31 Mart 2019… Yerel seçimlerin üzerinden tam 2 yıl geçti. İzmir’in belediye başkanları bugünlerde 2. yılın heyecanı içerisinde… İki yılda yaptıklarını ya da yapamadıklarını kamuoyu ile paylaşmanın, vatandaşının güvenini daha da sağlamlaştırmanın hesabında… Beş yıl dediğin nedir ki? İki yıl geçti bile. Çalışan, çalışmayan halkın kantarında tartılacak. Şüphesiz bitmek bilmeyen pandemi tüm belediye başkanlarını etkiledi, ellerini kollarını bağladı ama bu durum halka karşı bir mazeret olamaz. Hayat bir şekilde devam ediyor.

İki yılda krizi fırsata çevirenler de oldu; krizi bahane edip yapacak bir şey yok diyenler de… Öte yandan krize rağmen milyonlarca liralık yatırım yapıp, borç ödeyenlerde oldu… ‘Kriz var, yapacak bir şeyimiz yoktu’ diyenleri açık açık yazmaya gerek yok, o başkanlar zaten kendilerini biliyor. Krizlere rağmen çalışanları, yatırımlarını hız kesmeden sürdürenleri ise yazmadan olmaz.

Göreve gelir gelmez uyguladığı mali disiplin politikası ve kendine özgü yönetim anlayışı ile dikkatleri üzerine çeken isimlerin başında Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ geliyor. Başkan İduğ, iş dünyasındaki tecrübesiyle yönettiği Bornova’da zarar eden birçok hizmeti kâra geçirdiği gibi hem yeni başlattığı yatırımlarla ilçeyi şantiyeye dönüştürdü hem de ortak akılla Bornovalının gönlünü fethetti. Üstelik birçok başkan gibi yatırımlarını görev süresinin son yılına bırakmak yerine daha ilk 2 yılda tamamlama aşamasına getirdi. “Yeniden seçilme ya da seçilmeme gibi bir korkum yok” diyor İduğ… Zaten bu korkusu olan da iş yapamaz… Bornova’yı ve Başkan İduğ’un 2 yıllık çalışmalarını bu yazımda özet geçip, 2 yıl bitiminde İzmir medyasının karşısına çıkan iki başkana değinmek istiyorum.

***

İlk basın toplantısını Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda yaptı. Başkan Arda’nın 2 yılda yaptıklarından önce 2 yılda yaşadıklarına bir göz atalım… İki yıl önce kimsenin tahmin etmediği bir isimdi Halil Arda… Genel Merkez’in açıkladığı listede Gaziemir’in CHP adayı ilan edilmesiyle başladı her şey… Yüzde 57 ile başkan seçilmesinin ardından geçen 2 yılda aldığı kararlarla, yaptığı uygulamalarla hakkında çok şey yazıldı çizildi… Sayın Arda’yı yargılamak bize düşmez ama çizdiği Başkan profili ile okların hep hedefinde oldu. Özellikle de eşi Deniz Arda’nın kendisi ile birlikte belediyede görev almasından dolayı… Eşini çok sevdiği gibi ona çok güveniyor Başkan Arda… Özellikle de projeler konusunda görüşüne büyük önem veriyor. Eşinin yaptıklarını profesyonel danışmanlık olarak tarif ediyor: “Başka belediyeler bu pozisyondaki insanlara maaş ödüyor benim eşim bedava yapıyor” diyor. Başkan Arda, son basın toplantısında eşinin bu kadar gündemde olmasından ötürü yine bizi yani medyayı suçladı ve ekledi: “İlk seçimde milletvekili adayı olabilir…” Başkan Arda, şaka mı gerçek mi yaptı pek belli olmadı ama eşi Deniz Arda’yı bir kez daha gündeme taşıdı. Hatta 2 yılda yaptıkları bir anda eşinin gölgesinde kaldı. Toplantının ardından görüştüğüm eşi Deniz Arda da şaşkındı! İcraatın içinden toplantısının nasıl kendisine döndüğüne anlam veremedi. “Daha önce aday adayıydım ama yeniden adaylık için henüz net bir karar vermedim” dedi ama eşi Başkan Arda bombayı patlatmıştı. Gelelim Başkan Arda’nın 2 yıllık icraatlarına… Sosyal belediyecilik faaliyetlerini sıraladı art arda. ‘Gaziemir’de ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz’ mesajı verdi bizlere. İcraatlarıyla geçer not aldı mı diye sorarsanız Başkan Arda, her şeye rağmen başarılı bir belediye başkanı…

***

Ve Konak…

İzmir’in kalbi Konak’ın usta belediye başkanı Mimar Abdül Batur da önceki gün çıktı kantara. Dört dönemlik Narlıdere belediye başkanlığını cebine koyup, “Henüz 2 yıllık çiçeği burnunda bir başkanım” dedi. Konak gibi zor bir ilçede hizmet yapmak, üretmek herkesin harcı olmasa gerek… Kendisiyle İz Televizyonu’nda yaptığımız canlı yayınlarda da önceki günkü sunumda da Başkan Batur daha göreve 2 yıl önce başlayan taze başkanlar gibi heyecanlıydı. Onu bu kadar başarılı yapan da bu heyecanı zaten… Konak hizmete muhtaç… Kentsel dönüşüm en büyük ihtiyaç… Bunu yapacak o deli yürek de Başkan Batur’da var. Kentsel dönüşümün tüm plan projelerini hazırlattı. Bir tek iş kazma vurmaya kaldı. Bu dönem yetişmese de Konak’ın kaderi Batur’un ellerinde… Konak ya dönüşecek ya dönüşecek!

Ve nokta koyalım…

Bakalım basının karşısında ikinci yıl kantarına başka hangi yürekli belediye başkanları çıkacak? Bekleyip, tartıp hep birlikte kilolarını göreceğiz…