Tarih 28 Mart 2017…

Dönemin CHP Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur, SÖZCÜ Gazetesi’nden Gökmen Ulu’ya konuşuyor.

O dönem Torbalı Belediyesi AKP’de…

Haberin başlığı “AKP’li Başkan belediyeyi aile şirketine çevirdi”

İsmail Uygur tepkili…

AKP’li Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’in belediyeyi akraba-yandaş şirketine dönüştürmesini, Garaj Amirliği’ne ablasının oğlunu atamasını, spor okullarını başına kayınbiraderini getirmesini, teyzesinin oğlunu işe almasını, AKP’li yöneticilere kadro açmasını eleştiriyor.

Tarih 28 Temmuz 2019…

İsmail Uygur bu kez Torbalı Belediye Başkanı olarak gazete manşetlerinde…

Torbalı Belediyesi’nin şirketi TORBEL A.Ş.’nin Genel Müdür Yardımcılığı’na oğlu Efe Uygur’u atayan İsmail Uygur, kendisini skandal sözlerle savunuyor: “Güveneceğim başka kimse yoktu!”

200 bin nüfuslu Torbalı’da belediye şirketinde müdür yardımcılığı yapacak liyakate sahip kimseyi bulamamış Uygur… Henüz mezun bile olmamış olan 24 yaşındaki oğlu dışında…

Başta Cumhuriyet Halk Partililer olmak üzere, çok geniş bir çevreden tepki gören Uygur, yine tepkili…

Konuyu kamuoyuyla paylaşanlara kızgın ifadelerle, geri adım atıyor.

Kendisine oy verenlerden değil ama Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan özür diliyor(!)

Hem de CHP Lideri, tüm belediye başkanlarını kampa alıp, ‘Adaletle yönetin, falanca milletvekili aradı diyerek kimseyi işe almayın. Genel Başkan bile arasa liyakatle karar verin’ dedikten 1 gün sonra…

Toplumun çok farklı kesimlerinin bir araya gelmesine önderlik ederek, onlarca yıl sonra İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, büyük şehirlerin tamamına yakınının AKP’den geri alınması sürecinin mimarı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu sanırım en son İzmir’deki Belediye Başkanları anlayacak.

İstanbul zaferi ve İmamoğlu’nun estirdiği rüzgarın etkisinin böylesi yanlışlarla çok kısa sürede sönümlenebileceğini fark etmek, dikkat etmek, yeni döneme uygun ve ahlakla çalışmak… Yerel yönetimlerin başarısı sonrasında, fazlasıyla uzayan tek parti-tek adam iktidarının değişmesine ön ayak olmak…

Kendilerine oy verenlerin en büyük beklentisi bu.

Sanırım bazı belediye başkanları bu tarihsel görevlerini yerine getiremeyecek.

***

Tek dertleri bir dönem daha belediye başkanı olabilmek ise, damadını başkan yardımcısı yapıp, 6 müdürlüğü ona bağlayan, yeğenleri dışında ‘güvenecek’ başka kimseyi bulamayan eski belediye başkanlarının şimdi nerede olduklarına bakmalarını öneririm.

***

Bunun adı Nepotizm

Sözlükte aynen şöyle yazıyor: Nepotizm, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık. Nepotizm kavramının Latince'de “Nepot” sözcüğünden geldiği, İngilizcede ise "Nephew" (yeğen) olduğu değişik çalışmalarda ifade ediliyor.

***

Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy veren milyonlar, ‘Damat Maliye Bakanı’nın ekonomiyi ne hale getirdiğini, nepotizm bataklığındaki AKP’nin ülkeyi batağa sürüklediğini gördüğü için oy veriyor.

Bu iktidardan kurtulma umuduyla oy veriyor.

Başkan olunca, dün söyledikleri sözleri unutsunlar; oğul-yeğen-damat saltanatı kursunlar diye değil.