Emine Uyar- Açlık grevinin 60 günü geride bıraktığı Şakran Cezaevi'nde, tutuklular ailelerine kendilerine müdahale olabileceği yönünde bilgi verdi. Bunun üzerine HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Şakran Cezaevi Başsavcısı ile görüştü. Kürkçü, Başsavcının durumu kritik olan, aşırı kilo kaybı yaşayan üç tutuklu ile ilgili ileride bir tıbbi müdahale olabileceğine dair bilgi verdiğini belirtti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan insan hakları örgütleri temsilcileri, “Tutukluların topluca revire götürülmesi saldırı olur ve böyle bir müdahale insan haklarına aykırıdır.” dedi.

Cezaevlerinde, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulması ve bölge illerindeki ablukanın kaldırılması” talebiyle tutukluların başlattığı süresiz, dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Açlık grevi İzmir’de Şakran Cezaevinde 60 günü geride bırakırken, açlık grevindeki tutuklular ailelerine, kendilerine dönük müdahale edileceğini söyledi. 

Bunun üzerine cezaevi başsavcısı ile görüşen HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başsavcının durumu kritik olan üç tutuklu ile ilgili ileride bir tıbbi müdahale olabileceği bilgisini verdiğini söyledi. 

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Özgürlükçü Hukukçular Platformu Sözcüsü Avukat Mecit Yıldırım, “Durumu kritik olan üç tutsak var. Özellikle onların aşırı kilo kaybı yaşadığını biz de biliyoruz. Şu anda beklemiyoruz müdahaleyi. Çünkü burada bir müdahale kararı verilmesi ile benzer sürelerle başlayan Sincan’da da bir müdahale söz konusu olabilir. Daha önceki açlık grevleri dönemlerinde de bir kişi aşırı kilo ve bilinç kaybı yaşamışsa doktor kontrolüne alındıkları oluyordu. Hepsinin topluca revire götürülmesi ise bir saldırı olacaktır. Bunun olacağını çok ummuyoruz ama tabii ki durumu teyit etmek için cezaevine gideceğiz” dedi.  

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Türkcan Baykal da, zorla müdahalenin yapılmasının insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, “Malta Bildirgesi tümüyle yasaklar. Doktorlar herhangi bir şekilde zorla müdahalenin bir parçası olamazlar” dedi. Baykal, “Tüm hekim arkadaşların hem insani olarak hem de hekim duruşu ile etik ilkelere uymak zorunda. Etik ilkeler her zaman yasaların üzerindedir.” dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi