Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dün akşam tedavi gören hasta, hasta yakını ve personelin zehirlenmesiyle ilgili Güney Kamu Hastaneler Birliği'nden açıklama yapıldı. Çoğunluğu sağlık personeli olmak üzere zehirlenen 85 kişinin, tedavilerinden sonra taburcu edildikleri, olayın nedeninin de araştırıldığı ifade edildi.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dün verilen akşam yemeğinden sonra zehirlenme belirtili şikayetler gelmeye başladı. Kadın budu köfte, ıspanak ve yoğurdun verildiği yemek sonrasında baş dönmesi, mide bulantısı ile karın ağrısı şikayetleri, sağlık birimlerindeki görevlilerden geldi. Bu şikayetler üzerine yapılan testlerde, zehirlenme olduğu saptandı. İki hastanede bulunan hasta, hasta yakını ve sağlık personeli, tedavi altına alındı. Hastanelere personelin de zehirlenmesinden dolayı, gündüz de görevli personelden takviye yapıldı. Durumlarının ağır olan ve zehirlenme durumlarında da ortaya çıkan halüsinasyon görme durumları yaşayan kişiler, çevredeki hastanelere gönderildi.

KAMU HASTANELER BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Zehirlenmeye ilişkin Güney Kamu Hastaneler Birliği yetkilileri açıklama yaptı. Yetkililerin açıklamasına göre, zehirlenmenin akşam yemeğinden sonra yaşandığı, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 40, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise 45 kişinin zehirlendiği, bu kişilerin çoğunluğunun da sağlık personeli olduğu ifade edildi. Zehirlenen kişilerin sağlık durumları hakkında da bilgi veren yetkililer, yaşanılanın basit tip zehirlenme olduğunu, tüm hastaların ayakta yapılan tedaviye cevap verdiğini ve hepsinin taburcu edildiklerini açıklandı. Dağıtılan yemeklerden alınan numunelerinde teste gönderildiği gelen sonuca göre nedenin tespit edileceği, aktarıldı.

SEKTÖRDEN DE TEPKİ GELDİ

İzmir'deki iki büyük hastanede meydana gelen yemek zehirlenmesine sektör temsilcilerinden de tepki geldi. Yemek Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan ve aynı zamanda Ege Bölgesi Sanayi Odası Yemek Sanayicileri Grubu Üyesi Arif Kuran, bu tür üzücü olayların yaşanmaması için yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi. Kendilerinin de olayın nedenini araştırdıklarını söyleyen Arif Kuran şunları kaydetti: "Olay nasıl ve neden olmuş, ihmal mi var denetim eksikliği mi olmuş bakıyoruz. Mevcut şartlarda denetimin kayıtlı firmalar üzerine yoğunlaşması, var olan merdiven altı firmalardaki denetimsizlik, rekabet koşulları acımasızca sektörü kötüleştiriyor. Tüm bunların yanında yemek hizmetlerinde verilen kalite, fiyata endeksli olarak düşüyor. Fiyatların düşmesi, yemekte olması gereken itina ve denetimin yapılamamasına neden oluyor. Bunun sonucunda da üzücü vakaların yaşanması kaçınılmaz hale geliyor."

SENDİKADAN SİMİT VE PEYNİRLİ AÇIKLAMA

Hastanelerdeki zehirlenmelerle ilgli olarak Türk Sağlık Sen 1 No'lu Şubesi de açıklama yaptı. Zehirlenmeleri protesto etmek için hastanedeki personel ile vatandaşlara simit ve peynir dağıtan sendika üyeleri adına açıklamayı Şube Başkanı Ahmet Doğruyol yaptı. Vatandaşa verilen her hizmetin özelleştirildiğini söyleyen Ahmet Doğruyol, " şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerimizde çalışanların, hastaların ve hasta yakınlarının faydalandığı yemek hizmetleri, hizmet alımı marifetiyle sağlanmaktadır. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde 4 yıl önce Başhekim Nurettin Ünal döneminde yemekhaneyle ilgili çalışma yapılmış, hastanede yapılan yemeğin maliyetinin daha uygun olacağı ortaya çıkmıştır. Buna rağmen bu hastanede de yemek hizmetleri özelleştirilmiştir. Kamu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının ve hizmet alan hasta ile yakınlarının, hastanedeki yediği yemeğin sağlıksız olması kadar acı bir durum olamaz. Sağlık kuruluşlarımızın önceliği para kazanmak değil, vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti vermek olmalıdır."

İki hastanede yetkililerin açıklamasının aksine 180 kişinin zehirlendiğini ifade eden Ahmet Doğruyol, "Tesellimiz can kaybımızın olmamasıdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi