SELİNAY MUTLU/ İZ GAZETE- Kent Kadın Çalışma Grubu Sözcüsü Kent ve Demokrasi Derneği Başkan Yardımcısı Başak Cengiz, İz TV’de yayınlanan Buğra Kızılkara ile Meclis Kürsüsü programına konuk oldu. Derneğin açılış sürecinden, hedef ve amaçlarına, mülteci sorunundan, ekonomiye, kadınların aktif katılım sağlaması gereken alanlardan, genel seçimlerde gönüllerinden geçen adaya kadar birçok konuda açıklamalar yapan yaptı. Cengiz, ‘’Kadınların geriye itilmeden karar mekanizmasında olması gerektiğini düşünüyoruz. Güçlü kadın profilini oluşturmak ve bunu kullanmak istiyoruz. Hedefimiz aslında toplumum kentin iradesinde kadın sayısını arttırmak, nitelikli, güçlü kadın sayısını arttırmaktır’’ şeklinde konuştu.

ORTAK AKIL

Aynı zamanda tarih öğretmeni ve Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olduğundan bahseden Cengiz, ‘’Yaklaşık 8 aydır derneğe yönelmiş vaziyetteyim sabah 9’dan gece 11’lere kadar çalışıyoruz. Dernek yaklaşık 8 aydır fiilen kurulu. Başkanımız Altun Çağdaş’ın da bahsettiği gibi derneğimiz kentin duyarlılıkları üzerinden kuruldu. Gelişmiş ülkelere baktığımızda ve niye bizden ilerideler diye sorguladığımızda sivil toplum kuruluşlarının önemli olduğunu gördük. Bizim toplumumuzda da kentimiz açısından da sivil toplum kuruluşlarının kendi güçlerinin farkına varmasını istiyoruz. Baktığımızda çıktığımız yol zordu fakat gördüm ki bütün farklılıkları kenara bırakıp ortak noktada buluştuğumuzda farklı fikirler bir araya gelip uzlaşabiliyor’’ diye konuştu.

GÜÇLÜ KADIN PROFİLİ

Kadının her alanda var olduğundan ama yönetim sürecinde, karar mekanizmasında kadınların yer almadığının altını çizen Cengiz, ‘’Çağdaş başkanımızla yönetimde kadınların olmadığına karar verdik ve sorumluğu almak istedik. Kentte ve siyasette biraz daha kadın gözüyle bakmak gerekiyor. Kadınlar daha anaç ve kapsayıcıdır bu sebeple kadınların geriye itilmeden karar mekanizmasında olması gerektiğini düşünüyoruz. Güçlü kadın profilini oluşturmak ve bunu kullanmak istiyoruz. Hedef aslında toplumum kentin iradesinde nitelikli, güçlü kadın sayısını arttırmak’’ dedi. Kentin kadınlarının en büyük sorununun ikinci plana atılmak olduğunu vurgulayan Cengiz, ‘’Dışarıya baktığımızda kadını her alanda görüyoruz ama karar mekanizmasında kadınları göremiyoruz kadınların aslında her alanda öne çıkmaları ve önlerinin açılması gerekiyor burada hem kadınlara hem erkeklere iş düşüyor” diye konuştu.

‘CESUR OLMALI’

CHP Kadın Kolları gerçekten çalıştığını, hatta partide en fazla çalışan grup olduğunu savunan Cengiz, ‘’Fakat biraz daha cesur olmak gerekiyor kadınlara alan açıp açılan alanları da kadınların değerlendirmesi gerekiyor’’ dedi..Gençlere yönelik projeler için de eleştirileri aldıklarını ve değerlendirdiklerini belirten Cengiz, ‘’ Ne yapabiliriz diye kafa yorduk bu aralık ayı içinde gençlerle bir toplantı planladık onların fikirlerini alacağız birlikte neler yapabiliriz bunları değerlendireceğiz.’’ şeklinde konuştu.

