30 Mart yerel seçimlerinden sonra, bir umut ışığı, bir yalaz beklentisi bir çok kişi için büyüdü. Öte yandan hasbelkader biz tiyatro yapıcılar da bir çok ilçede sıkıntı yaşamaya başladık. İktidarın adı genelde ya da özelde ne olursa olsun ilk yaptığı şey, o kurumun tiyatrosuyla bir uğraşmak oluyor.

Bin yıldır süre gelen bu aziz sanat dalı babanızın malı değil. Her önüne gelene boyun eğseydi tiyatro, ohoo, ne ismi ne cismi kalırdı. Aydın Efelerde 4 yıldır başarılı işlere imza atan bir tiyatroyu kapatmak oldu ilk işi başkanın. İktidarı muhalefeti el değiştiren bütün belediyeler borçtan, parasızlıktan dem vururken, şehrinde bir sürü alt yapı problemi varken ilk işi, toplumun belleğini güçlendirecek tiyatroyu kapatmak mı olmalı bir başkanın? Bir belediye başkanının o zamana kadar başarılı işlere imza atan insanları kapı dışarı etmesi kabul edilebilir bir durum değil ne yazık ki. Bu örneğe bir de Menemen Belediyesi verilebilir. Yıllardır Menemen de tiyatroyu var eden son 10 senesinde festival doğuran Metin Güler’e yapılanlar gibi. Bunun bir dengesinin olması gerekmez mi? Zira 5 yıl önce yine bir belediye başkanının Urla’da ilk işi tiyatroyu kapatmak olmuştu. Tüm uğraşmalara ve baskıya rağmen o ilçeye özel bir sahne kazandırmıştı tiyatro yapıcılar. Baskı daha da direnmeyi ve başkaldırıyı getiriyor peşi sıra. ‘İnadına Tiyatro’ şiarını doğuruyor istemsiz.

Ez cümle topluma yalaz olan, mum ışığı olma dürtüsünde olan bir partinin sanat üreticilerine eziyetten çok desteği elzem. Mümkünse ilçesindeki her sanat üreticisine. Tunç Soyer başkanın seçim gündeminde olan ve hepimizin gerçekleşeceğine de inandığımız ‘Şehir Tiyatrosu’ sözü gibi, Urla’da Burak Oğuz başkanın ‘Çocukların Tiyatrosu’nu kurması gibi çalışmaların artmasını ve kendi ilçelerinde sanatın herhangi bir dalına üretim yapan insanları destekleme gayretinde olan diğer başkanlar gibi. Hoş sanat her koşulda sesine soluk bulup haykıracaktır. Tıpkı Victor Jara gibi parmakları kırılsa bile ıslıkla söyleyecektir türküsünü. Bırakın da düş kurup, ortak edelim sizi de geleceğe.