniz özelliği nedir?

İzmir herkese özgürlük vaat eden kent, herkesin özgür olduğu kent... Muhafazakârın da, liberalin de, sosyalistin de daha özgür olduğu kent. Ben bu kentin denizini, kızını (tam bir İzmir kızıdır karım) kısaca her şeyini ama en çok özgürlüğünü seviyorum.

4-İzmir'in en sevmediğiniz özelliği nedir?

Ben İzmir aşığı bir adamım, bin kere dünyaya gelsem yine başka yerde yaşamayı düşünmem bu yüzden bu soruyu duymamış olayım.

5-İlham aldığınız kimse var mı?

Türkiye'de Cumhuriyet’e sevdalı herkese ilham veren Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. Bu sadece bizlerin ilham kaynağı da değil Che Guevera vurulduğunda sırt çantasından çıkan 2 kitaptan biri Atatürk'ün büyük nutku diğeri bir şiir antolojisi sanırım. Castro'ya ve dolayısı ile Che'ye Atatürk'ün büyük nutkunu armağan eden büyük Türk şairi Nazım Hikmet ise bir başka ilham aldığım kişi. 1998 yılı Şubat ayında karıma aşkımı onun bir şiiri ile ilan etmiştim. Düğün davetiyemizde de yine Nazım'ın bir şiiri vardı. Şöyle diyordu benim yüreğimden, onun dizelerinden;

“Yumdum gözlerimi
Karanlıkta sen varsın
Karanlıkta sırtüstü yatıyorsun
Karanlıkta bir altın üçgendir alnın ve
bileklerin
Yumulu göz kapaklarımın içindesin
sevdiceğim
Yumulu göz kapaklarımın içinde şarkılar
Şimdi orda her şey seninle başlıyor
Şimdi orda hiçbir şey yok senden önceme ait
Ve sana ait olmayan.”

6-Favori sanatçınız kim?

Benim yaşamımda müziğin çok önemli bir yeri var. Bu yüzden favori sanatçılarımın tamamına yakını müzisyen. Şimdi hayatta olmayan Ruhi Su benim her yönüyle büyük saygı duyduğum bir sanatçı. Ayrıca Erkan Oğur'a bayılırım. Bob Dylan bir efsanedir. Hepinizin bildiği bir tiyatrocuyu da favori listeme eklemeliyim; Levent Üzümcü.

7-Hatırladığınız en kötü anınız nedir?

Hatırlamak istemiyorum. Size önerim, insanlara kötüleri değil iyileri sormanız! Kötülüğün yeryüzünde ve ülkemizde giderek arttığı bir dönemde hepimizin iyi anılara ihtiyacı var.

8-Defalarca izleyebileceğiniz film var mı?

Defalarca izleyeceğim çok film var. Ben fantastik romanlara ve filmlere bayılırım. Çocukluğumda da masallara bayılırdım. Yüzüklerin Efendisi, Hobbit, Game of Thrones defalarca okuyabilir ve seyredebilirim. Ayrıca başka birçok filmin yanı sıra Pan'ın Labirenti'ni ekleyebilirim.

9-En son hangi kitabı okudunuz?

Hüsnü Mahalli'nin Al Sana Bahar adlı kitabını okudum.

10-Hayvan besliyor musunuz?

Mahallemizde yaşayan sokak hayvanlarını besliyorum. Evde beslediğimiz bir hayvanımız yok.

11-Uzun romanlar mı, kısa öyküler mi?

Kısalığı uzunluğu değil benim için önemli olan, edebi değeri yüksek olsun hepsinden ayrı ayrı tat alırım.

12-Köşe yazılarını takip ediyor musunuz?

OT Dergisini beğeniyorum ve mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum. Derginin yazarlarından Murat Menteş'in yazılarını beğeniyorum. Gazetelerde her Allah'ın günü yazanları ise düzenli takip etmiyorum. Bir insanın yazması için biriktirmesi gerekir. Her gün yazan bir insan nasıl biriktirir?

13-Kötü bir özelliğinizi söyler misiniz?

Benim duygularımı saklayamama gibi bir durumum var. Öfkemi de, sevgimi de belli ederim. Bu benim için değil, fakat siyaset için kötü bir özellik.

14-Parasız kaldığınız oldu mu?

Lise dönemlerimizde harçlığımızın yetmediği, parasız kaldığımız zamanlar olmuştur. Ama sıkı dostlarım vardı, birimizde olmadı mı kimde varsa o harcardı.

15-Başınız hiç kanunlarla belaya girdi mi?