‘İNSANİ YAKLAŞMALIYIZ’

Kadın mülteciler konusunda da ilgisiz kalmadıklarını, yaşam alanlarını ziyarete gittiklerini de ekleyen Cengiz, “Dernek olarak Basmane’ye onların yaşam koşullarını görmeye gittik ve kadın sayısı çok fazlaydı. Mağdur durumdalar bu noktada biz elimizden geleni yaparak mülteci ve göç paneli düzenledik partilerin genel başkan yardımcıları geldi. Konu çok hashas olduğu için insan olarak yaklaşmak gerekiyor o panelde kimisi ‘gitsinler’ diyor kimisi ‘onlarda koşa koşa gelmedi’ diyor ve daha insani bakıyor. Burada önemli olan onların ülkelerinde insani yaşam koşullarını sağlayıp o şekilde göndermek bu bizi çok aşan bir konu hükümetin bir şey yapması gerekiyor bizim yapabileceğimiz sadece onları ziyaret edip koşullarına bakmak bunun dışında yapabileceğimiz pek bir şey yok.’’ şeklinde konuştu.

DENGEYİ SAĞLIYORUZ

Derneğin yaptığı ve yapacağı çalışmaları anlatan Cengiz, ‘’Biz 3 siyasi partinin il başkanlarını ziyaret ettik bu ziyaretlerimiz devam ediyor bunun yanı sıra huzur evi ziyareti, çeşitli sivil toplum, kadın derneklerini ziyaret edeceğiz, tarım işçisi kadınlarımızı ziyaret planlıyoruz. Benim tarihçi kimliğimde olduğu için bir tarihi mekânda bir etkinliğimiz olacak’’ ifadelerini kullandı. Dernekteki kadın çalışma arkadaşlarını da anımsatan Cengiz, ‘’Kadın çalışma grubunda çalışan yönetimdeki arkadaşlarımızınsan Gelecek Partisi Siyasi İşler Başkanı aynı zamanda İl Başkan Yardımcısı Mehtap Çakıroğlu, Demokrat Partiden Menemen İlçe Başkanı Sevim Çoban, CHP’den Seçil Erturan, Buca’dan Mehtap Kaya arkadaşımız var hep birlikte 5 kadın 5 erkek olarak dengeyi sağlamış şekilde çalışmaları sürdürüyoruz’’ dedi.

Hiç ayırt etmeden tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerin il başkanlıklarını, ilçe başkanlıkların hepsini gezdiklerini ve görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Cengiz, ‘’Paneller, kültürel etkinlikler düzenledik. Tepkiler de güzel geliyor. Önümüzde farklı planlarımız da var. İyi gittiğimizi düşünüyorum. Toplantılar yaparken, siyaseti, sivil toplumları yorumlarken biz de dahil hep erkek gözüyle bakıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

‘DERDİMİZ ÜLKEMİZ VE KENTİMİZ’

Derneklerinin genel ya da yerel seçim sırasında kadın profil çıkartma gibi bir düşüncesi olmadığını belirten Cengiz, ‘’Başkanımızın da belirttiği gibi onun adaylığımın olmadığı yerde bizim böyle bir talebimiz olmaz. Bizim öyle bir derdimiz yok, derdimiz ülkemiz ve kentimiz. Bizim önceliğimiz bu rejimden kurtulup parlamenter sisteme geçmek bunun için ne yapmak gerekiyorsa, destek olunması gereken neresi varsa biz orda olacağız. Adaylık ya da geleceğe dair öyle bir düşüncemiz yok ülke elden gidiyor ve hep birlikte ne yapmak gerekiyor ona odaklanmalıyız’’ diye konuştu.

‘KILIÇDAROĞLU KONUSUNDA NETİZ’

Hali hazırda derneğin, 6’lı masanın İzmir’deki örgütleyicisi gibi çalıştığının da altını çizen Cengiz, net oldukları konunun Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması olduğunu belirterek, ‘’Parlamenter sisteme geçmekle beraber toplumda birçok konu ve problemin ekonomi, eğitim, sağlık, kadın, sosyal haklar gibi, adım adım çözümleneceği konusunda inancımız tam’’ dedi. Öte yandan siyasette uygulanan kadın ve gençlik kotasının şu anki ortamda doğru bulduğunu söyleyen Cengiz, ‘’Hep diyoruz ki kadınlar siyasette yok bu kota olmadığında zaten az olan siyasetteki kadın oranı hiç olmayacak o sebeple şu anki ortamda bunu doğru buluyorum’’ diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi