16 – 23 Eylül tarihleri arasında Newyork’ta İklim Eylem Zirvesi gerçekleştirilecek. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres öncülüğünde gerçekleştirilecek zirvede Guterres, Türkiye’nin de içinde yer aldığı en az 80 ülkenin iklim planlarını yenilemesini bekliyor. Guterres, ülke liderlerinden bir mektupla bu konuda ne yapacaklarını bildirmelerini istedi. Kendisine bildirim yapmayan ülkelerin temsilcilerine Newyork’ta gerçekleşecek İklim Eylem Zirvesi’nde konuşma hakkı verilmeyecek.

Söz konusu zirvede Türkiye’yi, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, temsil edecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, sosyal medyadan Birpınar’a, “Paris İklim Anlaşması TBMM’de ne zaman onaylanacak?”, “BM tarafından BM İklim Zirvesi için 7 Ağustos’ta kadar istenilen planların kısa bir özeti gönderildi mi?”, “Göndermeyen ülkelerin söz hakkı bulunmadığını biliyor musunuz?” ve “TBMM de iklim değişikliğinin boyutları ve alınması gereken önlemler konusunda verdiğimiz araştırma komisyonu kurulması önerisinin AK PARTİ ve MHP oyları ile reddedilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularını yöneltti. Birpınar ise Guterres’in çağrısına cevap verdiğini söyledi fakat cevabın içeriği hakkında bir açıklama yapmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Temmuz ayında Meclis’e iklim krizi ile ilgili verdikleri önergenin AKP ve MHP oyları ile reddedildiğini duyurmuştu. Biçer konuyla ilgili ‘Dünyada iklim krizine ilişkin önemli gelişmeler yaşanmaktadır ve devletler iklim krizinin sonuçlarının ve yaratacağı tahribatın boyutlarını önleyebilmek adına üniversitelerden bilim insanlarından ve bu konuda mücadele eden sivil toplumdan görüşler almakta ve ortak önleyici tedbirleri hayata geçirmek için çalışmalar yürütmektedir. Biz ise daha TBMM’de bir komisyonun kurulmasını bile kabul etmiyor, bir komisyon kurulmasına ilişkin önergenin bile sadece siyasi gerekçelerle reddine olanak sağlanıyor. Ben bu konuyu da bizi izleyen vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyorum. Bunu kabul etmek mümkün değildir.’ diyerek Türkiye’nin iklim kriziyle ilgili ne kadar samimi bir yaklaşım sergileyeceğini de ortaya koymuş oldu.

Moody's Analytics'in yaptığı analiz, iklim değişikliğinin ülke ekonomisine etkilerini araştırdı. Araştırmaya göre, Türkiye, iklim değişikliğinden etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. 4 derecelik artış senaryosuna göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) üzerinde 0,5'lik bir daralma yaşanacak.

Küresel ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1 derece eşiğini aştığı bir dönemde Türkiye'de ise ortalama sıcaklık 1,5 dereceyi geçti. 2018 yılında yayınlanan Çölleşme ile Mücadele İlerleme Raporu'na göre Türkiye riskli bölgelerden biri. Bu rapora göre, Türkiye topraklarının %25'i yüksek, %53,2'si ise orta derecede çölleşme riski altında. Küresel iklim değişikliğinin, ülkemizin tarımsal ürün verimliliğini %25 oranında düşüreceği bekleniyor. İklim değişikliği gıdaya erişebilirliği ve gıdanın etkin kullanımını etkileyerek gıda güvenliği ve fiyatlarda artış sorununu beraberinde getiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Birliği’nin düzenlediği Dirençli Kentler Zirvesi’nde çocuklarda iklim değişikliği farkındalığını arttırmak için İzmir’de yapılacak özel bir etkinlik önerisinde bulunduğunu ve iklim krizine karşı kentler arası dayanışma ile mücadele edilebileceğini duyurmuştu. Kriz kapıdayken İzmir yerelinde gerçekçi adımlar atılıp atılmayacağını göreceğiz.