GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, üniversite öğrencilerinin de zor günler yaşamasına neden oluyor.  Binlerce öğrenci, maddi yetersizlikler nedeniyle okulu bırakırken, okula devam edenler ise zorlu bir mücadele veriyor. Üniversiteler şehri İzmir’de okuyabilmek için büyük çaba sarf eden öğrenciler Deniz Özçelik, Anıl Işık ve Bilge Yılmaz ile nasıl geçindiklerini neleri unuttuklarını konuştuk.

SOSYAL HAYATIMIZ BİTTİ

Deniz Özçelik “Elime geçen aylık paranın büyük bölümünü kira ve market alışverişine harcıyorum. Ev arkadaşlarımla kara kara bu kış nasıl ısınacağımızı düşünüyoruz. Çok soğuk olmadığı sürece evde ısıtıcı kullanmamayı düşünüyoruz. Kardeşim de okuduğu için ailece zorluk çekiyoruz. Ailem de, biz eğitimimizi aksatmayalım diye ekstra bir harcama yapamıyor. İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle hem ailem hem ben, sosyal harcamalarımızı tamamen kıstık. Öğrenciyim ama ne gezebiliyor, ne sosyal bir aktivite yapabiliyorum. Okula ilk başladığımda aylık bin TL ile şu anki yaşantımdan çok daha iyi koşullara sahiptim. Şu an daha fazlası ile temel ihtiyaçlarımı bile gideremiyorum. Binlerce öğrenci gibi genellikle makarna ve benzeri şeylerle besleniyorum” diye konuştu.  

KRİZDEN ÇOK ETKİLENDİK

Bir başka öğrenci Bilge Yılmaz ise, ailesinden destek alamıyor, sadece 500 TL KYK bursu ile yaşıyor. Ailesinin bir tek yurt ücretini yatırabildiğini söyleyen Yılmaz; “Bazen 100 TL gönderiyorlar. Telefon faturam, ulaşım masrafım derken geriye kalanla ne yapabilirim ki? Staj yaptığım için çalışmaya da vaktim kalmıyor. Bu gelir, üniversite hayatını yaşamama da engel. Arkadaşlarımla bir yere gidemiyorum. İzmir’deyim ama şehri gezemiyorum. Öğrenci şehri diyorlar ama, İzmir çok pahalı. Tek başıma bile bir yere giderek yiyip içsem 50 TL ödemem lazım ki, arkadaşlarımla dışarı çıkmam ne mümkün.” Dedi.

KRİZ DERİNLEŞİYOR

Anıl Işık da harcamalarının büyük bölümünü kira, fatura ve ulaşıma yaptığını anlatıyor. Temel gıda ürünlerinin en ucuz ve en kalitesiz olanını aldığını söyleyen Işık, “Birçok öğrenci gibi ben de sınavlarım olmadığı zamanlarda yarı zamanlı çalışarak geçimimi sağlıyorum. 3 kardeşiz ve üçümüz de öğrenci olduğumuz için ailem büyük zorluk yaşıyor. Annem biz üniversiteyi kazanınca çalışmaya başladı. Geçen yıla göre aynı gelirim olmasına rağmen çok sıkışıyorum. Bu da ekonomik krizin nasıl derinleştiğinin bir göstergesi. Kriz nedeniyle yurtta 2 arkadaşım okulu bırakmak zorunda kaldı, bu arkadaşlarımın aslında tek sebepleri de ekonomik değildi, geleceksizlik kaygısının da etkisi altındaydılar. ‘Zaten mezun olunca işte bulamayacağız’ düşüncesi nasıl bir durumda olduğumuzun göstergesi.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi