Uzun yıllar gazetecilik yaptım, 1986 yılından itibaren hemen her partinin il, ilçe ve büyük kongrelerini izledim. Gördüğüm; Erdal İnönü dışında neredeyse tüm genel başkanların, parti içi demokrasiyi işletmek konusunda fazlaca istekli olmadığıydı. Sağ partilerde buna alışıktık, nitekim şimdi de AKP, MHP tarzı partilerde demokrasiden söz etmek olası değildir. Bu partiler ve genel başkanları zaten ‘demokrasi’ denilen kavrama yakın değillerdir.

Ancak sürekli ‘demokrasi’ vurgusu yapılan partilerde beklenir ki hiç değilse parti içi yarış demokratik şekilde gerçekleşsin. Evet, genel başkanların ‘gönlünden geçen’ il başkan adayları olabilir ama CHP’nin bu il kongresinde olduğu gibi ‘alenen’ sürece müdahil olunması pek rastlanan bir durum değildir. Kılıçdaroğlu bunu yaptı ve ‘Tek adaylı kongre olsun, adayım Deniz Yücel’dir’ dedi. Bu olmasaydı Deniz Yücel belki kongreyi yine kazanabilirdi ama şimdi ‘icazetli’ durumuna düşürüldü. O nedenle bu il kongresi için ‘ demokrasi şöleni’ demek pek olası değil.

İzmir’de Genel Başkan’ın ‘işareti’ üzerine Deniz Yücel etrafında hizalanan çok milletvekili oldu. Tuncay Özkan’ın başı çektiği söyleniyor. Peki, İzmir örgütünde Tuncay Özkan’ın ne kadar karşılığı var, sevilip benimseniyor mu? Sorulması gereken soru bu!..

Ve Aziz Kocaoğlu!.. Deniz Yücel’i o koltuğa taşıyan isim. Parti örgütünde hala bir ağırlığı olduğu kesin. Dün İz Gazete’ye ‘Seçimle bir yere aday olmayı noktaladım’ demişti. Kurultay delege listesine yazılması ‘aday olduğu’ anlamına gelir mi? Hayır, örgütün vefası anlamına gelir. Eğer örgütte bir vefa varsa Kocaoğlu’nu listede göreceğiz demektir.

Hesaplar elbet kurultay delegelikleri için. İzmir, 56 delege ile 3. en fazla delegeyi gönderiyor Ankara’ya. Kılıçdaroğlu, kurultayda ‘kendisini seçecek’ delegeleri itinayla dizayn etmek arzusunda. Muharrem İnce gibi muhalif isimlerin gücünü kırmaya çalışırken partiyi birlikte yöneteceği kadroları da dilediği gibi oluşturmaya çalışacaktır.

Sonucu ‘sürpriz’ olmayacak, rekabetin olmayacağı bir il kongresi izleyeceğiz, biz yine de şimdiden Deniz Yücel’e hayırlı olsun diyelim.