Ahmet Güneştekin’ in Gâvur Mahallesi sergisine mutlaka gitmelisiniz. 5 Mart 2023’e kadar sürdürülecek olan sergiyi Kültürpark Atlas Pavyonu’nda sizi bekliyor. Bambaşka duygu ve düşüncelere dalıp gideceksiniz bu ziyaretinizde.
“Karayazı” açılmamalıydı Ege’ ye! Mermere kesti bunun için deniz. Çerçeveledi tekneyi. Çoluk çocuk ev sahipleri yurtlarından edilmemeliydiler!

Ama ne çare ki, 20 kilo yük 20 dolar parayla sürüldüler yabana. Sahte ülkenin sahte kahramanlarının, acımasızlığına yenik düşürüldüler. Bir kedi miyavlamaya başlar o zaman. Durmaksızın, durmaksızın miyavlar. Kedi evine bağlıdır hiç de hoşlanmaz evinden ayrılmaktan...

Bavullarının hafif olduğuna aldanmayın. Hiçbir bavul taşımadı onların kadar ağır acıları ve sorunları. Avrupa’ nın en büyük sinagogu Budapeşte’dedir. Orada sergilenen Yahudilerin sürgün bavullarında bile yoktur böylesi haince, zalimce yükler.

Kara lâstik ayakkabılar! Ucuzdurlar. Ayağı terletirler sıcakta. Bastığınız yeri duyumsarsınız. Genellikle arkaları yırtılır en önce. Sonları terlik olmaktır. “Hafıza Tepesi” olmuşturlar bu sergide. Her yaştan her cinsiyetten insana aitler. Harç karmış yapıcınınki de orada bir ev kadınınki de. Bir de mestler var arada. Demek Müslümanlaştırdıklarına da acımamışlar!

Acıları hep aynı insancıkların. Şili’de, Arjantin’de, İran’da ve dahi Anadolu’da. Kaybedilmiş çocuklar, katledilmiş insanlar... Kimi Arjantin’deki gibi beyaz eşarbıyla kimi Anadolu’da beyaz tülbendiyle koymuş tepkisini; belli de etmiş direşkenliğini ve onurunu. İran’da ise çıkarıp atmıştır başlarındaki o örtülerini. Sanatçı rengârenk maskelerle bezemiş kayıpların kurukafalarını. Bu da sanatçı duyarlılığına ve tepkisine sayılsın.

Büyük balık yutmuş küçüğü ama onu da yutmuş daha büyüğü.

Bunlar olmasın. Yaşanmasın böylesi acılar. Tertiplerle saldırılmasın ülkelere. Yok edilmesin insanlar. Kaybettirilmesin yurtları. Dünya tüm canlılara yeter. Yeteri ki olmasın mülkiyet. Yeter ki denmesin hep benim hepsi benim. Yaşanır özgür, eşit ve kardeş olarak...

İzBB’yi böyle bir sergiye katkısı için kutlamazsam haksızlık etmiş olurum