Programa Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüsnü Korkmaz, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, gaziler ve efeler katıldı.

Kuvayı Milliye’nin temellerinin atıldığı tarihi topraklardaki İlkkurşun Anıtı’na Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş tarafından çelenk sunuldu. Daha sonra Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimiz için Saygı Duruşu gerçekleştirilerek İstiklal Marşı okundu.Saygı atışının ardından konuşmalar gerçekleşti.

Başkan Mehmet Eriş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ödemiş’in Yiğit Ordusu’nun adını tarihe altın harflerle yazdırdığı İlkkurşun Direnişi’nin 102. yılı kutlu olsun. Bu tarihi topraklarda işgale karşı sıkılan ilk kurşun, parolası “vatan”, işareti “namus” olanların canları pahasına haksızlığa, hukuksuzluğa ve emperyalizme direnişidir. Tıpkı 15 Mayıs 1919 sabahı İzmir’de karaya çıkan Yunan birliklerine karşı tek başına da olsa tetiğe basmakta tereddüt etmeyen Hasan Tahsin gibi. İzmir’in işgali sonrası, kurtuluşa giden yolu Anadolu’dan başlatmak üzere 16 Mayıs’ta Samsun’a hareket eden Mustafa Kemal’in yüreğinde taşıdığı duyguları aynı anda Ödemiş’te de hissedenler vardı.Ödemiş'te de Kaymakam Bekir Sami Bey'in odasında Yüzbaşı Tahir Bey ve eşraftan insanlar beraberce işgale karşı koyma kararını alıyorlardı. Ali Orhan Bey komutasında jandarma erleri, efeler ve vatansever bölge halkından oluşan Yiğit Ordusu, Bayındır’dan Ödemiş’e doğru harekete geçen işgalci Yunan ordusuna karşı Hacı İlyas Tepeleri’ne adeta yüreğini koyuyordu. Asırlardır bereketiyle bizlere yurt olan bu topraklar, öyle elini kolunu sallayarak işgal edilemezdi. Yüzbaşı Tahir Bey ve Şevket Bey de Yiğit Ordusu’nun önderleri olarak işgalcilerle savaşırken Doktor Mustafa Bey de Hacı İlyas yakınlarında cephe gerisinde oluşturduğu sahra hastanesiyle önemli bir desteği yiğitlerimize sunuyordu.İşgalcileri şaşkınlığa uğratan bu amansız direniş, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi tarihimize ilk örgütlü halk direnişi olarak geçmiştir.İlkkurşun Direnişi, en zorlu koşullarda dahi milletin bağrında vatan ve bayrak aşkıyla yanan özgürlük ve bağımsızlık ateşidir.

İlkkurşun’da yakılan Kuvayı Milliye ateşi Anadolu’yu aydınlatmıştır. İşgale boyun eğmeyen Ödemiş halkının kahramanlığı tüm Anadolu’ya umut olmuştur.Bu eşsiz kahramanlığı unutmayan Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında Hacı İlyas köyümüze İlkkurşun adını vermiştir.Bizler ilk kurşunu atan dedelerimizle daima gurur duyuyor, Hacı İlyas tepelerinde yazılan destanı, bir manevi şeref madalyası olarak göğsümüzde taşıyoruz.Yüreğimizdeki Kuvayı Milliye ruhuyla 102 yıl önce cepheye koşan dedelerimiz gibi bugün bizler de gerektiğinde o sesi yükseltmeye ve canımızı feda etmeye hazırız. İşgal günlerinde eziyetle, zulümle karşı karşıya olan Türk Milleti, Mustafa Kemal’in benzersiz askeri dehası ve liderliğiyle yeniden ayağa kalkıp dünyada emperyalizme karşı alınmış tek zafere imza atmıştır.İlkkurşun’dan İnönü’ye, Sakarya’dan Dumlupınar’a, 3 Eylül’e, 9 Eylül’e dek süren büyük mücadelenin sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” sözü hepimizin yol göstericisidir.Özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz yılları ve o eşsiz mücadeleyi asla ve asla unutmamalıyız!Bugün göklerde nazlı nazlı dalgalanıyorsa Şanlı Bayrağımız, Bugün günde beş vakit ezan sesiyle huzur buluyorsa yüreğimiz,Böyle güzelce yaşanıyorsa törenlerimiz,Bugünleri borçlu olduğumuz birileri var…

Bizler bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü “Ya istiklal ya ölüm” diyerek boynunda idam fermanıyla Anadolu’da uyanışı başlatan Mustafa Kemal’e borçluyuz.

Bizler bugünlerimizi toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi duran şehitlerimize, tarih boyunca fedakarlığın simgesi olmuş gazilerimize borçluyuz.Birileri unutsa da, yüreğinde Cumhuriyet ve Atatürk sevdasını taşıyanlar olarak bizler o günleri, o mücadeleyi unutmayacağız, unutturmayacağız!Bu duygularla yürekle yazılan destan İlkkurşun Direnişi’nin 102. yılını bir kez daha kutluyorum.Dirilişe, direnişe ve kurtuluşa giden yolda canlarını ortaya koyan atalarımızın değerli anıları önünde saygı ile eğiliyor, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah ve dava arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum."

İLKKURŞUN ANITI’NA KOŞTULAR

Ödemişli iki atlet Nurettin Zafer ve İhsan Gündüz, Kuvayi Milliye İlkkurşun Kutlama programı kapsamında Ödemiş merkezden İlkkurşun Anıtı’na kadar koştu. Program kapsamında Nurettin Zafer ve İhsan Gündüz’e ödül verildi.

NAHTO HANDE TEKİR PARKI AÇILDI

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında, İlkkurşun Mahallesinde 500m²lik alanda bulunan park, belediye tarafından yeniden düzenlendi. Parka, geçtiğimiz günlerde yakalandığı hastalık nedeniyle genç yaşta yaşamını yitiren İlkkurşun Mahallesi sakinlerinden Nahto Hande Tekir ismi verildi. Parkın açılışı protokol üyeleri ve ailesinin katılımıyla gerçekleşti.

Editör: Haber Merkezi