Bugünün dünyasına uluslararası ilişkilerde, devletlerarasındaki münasebetlerde bile denge dediğimiz bir politikanın varlığını görürsünüz. Hatta bütün düzen bu denge dediğimiz kavram üzerine inşa edilir ve sürer. Aralarındaki hukuki, ticari, askeri, sosyolojik ve akla gelebilecek tüm kavramlar bu dengenin temelinde şekillenir.

Güçlü- güçlü ile arasındaki ilişkilerde başka,

Güçlü- güçsüz ile ilişkilerinde başka,

Güçsüz – daha güçsüz ile ilişkilerinde dahi bambaşka bir denge politikasını uygulamaya koyar.

Güç kavramının ne olduğu konusu da hiç fark etmez istediğiniz şekilde adlandırabilirsiniz.

  • Liderlerin bir amacı olarak güç
  • Sonuçlar, olaylar, aktörler ve meseleler üzerinde nüfus veya kontrol ölçüsü olarak güç
  • Kaynaklar ve kabiliyetler üzerinde kontrol olarak güç
  • Çatışmalarda galibiyeti yansıtması ve güvenliğin erişiminin sağlanması açısından güç gibi…

Bırakın ülkeleri etrafımızdaki insan, kurum, şirket, aile ilişkileri bile bu güç dengeleri üzerine kurulur ve yönetilir. Örneğin iki bin kişilik bir topluluğu çok başarılı bir şekilde yönetiyor olsanız, yönetiminizin almış olduğu başarılar sadece topluluk üyelerini değil de etrafındaki birçok insanın hayatını da değiştirse, hatta bulunduğu topluma ışık tutsa, bölgenizde alanınızla ilgili birçok yeniliğe ve vizyona imzanızı da atsanız, karşınızda 5 milyon kişiyi yöneten bir gücün varlığı ile uyguladığınız projelerin yüzde 90 geliri finanse ediliyorsa, bu ticaretin hepsi değil sadece yüzde 50’si bile gittiğinde zor durumda kalır, sıkıntıların çıkmasına ve birliğinizin bozulmasına engel olamazsınız.

Bu yüzdendir ki yönetimler gelirlerini denk güçler ile çeşitlendirmelidirler. Bir taraf musluğu kestiğinde mutlaka akan başka birçok musluk edinmelidirler ki gelir gider dengelerini tutturabilsin ve yaratmış olduğu katma değeri geleceğe sağlıklı bir şekilde taşıyabilsinler.

Sözlerimin sonunda güçlünün her zaman haklı olduğunu, el pençe divan durarak ifade ediyorum.

Ve

Demokrasilerde güçlü halktır.

Tüm Kratoslar, Demos’a muhtaçtır.

Ve kahreden yaradan ki onlardır,

Destanlarımızda yalnızca onların maceraları vardır. Biline …