Geçtiğimiz günlerde İnsan Hakları Derneği kurucularından Akın Birdal ile bir araya geldik. Akın Birdal’ın mücadeleci ruhunun karşısındaki insana sirayet etmesi insana yaşam enerjisi verir cinsten. Kendisiyle özellikle yazma eylemi başta olmak üzere, okuma alışkanlıkları, Türkiye’de yaşananlar üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi tüm samimiyetiyle sorularımı yanıtladı. Şayet bir aksilik olmazsa Akın Birdal ile gerçekleştirdiğim söyleşi pazartesi günü İz Gazete’de yerini alacak.  Peşin peşin söyleyeyim, söyleşi birden fazla sürprizi de içerisinde barındırıyor. Meraklısına şimdiden duyurulur.

***

Söyleşinin ardından Akın Birdal ile yaptığımız konuşmada Birdal, 10 Aralık-17 Aralık İnsan Hakları Haftası’na işaret etti. Bu yıl Türkçe Edebiyatın usta ismi Vedat Türkali’nin 100. Doğum günü vesilesiyle İzmir’de İnsan Hakları Haftası’nda birtakım etkinlikler gerçekleşmesinin İzmir gibi bir kente çok yakışacağını söyledi. Katılmamak ne mümkün.  Üstelik Eylül ve Ekim aylarında İstanbul’un Sarıyer ve Şişli Belediyeleri tarafından Vedat Türkali anılmıştı. İnsan Hakları Haftası gibi önemli bir tarihte, Vedat Türkali gibi önemli bir ismin anılması İzmir’e çok yakışacaktır diye düşünüyorum.  Sanıyorum ki konuya dair önümüzdeki günlerde birtakım gelişmeler yaşanacaktır.

AZİZ NESİN VE AZİZ NESİN KABARE

23 Ekim’de Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde sahnelenen ve Cengiz Toraman’ın yönettiği ‘Aziz Nesin Kabare’ yi izleme şansım oldu. Oyun prömiyerini de İzmir’de yapmıştı. Aziz Nesin’in dünyaya ve ülkesine bakış açısını gayet başarılı bir biçimde sahneye koyan oyunu büyük bir keyifle izledim. Oyunu izledikten sonra tekrar Aziz Nesin okuma iştahım kabarmadı desem yalan olur. Hemen kitaplığa yönelip Aziz Nesin’n derleme yazılarının bulunduğu ‘Merhaba’ yı okumaya başladım. Meraklısı haberdar olsun; ‘Aziz Nesin Kabare’ 15 Kasım’da İzmir’de üçüncü kez sahnelenecek. Şimdiden duyurulur.