HDP’nin kapatılması için açılan davada ön savunma için verilen süre 6 Kasım Cumartesi günü doluyor. Bir hukuk komisyonu tarafından hazırlanan savunma dilekçesi bu hafta Anayasa Mahkemesi’ne sunulacak.

Edinilen bilgiye göre HDP’nin kapatılması ve 500’e yakın partiliye siyasi yasak getirilmesi istenen iddianameye karşı 150 sayfadan oluşan bir savunma hazırlandı. Ön savunma dilekçesinde iddianamenin hazırlanma süreci, içeriği ve kabul süreci ile ilgili hukuki itirazlar yapıldı. Usul ve esasa ilişkin hukuki itirazlar kapsamında böyle bir iddianamenin düzenlenemeyeceği, düzenlendiğinde de reddedilmesi gerektiği anlatıldı. Dilekçede "davanın hukuki değil siyasi saiklerle açılmış bir dava” olduğu vurgulandı.

DİLEKÇE VERİLDİKTEN SONRA AÇIKLAMA YAPILACAK

HDP’nin talebiyle 2 ay uzatılan ön savunma için verilen süre 6 Kasım Cumartesi günü dolacak. Ancak 6 Kasım hafta sonuna geldiği için hazırlanan ön savunma dilekçesi ekleriyle birlikte 5 Kasım Cuma günü ya da 8 Kasım Pazartesi günü AYM’ye sunulacak. Dilekçenin AYM’ye verilmesinin ardından HDP’li hukukçuların ön savunmanın içeriğiyle ilgili bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

ESAS SAVUNMADA İDDİALARA TEK TEK YANIT VERİLECEK

HDP’nin AYM’ye sunduğu ön savunma dilekçesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’e gönderilecek. Başsavcının bir ay içinde esas hakkındakini görüşünü sunması gerekiyor. Bu görüş sunulduktan sonra HDP esas savunma hazırlığı yapacak. 1 ay olması beklenen bu süreçte sözlü savunma hakkı da kullanılacak. Parti yöneticileri, esas savunmanın iddianamedeki tüm iddialara karşı tek tek yanıtları da içerecek siyasi bir savunma olacağını ifade ediyor.

SAVUNMA SÜRECİ MAYIS-HAZİRAN’I BULABİLİR

Sözlü ve yazılı esas savunma süreci tamamlandıktan sonra raportör ya da raportörlerin hazırlayacağı rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. Daha sonra AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği tarihte üyeler bir araya gelecek ve kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Bu sürecin yaz aylarını bulabileceği değerlendiriliyor.

Kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Partinin kapatılması için 10 üyenin “kabul” oyu kullanması gerekiyor. (DUVAR-NERGİS DEMİRKAYA)

Editör: Haber Merkezi