TUGAY CAN / İZ GAZETE - 14 Mayıs Çiftçiler Günü sebebiyle Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi bir basın açıklaması düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına basın açıklamasını ZMO İzmir Şube Yönetim Kurulu 2. Başkanı Ela Dalçam okudu. Dalçam, Dünya Çiftçiler Günü’nün şikayetlerin dile getirildiği bir gün olmaktan çıkarak bayram gününe dönüşmesi temennisinde bulundu.

Tarımda sorunların çözümünün en başta üretim yapmaktan geçtiğini ifade eden Dalçam “Tarım sektörünün temel direği olan çiftçilerin üretimden her geçen gün uzaklaştıkları ve üretemez hale geldikleri de bir gerçektir. Tarım dışına çıkarılan alanlar ve yapılan ithalatlar da bu gerçeğin kanıtı niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.

‘SON 15 YILDA TARIM ALANLARI AZALDI’

Son 15 yıl içerisinde tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Dalçam, Türkiye’nin tarımda son 12 yıl boyunca dış ticaret açığı verdiğini kaydetti. Dalçam “Tarımda temel girdilerin hemen hemen tamamında dışa bağımlılığın bulunduğu ve bu bağımlılığın azalmak yerine her geçen gün arttığı bir ortam söz konusudur. 1980 sonrasının neo-liberal politikalarının odağında yer alan özelleştirmeler sonucunda çiftçiler, tohumdan ilaca, mazottan gübreye tüm girdilerde ithalata ve şirketlere bağımlı hale getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

‘UYGULANAN VE UYGULANMAYAN POLİTİKALARIN SORUMLULUĞU ÇİFTÇİYE YÜKLENİYOR’

Politikacıların tarım politikalarını oluştururken hem çiftçilerin hem de tüketicilerin haklarını savunmaları gerektiğini ifade eden Dalçam, şöyle konuştu:

“Uygulanan ve uygulanmayan politikalardan kaynaklanan sorunların sorumluluğunun çiftçilere yüklenmek istenmesidir. Bunun örnekleri patates, soğan depolarının basılmasıyla, başta canlı hayvan ve et olmak üzere birçok üründe yapılan ithalatla, toptancı hallerinin özel sektöre devredilmeye çalışılmasıyla, tanzim satışlarla ve son olarak da Tarımda Milli Birlik Projesi adı altında köylülerin, çiftçilerin ve ülke tarımının dev gıda tekellerinin ellerine bırakılmak istenmesiyle yaşanmıştır.”

‘SORUNU YARATAN NEDENLERİ İYİ ANALİZ EDEREK…’

Ziraat Mühendisleri Odası’nın tarıma dair birçok sorunu mevcut iktidar öncesinde de dillendirdiğini hatırlatan Dalçam, “Dolayısıyla getirilmek istenene karşı çıkışımız, geçmişi ve mevcut olanı onayladığımız anlamına gelmemektedir. Ancak, sorunlar daha büyük sorunlar yaratacak uygulamaların çözüm olarak sunulmasından değil; sorunu yaratan nedenleri iyi analiz ederek bu nedenlere çözüm bulmaktan geçmektedir.” dedi.

‘GIDA EGEMENLİĞİ KAVRAMININ DAHA ÇOK GÜNDEME TAŞINMASI GEREKMEKTEDİR’

Dalçam sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Gıdayı üretenler olarak çiftçilerin, tüketenler olarak da tüketicilerin hangi ürünlerin, nasıl, ne kadar ve kim için üretileceği konusunda sisteme tabi değil, müdahil olmalarını öngören; üretimde doğa dostu yöntemleri odağına alarak tohum, toprak, su gibi doğal varlıkları bir meta olarak değil müşterek olarak kabul eden, kadının üretimdeki rolünü tanıyan Gıda Egemenliği kavramının daha çok gündeme taşınması gerekmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bundan tam 100 yıl önce çıkmış bağımsızlık savaşının ekonomik bağımsızlıktan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Dalçam, “Bu topraklardan emperyalist güçleri kanlarının son damlasına kadar savaşarak gönderirken bugün tarımda neredeyse tüm girdilerde aynı emperyalist güçlere bağımlı olmamız kabul edilemez. Milli Mücadelenin 100. Yılında bize bu topraklarda yaşamayı sağlayanları rahmet ve minnet ile anarken, ülkemizde ve tüm dünyada zorlu koşullarla mücadele ederek üretmeye çalışan milyonlarca çiftçinin Dünya Çiftçiler Gününü kutluyoruz. Unutmayalım ki Milli Ekonominin temeli tarımdır.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi