30 Ekim 2020 Sisam depremi sonrası TMMOB derhal çalışmalarına başladı. TMMOB kamu kurumu niteliğinde olan Anayasa ve yasalar gereği örgütlenmiş akademik meslek odalarının birliğidir: Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği. Bu örgütlülük içinde Şehir Plancıları da vardır.

Bu Odalarımız bizim güvenliğimiz ve kaliteli yaşayabilmemiz için ne gibi çalışmalar yapmışlardır? Sırasıyla bakalım:

*Deprem sonrasına ilişkin yaşadığımız tablonun nedenleri konusunda İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi – Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi,

*Deprem sonrası yıkılan binaların çevresel etkileri konusunda Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi,

*Depremlerde kimyasallardan kaynaklanabilecek tehlikeler için Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şubesi,

*Deprem sonrası kullanılmaları amacıyla oluşturulan acil ve geçici barınma alanlarına ilişkin çalışma ve incelemeleri Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi ile birlikte Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi birlikte yaptılar.

*Acil toplanma ve geçici barınma alanlarındaki gıda ve su hizmetleriyle ilgili olarak da Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi gerekli mesleksel çalışmalarını yapmışlardır.

Mesleki çalışmalarını, bilime, mesleksel ahlâka, halkın yararına yapan bu Odalarımız, çalışmaları hakkında bilgilendirmeyi de yapmayı ihmâl etmediler.

*Sahadaki hasar tespitleri ve çadır alanlardaki çalışmalar ise tüm Odalarımızdan oluşan ekiplerce gerçekleştirildi.

*Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Yer Çizenler Herkes İçin Haritacılık Derneği de www.izmirdepremi.com web sayfasının kullanımını başlattı. Oluşturulan web sitesi aracılığıyla depremden etkilenen binaların hasar durumlarının tespiti ve raporlanması için TMMOB – İKK gönüllülerince Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde kurulan atölye ile siteden yapılan hasarlı bina bildirimleri devamlı arşivlenmektedir.

*Vatandaşlarımızın site üzerinden bildirimleriyle İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce hasar tespit eğitimi almış yeterli üyelerince sahada gereken incelemeler yapılarak ücretsiz teknik hizmet ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.

*Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, çocuklarımızı da unutmadı. Çadır alanlarında çocuklarımız için, aileleriyle birlikte etkinlikler yapabilmeleri, alandaki gereksinimlerinin belirlenmesi, yardımların toplanması ve altyapıdaki eksikliklerin tespit edilmesi ve veriler doğrultusunda İBB ile eşgüdüm sağlanarak çalışmaların en verimli ve yararlı şekilde sürdürülmesi gerçekleştirilmektedir.

TMMOB – İKK’ nın kentimizin güvenle ve kaliteli bir ortamda yaşanabilir olması için çalışmaları elbette devam edecektir.

Bilmem anlatabildim mi,  TMMOB iktidarın neden hedefindedir Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği gibi?

Bu anayasal ve yasal meslek Odalarımıza sahip çıkmak, dayanışma göstermek kendi yaşamlarımız için oldukça önemlidir.