Bütün dünya buna inansa/Bir inansa, hayat bayram olsa/İnsanlar el ele tutuşsa/Birlik olsa/Uzansak sonsuza…  Yıllardır bu şarkı sözü hep kulağımızda kaldı. Dünyanın haline bakılırsa uzun süre kalacak gibi. 1972 yılında sanatçı Şenay bu şarkıyı plağa okunduğunda yazdığı sözlerin kuşaklar boyu güncel kalacağını nerden bilebilirdi… Savaşlar bitse, katliamlar dursa, barış gelse ve insanlar el ele tutuşsa… Çok mümkün görünmüyor. Doğu Kudüs’te son yaşadığımız yürek yakan görüntüleri gördükten sonra barış umutları daha da azalıyor. Filistin’de bir dram yaşanıyor. Atılan kurşunlar, bombalar tüm insanlığı öldürüyor. Dünya yine barışa hasret kalıyor ve özellikle Ortadoğu coğrafyasında kan akmaya devam ediyor.

Dünyanın birçok bölgesinde çatışma ve savaşlar devam ediyor. Bir tarihsel yazgı olarak savaşların getirdiği ölümler sadece adres değiştiriyor. Bitmiyor, büyüyerek devam ediyor. Milyonlarca insan yer değiştiriyor, yüzbinlerce kişi ölüyor. Savaşın en büyük mağduru sivil halk ile özellikle çocuklar oluyor. En yakın örneğini Suriye savaşında Türkiye’nin tüm illeri bunu canlı olarak yaşadı. Savaşın yarattığı dram önce yakın ülkelere sonrasında tüm dünyaya kendini yayıyor.

ÇATIŞMALAR SAVAŞLAR SÜRÜYOR!

Dünyanın birçok bölgesinde farklı nedenlere çatışmalar ve savaşlar sürüyor. Şu anda Filistin’de yaşanan son olaylar ortada. Suriye savaşını en sıcak yaşayan ülkelerden biriyiz. Irak toprakları yıllardır savaş alanı. Irak halkı barışı aramaya patlayan bombalar altında devam ediyor. Libya’daki savaş hız kaybetse de belirsizlik devam ediyor. Afganistan yıllardır doğal savaş alanı oldu. Gün geçmiyor ki ölüm haberleri gelmesin. Yemen’de savaşın daha ne kadar süreceği belli değil. Güney Amerika ülkelerinde yaşanan çatışmalar sokaklarda can kayıplarına neden oluyor. Burkina Faso, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya ve son olarak Myanmar’da yüzlerce kişi çatışmalarda hayatlarını kaybetti. Pandemi bile savaş ve çatışmaların hızını kesemedi. Virüs ölümleri ile savaş ölümleri adeta yarıştı. Savaş ve çatışmaların getirdiği açlık ve yoksulluk halklar için ikinci bir kıyım oluyor. Savaşta ölmüyorsanız bile savaşın oluşturduğu koşullarda yok oluyorsunuz.

Son cümle: “Bildiğimiz coğrafyalara bayram hiç gelmiyor. Buralarda hayatın bayram olması ise şimdilik çok uzak görünüyor!”