Geçtiğimiz günlerde pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira ek gösterge zammı öngören teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi sonrası sağlık emekçileri, Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Basın açıklamasını Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol okurken, açıklamada, "Sağlık çalışanlarına 750-1.000 TL arası ek zam yapılacağı konuşuluyor. Siz bırakın 1000 TL'yi, bugünün şartlarında 5.000 TL bile zam yapsanız 2002'deki alım gücüne ulaşamazsınız. Biz istiyoruz ki çalışanlarımız arasında haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik olmasın. Biz istiyoruz ki yöneticilerimiz liyakatli olsun" denildi.

'ÇALIŞMA HUZURU BOZULDU!'

Doğruyol, "Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın kendi çalışanları arasında yaptığı ayrımcılık, sağlık hizmetleri sunumunda yaşanan sıkıntıların tuzu biberi olmuştur. Yetkililerin, ekip olarak hizmet veren sağlık çalışanları arasında iş huzurunu bozabilecek ayrıştırmalar içerisine girmelerinin mantığını anlayabilmiş değiliz. Elbette doktor arkadaşlarımızın ek göstergelerinde yapılacak olan düzenlemeyle emekli maaşlarına gelecek olan iyileştirme, sağlık çalışanları olarak hepimizi memnun etmiştir. Biliyoruz ki hekim arkadaşlarımıza yapılan ek gösterge iyileştirmesinin sebepleri, son bir yılda yaklaşık 9 bin doktor arkadaşımızın istifası ve emeklilerle birlikte yaklaşık 15 bin doktor arkadaşımızın kamudan ayrılmasıdır. Ücret düzenlemesinde hekim ve hekim dışı olarak ayrıma gidilmesi, sağlık hizmetleri sunumunun en tepesinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı’nın bile sağlık hizmetleri sunumunun bir bütün olduğunu görmemesi ya da görmezden gelmesi, hekiminden hemşiresine, ebesinden teknisyenine, memuruna kadar tüm çalışanları ümitsizliğe sevk etmiş, çalışma huzurunu bozmuştur" açıklamasında bulundu. 

'DAVUL SİZİN BOYNUNUZDA AMA...'

"Sayın Sağlık Bakanı’mıza soruyoruz" ifadelerini kullanarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Doğruyol, "Yaklaşık iki yıldır devam eden pandemide yıllık izinleri verilmeyen, tüm memurlar esnek çalışırken fazla mesai yaptırılan, eşi karantinadayken çalıştırılan, haklarını ödeyemediğiniz hekim dışı sağlık çalışanlarımızı ne çabuk unuttunuz? Her türlü şiddete uğrayan, ekonomik zorlukla mücadele eden, kamu kurumlarında en çok soruşturma geçiren, ceza alan, mobbinge uğrayan sağlık çalışanları için 5 yıl önce verilen 3600 ek gösterge müjdesine ne oldu? 10 yıl önce söz verilip, verilip verilmediği bile belli olmayan yıpranma payına ne oldu? Hekim arkadaşlarımıza ek göstergelerinin artırılmasıyla yapılacak maaş iyileştirmesinin açıklanmasının hemen ardından bugüne dek sendikacılık adına neredeyse hiçbir eylem, etkinlik yapmayan hükümet yanlısı sarı sendikanın iki gün iş bırakma kararı alması ve hemen ardından bugün TBMM’nin toplanıp konuyu görüşeceğini açıklaması da manidardır. TBMM’de yapılacak olan görüşmede tüm sağlık çalışanlarına kısmen de olsa bir iyileştirmenin yapılacağı beklenmektedir. Yaklaşık 10 yıldır yapılan toplu sözleşmelerde memurun maaşını neredeyse asgari ücrete dayanmasına sebep olan, alım gücünü yüzde 70 düşüren, asgari ücret artışları oranında bile memur maaşlarına zam alamayanlar bugün iş bırakacaklarını açıklıyorlar. Davul sizin boynunuzda ama, tokmak kimin elindeyse ondan izin alın ki iş bırakabilesiniz. Sağlık çalışanlarına 750-1.000 TL arası ek zam yapılacağı konuşuluyor. Siz bırakın 1000 TL'yi, bugünün şartlarında 5.000 TL bile zam yapsanız 2002'deki alım gücüne ulaşamazsınız. Biz istiyoruz ki çalışanlarımız arasında haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik olmasın. Biz istiyoruz ki yöneticilerimiz liyakatli olsun. Siyasilerin emrinde değil, devletimizin, milletimizin ve çalışanlarımızın hizmetinde olsun. Çalışanlarımızın hakkını, hukukunu korusun." dedi.