Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkece de zor zamanlar geçiyoruz. Sağlık konusunda hem kendimiz için hem de ailenin diğer fertleri için de endişe içindeyiz. Bu sürece adapte olmaya çalışırken moralimizi yüksek tutmalı ve olabildiğince stresten uzak durmaya çalışmalıyız. Okulların kapanmasıyla birlikte evi bir okul ortamına, oyun ortamına dönüştürdüğümüz gibi bunu doğada da yapabiliriz. Yani evlerimizde kalalım elbette lakin çok kalabalığın olmadığı ailece gidilebilecek orman yürüyüşleri ve doğa hepimize iyi gelecektir. Altını çizerek belirtiyorum dikkatli olarak ve kalabalıkla temasa girmeden bunu yapabileceğimiz kanaatindeyim. Çocuklarımızla birlikte doğada keşfederek, gözlem yaparak, sorular sorarak ve yanıtları birlikte arayarak hoş vakit geçirebileceğimiz gibi biz yetişkinlere de iyi gelecektir.

Doğada neler mi yapabiliriz? Hadi gelin bakalım…

Bahar geldi. Ağaçlar, çiçekler, canlılar uyanıyor. Kuşlar malzeme topluyor. İlkbaharın uyanışını ve bize sunduklarını çocuklarınızla keşfetmeye ne dersiniz?

Orman ya da dağ tepe sakin bir yer bularak başlayabilirsiniz keşfinize. Çocuğunuzla birlikte ya da aile bireyleri ile hep birlikte önce sınırlandırılmış bir alan belirleyin. Etrafı gezin, izleyin. Hep birlikte çevrenizde gördüğünüz farklı renkleri, farklı çiçekleri, otları, ağaçları gözlemleyin. Kalabalık bir aile iseniz bunu ikişerli ya da üçerli gruplara ayrılarak da yapabilirsiniz. Tüm gözlemleriniz bittikten sonra ayakta ya da oturur şekilde çember olup birkaç soru ile sohbet edebilirsiniz.

İlkbaharda çiçeklerin tomurcuklanmasını sağlayan ve doğanın uyanışını sağlayan şey nedir? Bunun üzerine konuşun.

Çiçeklerin ya da ağaçların, otların misafirleri var mıdır? Bu misafirler kimler olabilir?

Doğadaki renk çeşitliliğin sebebi ne olabilir?

Bu sorulara daha başka sorularda ekleyerek devam edebilirsiniz.

Sonrasında ise bir tomurcuğun filizlenip büyümesini bedensel olarak canlandırabilirsiniz. Hep birlikte bir tomurcuk şeklini alarak çömelin ve daha sonra yavaş yavaş yükselin bir filiz, açan çiçek ya da ne olmak istiyorsanız o olabilirsiniz. Kollarınızı gökyüzüne doğru uzatarak derin derin nefes alın, ilkbaharı içinize çekin. Sonrasında ise eğer bulunduğunuz alanda çiçekler varsa o çiçeklere basmamaya çalışarak yürüme oyunu oynayabilirsiniz. O halde ilkbaharın gelişini kucaklayalım hep birlikte.