Avrupa Futbol Şampiyonası’nın başlamasına üç gün gibi çok kısa bir süre kaldı. Başarılı bir Euro 2008’den sonra, gruptan çıkmayı başaramadığımız bir Euro 2016’yı geride bıraktık. Geçen yaz oynanması planlanan fakat Covid-19 pandemisi dolayısıyla ertelenen şampiyona Cuma akşamı oynanacak İtalya-Türkiye maçıyla başlıyor. Galler, İtalya ve İsviçre ile mücadele edeceğimiz A grubunda ilk iki sırayı alan takımlar doğrudan son 16 turuna yükselmeye hak kazanacak. Gruplarını ilk iki sırada bitirmeyi başaran takımların yanı sıra, altı grubun içerisinde en çok puan toplamayı başaran 4 tane 3’üncü ülke de son 16 turunda boy gösterecek.

Turnuvanın en genç yaş ortalamasına sahip ülkesi konumunda bulunmamız sadece bu şampiyona için değil 2022 yılında oynanacak Dünya Kupası finallerine katılma konusunda da büyük bir önem taşıyor. Zorlu İtalya maçıyla başlayacağımız turnuvaya iyi bir merhaba demek çok kıymetli. Kazanarak başladığımız takdirde henüz ilk maçtan gruptan çıkmak adına çok büyük bir avantaj elde edeceğiz. Rakiplerimizi gözden geçirdiğimizde grubun favorisi ve turnuvanın ev sahiplerinden biri olan İtalya tartışmasız kadrosuyla yine şampiyonluk yarışının içinde yer almaya çalışacaktır. İtalya’ya göre biraz daha mütevazı kadrolara sahip olan Galler ve İsviçre gruptan çıkmak adına kıyasıya mücadele edeceğimiz diğer iki ülke.

Başlangıçta yakalayacağımız moral ve motivasyon turnuvanın geri kalanına yön verecektir. Bu yüzden eğer sonuna kadar gitmek istiyorsak kazanarak başlamak çok önemli. Sadece üç maç oynanacak gruplarda kazanamıyorsak dahi en azından İtalya’dan 1 puan alarak başlamak mecburiyetindeyiz. Gruptan çıkmamız durumunda ilk etapta Fransa, İngiltere, Almanya ve İspanya gibi rakiplerden uzak kalmayı başarmak turnuvada ilerlememiz açısından bize şans tanıyacaktır.

Antalya’da gerçekleştirilen birinci etap kampının ardından Almanya’da sürdürdüğümüz ikinci kamp sürecinin verimli geçmiş olması Cuma günü için bizleri umutlandırıyor. Rakibimiz konumunda olmayan Azerbaycan, Gine ve Moldova ile oynadığımız üç hazırlık maçında Milli Takım Teknik Direktörümüz Şenol Güneş’in birçok oyuncuya şans verdiğini gördük. Kimi zaman istenilen oyunu sahaya yansıtmayı başaramayan millilerimiz, maçların bazı noktalarında da çok iyi reaksiyonlar göstererek bizleri ümitlendirdi.

30 kişi ile başlanan Antalya kampının ardından takımdan elenen 4 isimle birlikte, 26 kişilik turnuva kadrosu oluşmuş durumda. Hakan Çalhanoğlu, Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı, Cengiz Ünder gibi çok kaliteli hücum ayaklarıyla gol arayacak olan takımımız aynı zamanda Çağlar Söyüncü, Kaan Ayhan, Ozan Kabak, Merih Demiral ve Uğurcan Çakır ile rakiplerin akınlarını durdurmak adına mücadele edecek. Cuma gününü büyük bir heyecan ile beklemeye devam ediyoruz.

Yaşanan bir yıllık erteleme sonucunda daha tecrübeli ve başarılı bir milli takıma sahip olduğumuzu söylemek pek de yanlış olmaz. Güzel bir başlangıcın, başarmak istediğimiz güzel sonun anahtarı olduğunu düşünüyorum. Heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Milli takımımıza güveniyoruz.