Ben hukukçuyum, başımın kanunla belaya girmesi bana uygun bir durum değil. Ama siyasetin sonucu olarak zaman zaman siz de yargının karşısına çıkıyorsunuz.

16-Okulu sever miydiniz?

Okumayı çok severim ancak öğrenciyken en sevdiğim zaman okulun tatil olduğu zamanlardı.

17-Bağımlılıklarınız var mı?

Bağımlılığım yok.

18-En sevdiğiniz yemek nedir?

Patlıcan silkme, keşkek, kuzu etli şevketi bostanı çok severim. Bir de pırasalı Arnavut böreğini.

19-En büyük korkunuz nedir?

Yeryüzü giderek yaşanmaz bir gezegene dönüyor. Gezegenin tüm kaynaklarını fütursuzca tüketiyoruz. Ekilebilir alanlar, içilebilir su kaynakları, atmosfer... Korkarım birkaç yüzyıl sonra üzerinde yaşayabileceğimiz bir dünya olmayacak.

20-Gün içerisinde en çok neye zaman ayırıyorsunuz?

Okuyorum. Buna Twitter, WhatsApp, kanun, dergi, gazete, kitap hepsi dâhil en çok okumaya zaman ayırıyorum.

21-Takip ettiğiniz dergiler-gazeteler var mı?

Birgün, Cumhuriyet, Hürriyet.

22-Takip ettiğiniz twitter fenomenleri, facebook hesapları var mı?

Milletvekili arkadaşlarım, Belediye Başkanı arkadaşlarım ve bunların dışında birçok kişi.

23-Başka bir çağda dünyaya gelme şansınız olsaydı ne seçim yapardınız?

Yine aynı dönemi tercih ederdim. Ne geçmiş ne gelecek... Bu günü, bu çağı yaşamayı tercih ederim. Eğer zamanda seyahat derseniz, o zaman durum değişir. Geleceği merak ediyorum. Geçmişi zaten biliyoruz ama gelecek... O işte benim merakımı cezbediyor.

24-Dünyadan ümidiniz var mı?

Elbette umudumu kaybetmiyorum fakat endişe de ediyorum.

25-Memleket nasıl kurtulur?

Memleket, demokrasi ile, daha çok özgürlük ile, laiklik ile, barış ve kardeşlik ile kurtulur.

26-Dünyayı yönetseydiniz ilk neyi değiştirirdiniz?

Dünyayı yönetmek gibi bir arzum yok. Bu yükü taşımak istemem. Mütevazı bir birey olarak yaşamayı tercih ederim. Ayrıca dünyayı bir başkasının da yönetmesini arzu etmem. İnsanlık kendi kendisini yönetmeli. Fakat ‘dünyada bir şeyi değiştirme gücüm olsa neyi değiştirirdim’ bu şekli ile sorunuzu yanıtlayabilirim. Hacı Bektaş-ı Veli'nin bir sözü var: “72 millete bir nazarla bakmayan halka müderris olsa hakka asidir.” Yeryüzünde insanların arasında din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin bir arada birbirlerine sevgi ve saygı yaşamalarını sağlamak barışa ve insanlığa en büyük katkıdır.

27-İzmir'i yönetseydiniz ilk neyi değiştirirdiniz?

