Tüm imkan ve olanaklarıyla yüklenen ‘evetçi devlet’ ile ‘taktik maktik yok, bam bam bam’ modunda, can havliyle direnen ‘hayırcı halk’ın referandumuna az kaldı.

Yaşananlar bu tarifi yapmamızı kolaylaştırıyor: Devletin evet’ine karşı halkın hayır’ı…  Hem devletin hem halkın tarafında ‘her renkten’ şahsiyet var. Belki de son yıllardaki siyasi kamplaşmaların en ‘hayırlısı’ oldu bu.

""Saray, kendini ortaya koydu koyalı, hiç olmadığı kadar yalnız kaldı. Bahçeli’nin ‘Devlet için evet’i de kurtaracak gibi değil süreci. Çünkü öte yandan vatandaş 14 yılın muhasebesiyle ‘Limon gibi sıkılmaya hayır’Soğan gibi soyulmaya hayır’ diyor.

Yani tartışma bir yanıyla da ekonomiden sürüyor, kavga pazarda devam ediyor: ‘Gonuşmadan geçmeycen; cevap vercen’

***

Bu tarihi referandumdan hemen önceki sayımızı ‘hayır’ kapağıyla hazırlamak, yeni doğmuş dergimizin tarihine özel bir not olarak geçsin istedik.

Işığı söndürülmüş, baharı soldurulmuş haldeki memleketin İzmir’e bakarak umut arayışına, İzmir’in dergisi olarak kayıtsız kalamazdık. ‘İzmir’in dağlarında da memleketin dağlarında da çiçekler açsın’ dedik.

Karikatürle çıkan ilk kapağımızı, gazete ve dergimizin karikatüristi Mustafa Yıldız hazırladı. Kendisi bir aydır İz Gazete’de ‘hayırlı karikatürler’ çiziyor ve referanduma kadar çizmeye devam edecek. Onlardan birkaçını da sayfalarımıza ekledik.

Gülelim istiyoruz: Becerebilir miyiz emin olamasak da…

Umudumuz var: Çiçekler açacak İzmir’in ve memleketin dağlarında.