Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin de katkılarıyla 19 Mayıs’ta “Türkiye’nin Gençliği Araştırması Raporu” yayınladı. 15-25 yaşa aralığında bulunan 600 örneklem üzerinde yapılan çalışma dikkat çekici unsurları barındırıyor.

Raporun en çok dikkat çeken noktası ankete katılanlara yöneltilen yurtdışı sorusu. Ankete katılan gençlere “Hayatınızın kalan kısmının tamamını Suudi Arabistan’da aylık 10 bin dolar kazanarak veya aylık 5 bin dolar kazanarak İsviçre’de geçirme imkanınız olsaydı, hangisini seçerdiniz?” diye soruluyor. Araştırmada gençler, siyasi partilerine göre analiz edilirken; ankete katılan ve AKP seçmeni olan gençlerin yüzde 60,5’i söz konusu soruya İsviçre yanıtını veriyor. Yurtdışına dair bir diğer soruda ise Suudi Arabistan seçeneğinin yerine gençlere Kuzey Kore seçeneği soruluyor. Soruya yanıtlarda genel düşünce İsviçre’den yana basıyor. Ancak dikkat çeken nokta şu ki; gençlerin Kuzey Kore’yi tercih etme oranı Suudi Arabistan’a göre daha yüksek.

AKP’ye oy veren gençlere yönelik bir diğer önemli veri ise “İş Bulmak” üzerine sorulan soru. AKP’ye oy veren gençlerin yüzde 66,5’i herhangi bir gencin yetenekli olsa da torpili olan biri tarafından geçilebileceğini düşünüyor. Bu oran Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve İyi Parti’ye oy veren gençlerde ise çok daha yüksek.

GENÇLER İÇİN NELER ÖNEMLİ?

Ankette yönetilen “önem oranı” sorusu da dikkat çekici unsurları barındırıyor. Ankete katılan gençlerin “Düşüncelerinizi ifade edebilmek” yüzde 68,3 çok önemli olarak nitelerken; “Başkalarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi” ise gençler tarafından yüzde 52 çok önemli görünüyor. Ankete katılan gençlerin “çok önemli” olarak belirttiği ifade özgürlüğüne dair meseleleri yüzde 49,8 milli değerler izliyor.

Ankette yöneltilen “Türkiye’de üniversiteler iş bulmak için yeterli donanımı sunmaktadır” ifadesine ne derece katılıyorsunuz sorusuna gençler büyük oranda “Hiç katılmıyorum” yanıtını vermiş. Burada “Hiç katılmıyorum” diyenlerin arasında en yüksek oran yüzde 45,5 ile Halkların Demokratik Partisi’ne oy veren gençlere ait.