İzmir iyi yönetiliyor. Türkiye'de sürdürülebilir kent olarak örnek kenttir İzmir. Ulaşım konusunda altyapısı ile metrosu, izbanı, vapuru, otobüsü, fiyatı ve bunların entegre olması, Fuarizmir, Sasalı Doğal Yaşam Parkı ile, Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi ile, bisiklet parkuru ile, kültüre, sanata, tarihe destek olması, çevreciliği ile ve devam eden İzmirdeniz, Büyük Körfez Projesi, tramvay, monoray yatırımları ile ben yönetsem değil ancak CHP'den kim yönetirse yönetsin bu Aziz Başkanımızın döneminde de gerçekleşebilir. İzmir'le ilgili özlemim Türkiye'ye örnek bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmesidir. Bu kadar çok olumsuz örnek varken, Türkiye'ye model olacak bir kentsel dönüşüm projesine ihtiyaç var. Ancak bu rantın paylaşımı ile ilgili değil, yani orada yaratılan rantı öncelikle oturan vatandaş alsın, yerinde dönüşüm olsun, bu değil benim kastım. Öncelikle orada sadece eski yapıları yıkıp yenilerini yapmak değil, orada kültürel ve sosyal dönüşümü de sağlamak. Bunun için kültür merkezleri, spor alanları, çağdaş bir kütüphanesi olan... Yani 50 yıl sonrasının kentini inşa eden bir belediye başkanından bahsediyorum. Bir mikro enerji santrali olabilir içinde, çevreci olmalı, yeşil binalardan bahsediyorum, enerji tasarrufu yapan binalar, çöplerin evde ayrıştırılmasından tutun, sokak aydınlatmalarının güneş enerjisi ile çalışmasına kadar... Bunu yapmak lazım. Siz yüzde yüz uzlaşma ile yerinde dönüşüm yaparsanız, doğru yaparsınız ama o binaların içinde hala kentli olamamış, kafa olarak feodal insanlar oturur. Bugün Gültepe’de 50 yıldır orada yaşayan insanlar kendileirni İzmirli olarak değil, İzmir’e geldikleri yer üzerinden tanımlıyorlar. Karslı, Erzurumlu, Makedon Göçmeni, Muşlu olarak tanımlıyorlar. Ve Erzurumlu ile Karslı birbirinin kahvesine gitmiyor. Kentsel Dönüşüm eğer kültürel ve sosyal dönüşümü de başarırsa, bunu ortadan kaldırır. Bu insanların hepsi, farklılıklarını ve geldikleri yerin kültürünü kente bir zenginlik olarak sunarken, kendilerini de o kentle tanımlarlar. Ne zaman bir kentsel dönüşüm projesi bunu başarırsa Türkiye’nin örnek kentsel ddönüşüm projesi olur. Bunu yapmak için yerel yönetim gerekirse projeyi sübvanse etmelidir. Sonra da ‘bakın, örnek kentsel dönüşüm böyle olur’ demelidir. Bunun yapılabileceği kent İzmir’dir. İzmir’deki yerel yönetim anlayışı ve kadroları buna uygundur. Ben bu tip bir kentsel dönüşüm projesinin bu dönem tamamlanabileceğine inanıyorum.

Bir diğer hayalim ise, Kültürpark’ın duvarlarının yıkılması ve kentle bütünleşmesi. Koca koca duvarların arasına gizlenmiş bir cennet var Kültürpark'ta. Kentten kopuk bir yeşil alanımız var. Bu elbette geçmişinden kaynaklanıyor. Fuar alanıydı şimdi ise Fuarizmir var. Kültürpark artık bir Central Park olabilir. Bu konuda Başkanımızla ayrı düşünüyoruz. O şimdilik uygun bulmuyor, yine ileri bir adım atarak fuardaki kapı sayısını artırmayı hedefliyor. Bense ‘duvarları kaldıran tarihe geçer’ diye düşünüyorum. Şu an kalkmıyorsa duvarlar kesinlikle alçaltılıp Kültürpark’ın kentle bütünleşmesi sağlanmalı. Bunun bir güvenlik meselesi olduğunu düşünmüyorum. Mevcut duvarlar da aslında bakarsanız güvenliği sağlamıyor.

28-Tam 35 mi, 35 buçuk mu?

Ben İzmir Milletvekiliyim ve üstelik Göztepeliyim elbette tam 35.

29-Yüklü miktarda kaybolmuş para bulsanız ne yaparsınız?

Götürür karakola teslim ederim.

30-Şanslı mısınız yoksa şanssız mı?

Kesinlikle şanslı bir adamım. Cumhuriyet çocuğu olduğum için şanslıyım, mutlu bir aile de büyüdüğüm ve mutlu bir aileye sahip olduğum için şanslıyım.

31-En beğendiğiniz fotoğrafınız hangisi? 

Bir tane bulurum sanırım.

32-Beğenmediğiniz fotoğrafınız var mı? 

Mutlaka vardır. Fakat bunu size göndermeyeceğimden emin olabilirsiniz. :)

33-En sevdiğiniz kelime?​

'​AŞK'

34-En nefret ettiğiniz kelime?

Sorunun içinde var zaten ‘Nefret’

35-Yaşamınızdaki son sözünüz bu olacak olsa, ne demek isterdiniz?

Türkçe'de veda ederken söylenen çok güzel bir kelime var, bu kelime o kadar güzel ki hatalı olarak ‘güle güle’ yerine de kullanılmaya başladı.  Ben de o kelime ile veda etmek isterdim hayata ve sevdiklerime "HOŞÇAKALIN"

 

TEMMUZ SAYISI SUNU YAZISI İÇİN TIKLAYIN

İZMİR'DEN YA DA ŞEHİR DIŞINDAN NASIL ABONE OLUNUR? TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi