İnsanın kendi türüne ve yaşayan her şeye olan zulmü çok ağır. Avustralya’da haftalar süren orman yangınları iklim krizinin büyük göstergesi. Ne bekleniliyor hala? COP’da toplanan başkanlar hiçbir kazanım sağlayamadan dağıldı. Göz göre göre bodoslamadan giriyoruz dünyanın sonuna doğru.

Bu işi halledebilecek olan hükümetler. Hükümetlerin alacağı kararlar ve uygulamalar var. Fosil yakıtları bırakmak, daha yaşanabilir kentler için kentlerin yeniden düzenlenmesi gibi. Ki bu işler de yapılabilir işler. Ama kimse bir şey yapmıyor, gerçek anlamda bir şey yapmıyor.

Yakında İzmir’de bir buluşma gerçekleşecek. Kıyı Ege İklim Hareketi Ağı kuruluş toplantısı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile Sosyal İklim Derneği tarafından düzenlenecek. Kurulacak bu ağ ile Kıyı Ege’deki iklim olaylarından etkilenen bölgede çalışmalar yürütülecek. İklim olaylarından etkilenen bölgelerdeki şehirlerde balıkçılığın doğru şekilde yapılması, denizin kirletilmemesi, deniz çevresindeki ekosistemlerin korunması, var olan kirliliğin giderilmesi ve bu alandaki çevre politikalarının değerlendirilmesi kapsamında proje ve kampanyalar gerçekleştiren kurumlar, bireyler ve akademisyenler işbirliği geliştirecek. Kıyı Ege İklim Hareketi Ağı kuruluş toplantısı 29-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Ayrıca bu toplantıda Kıyı Ege İklim Ağı kurucu üyelerini de arıyor. Son başvuru tarihi 10 Ocak olarak açıklanmış.

****

Avustralya’da yaşanan yangınlar dünya çapında medyanın birinci konularından biri haline geldi. Yangınlar, BBC’nin ve CNN’in internet sitelerinde birinci sıradaki haber oldu. CNN’in manşetinde ‘Avustralya’daki ölümcül yangınlar duracağa benzemiyor’ haberi yer alırken, BBC binlerce insanın yangın bölgelerini tahliye etmesine odaklandı. Türkiye’de ise birçok haber sitesinde ve televizyon ana haberlerinde Avustralya’daki yangınların durdurulamaması gündem oldu. Ancak bu haberler arasında iklim krizine vurgu asla yapılmadı. Türkiye iklim krizine gözleri kapattı. Hiçbirimizin umurunda değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı COP toplantısında iklim krizi ile naylon poşeti bırakmayla ve millet bahçeleriyle mücadele ettiğini anlatmıştı. Durum budur.

******

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde bu ay başlayan ve 30 Mart’a kadar iklim kriziyle ilgili 100 eseri bir araya getiren uluslararası bir karikatür sergisine ev sahipliği yapıyor.

İlki Almanya’nın Dortmund kentinde açılan uluslararası sergi, iklim krizine dikkat çekmek için İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg’in cuma günleri okulu boykot ederek İsveç Parlamentosu’nun önünde yaptığı Gelecek için Cumalar hareketinden esinle kurgulandı.

Sergide, beş kıta ve 35 ülkeden 100 karikatür var. Karikatürler iklim krizine, çevre kirliliğine, denizdeki plastik yığınlarına, çöp dağlarına ve trafik karmaşasına dikkat çekiyor. Serginin afişi ‘Mona Greta’, karikatürist ve aynı zamanda serginin Menekşe Çam ile birlikte küratörlüğünü üstlenen Bernd Pohlenz tarafından tasarlandı.

İklim krizi ile ilgili farkındalık yaratmak çok önemli. Bu sergi de bu açıdan önemli. Mutlaka bir şeyler yapmalı