Aydın'ın Söke ilçesinde Milas kara yolu üzerinde tüm çalışanları kadınlardan oluşan OPET Arıcı Petrol, toplam 9 kadına istihdam sağlıyor. OPET’in Kadın Gücü Projesi kapsamında istasyonda takım ruhu ile çalışan ‘Kadın Güçleri’, toplumda erkek işi olarak bilinen bir sektörde çalışmaktan ve önyargıları kırmaktan son derece mutlu olduklarını ifade ediyor. 4’ü üniversite mezunu olan Arıcı Petrol’ün kadın çalışanlarından 3’ü yüksek okul, diğer 2 ‘si ise lise mezunu. İstasyon sahibi Bülent Arıcı “Kadının elinin değdiği her yer güzelleşir. Bu istasyon yüzde yüz ‘Kadın Gücü’yle hizmet veriyor. Tüm kadın güçlerimizi tebrik ediyorum” diye konuştu. Sahada pompa başında çalışan 6 Akaryakıt Satış Yetkilisi ve 3 Market Satış Yetkilisi ile tamamı kadın çalışanlardan oluşan istasyon, müşterilerin de takdirini topluyor. Bülent Arıcı, OPET’in Sunpet markası ile faaliyet gösteren diğer markasına ait işlettiği istasyonda da bu dönüşümü gerçekleştirme hedefinde.

“KADIN NE KADAR ETKİN VE ÜRETKENSE TOPLUM O KADAR GELİŞİR”

Kadın Gücü Projesi’nin lideri OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, OPET Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, OPET Satış Direktörü Denizhan Ege ve OPET Bayi İletişim Müdürü Gül Aslantepe, Arıcı Petrol’e ziyarette bulundu. Kadın Güçleri ile sohbet eden ve teşekkürlerini sunan Filiz Öztürk şöyle konuştu: “Kadınların işgücünde aktif olarak yer almaları verimliliğe önemli bir katkı sağlıyor. Biz projemizle kadın çalışanlarımızın görev yaptığı istasyonlarımızda pompa başına yüzde 4 satış artışı olduğunu gözlemledik. Aynı şekilde kadın çalışan olan istasyonlarımızda müşteri şikayetlerinde çok büyük oranda düşüş yaşanıyor. Projemiz ile kadın istihdamını artırırken, Türkiye ekonomisine de katkıda bulunuyoruz. Diğer yandan yapılan araştırmalar, kadınların çalışma hayatına katılması ve düzenli gelir sahibi olmasıyla ev içinde daha çok söz sahibi olduklarını ve ailenin gelir düzeyinin de yükseldiğini gösteriyor. Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını elde etmesi, aile içi şiddet, taciz, ekonomik şiddet, erken evlenme ve erken doğum risklerini de azaltıyor. Kadını çalışma hayatının dışında tutmak potansiyellerini kısıtlamakta, ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmasını engellemektedir. Toplumda kadın ne kadar etkin ve üretkense o toplum o kadar gelişmiş olacaktır.”

KADIN GÜCÜ PROJESİ HAKKINDA

OPET, 2018 yılında Türkiye’de kadın istihdamının artırılmasına katkıda bulunma hedefiyle “erkek işi” olarak görülen akaryakıt sektöründe kadınlara daha fazla çalışma alanı açan örnek bir projeye imza attı. OPET, her istasyonunda en az iki kadın hedefiyle başlattığı Kadın Gücü Projesi’yle sektöründe de köklü bir değişime öncülük etti. “Kadın Gücü” projesiyle bugün itibariyle gelinen noktada, OPET istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı iki katına ulaştı. Projenin ilk günlerinde istasyonlarında yaklaşık 1541 kadın istihdam eden OPET’te, 3 yıl gibi bir sürede istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı 3 bine yaklaşıyor. Öte yandan proje kapsamında çalışan kadınlar yüzde 73 oranındaki lise, lisans ve yüksek lisans mezunu. Kadın çalışanların vardiya amiri, istasyon müdürü gibi pozisyonlara yükselme şansının da oldukça yüksek olduğunun altı çiziliyor.

Proje ile OPET, 3 yıl gibi kısa bir sürede, erkek egemen bir alanda kadınlara fırsat verildiğinde, başarıya ulaştıklarını göstererek önemli bir farkındalık yarattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve İŞKUR’un desteğiyle yürüyen projede bundan sonraki hedef, Türkiye genelindeki 1700’ü aşkın OPET istasyonunda çalışan kadın sayısını artırmak ve her OPET istasyonunda biri pompa biri market olmak üzere en az iki kadın çalışan istihdamının sağlanması.  

Editör: Haber Merkezi