Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybedeli tam 83 yıl oldu. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Atatürk, 1938 yılı 10 Kasım sabahı aramızdan ayrıldığında ülkede hayat durmuştu. Yüreğimizde taşıdığımız hüzünle Atatürk sevgisini hep büyüttük. Bize bıraktığı başta Cumhuriyet olmak üzere tüm devrimlerini sahiplendik ve koruduk, korumaya devam edeceğiz. Ben bu hüzünlü Kasım ayında sizlere Mustafa Kemal’den bahsetmek istiyorum. İnsan Mustafa Kemal’den. Duygularından, isteklerinden, sevdiklerinden ve mutluluk duyduğu anları küçük de olsa aktaracağım.

Mustafa Kemal’in en büyük hayali, tüm dünyayı gezmekti. Yoğun işleri buna hep engel oldu. Özellikle Türk Tarihi ve dilini gezileriyle pekiştirmek istiyordu. Ömrü buna yetmedi ama tüm dünya O’nu konuştu, hala da konuşuyor.

Mustafa Kemal tam bir kitap dostuydu. 57 yıllık hayatında, 3 bin 957 kitap okudu. Okuduğu kitaplar Anıtkabir Müzesi’nde. En sevdiği kitap Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu isimli eseriydi. Cephede yorgunluğunu bu kitabı okuyarak atardı. Sonraki yıllarda da çok sıkıldığında kitaptan rastgele bir sayfa açar okur, olumsuz ortamdan kurtulurdu.

Mustafa Kemal’in fotoğraflarında dikkatimizi çeken en büyük detaylardan biri de giydiği gömleklerin hepsinin beyaz olmasıdır. Gömlekleri yerli malı kumaştan Beyoğlu’nda bir terzi tarafından dikilirdi. Takım elbiselerinin tasarımını kendisi yapardı. Hayatı boyunca lacivert takım elbise giymedi.

Mustafa Kemal’in boyu 1.74, kilosu hep 76 kilo oldu. 43 numara siyah rugan ayakkabı giyerdi.

Bilindiği üzere, en sevdiği yemek kuru fasulye-pilavdı. Tatlıyla çok arası yoktu. Ama canı isterse gül reçelini tercih ederdi.

Sabah kahvaltı yapmayı sevmezdi. Kalkar kalkmaz yaptığı ilk iş divana bağdaş kurarak sigara ve kahve içmek olurdu.

Mustafa Kemal tam bir hayvan dostuydu. En çok atları severdi. Köpekleri de çok severdi. Çankaya’da Fox adlı köpeğiyle aynı odada uyurdu. Köşk içinde bir güvercinliği vardı. Yurt gezilerinde kendisi için kesilen kurbanları engellerdi. Kan görmeye dayanamazdı.

Temiz ve duru bir Türkçesi vardı. Konuşmasıyla hayran bırakırdı. Dost sohbetlerinde bazı kelimeler Rumeli şivesiyle ağızından dökülürdü.

Sportmen kişiliği vardı. Her gün ata binerdi. Yüzmeye gider ve bilardo oynardı.

Son cümle: Atatürk çağının en büyük devlet adamıydı. Mustafa Kemal ise; insan ve yaşam dostu bir müthiş bir insandı…