TUGAY CAN / İZ GAZETE - Yusuf Ak, Juvenil Myelomonositik Lösemi (JMML) tanısı konulan Öykü Arin Yazıcı’ya donör olmak için başlatılan kampanya kapsamında Kızılay’ın Konak’taki seyyar kan bağışı noktasına gitti. Kızılay görevlileri, donör olmak için kan vermek isteyen Ak’a, görme engelli olması sebebiyle kendi ailesinden ya da birinci derece akrabasının şahit olarak bulunmaması durumunda kan veremeyeceğini söylemiş, Yusuf Ak’ın itirazı sonrasında Yusuf Ak’a hakarete varan cümleler sarf edildi. Konuyla ilgili Konak Kent Konseyi ve Sivil Toplum örgütleri bir basın açıklaması düzenledi.

‘YUSUF AK’IN NEZDİNDE TÜM ENGELLİLERDEN ÖZÜR DİLENMESİNİ TALEP EDİYORUZ’

Basın açıklamasını okuyan Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Yusuf Ak’a yapılan ayrımcı uygulamayı tüm engellilere yapıldığını belirterek “Beklentimiz hem insan onurunu, hem kişilik haklarını hem de evrensel hukuk kurallarını ihlal eden Kızılay’ın  Yusuf Ak’ın şahsında bütün engelli yurttaşlardan kamuyu önünde açıkça özür dilemesi, keyfi, hukuksuz uygulamanın sorumlusu olan personel hakkında işlem yapması ve personellerini bu tür yanlışlıkları yapmayacak şekilde bilgilendirmesi ve eğitmesidir.” diye konuştu.

ÖYKÜ İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Mumcu ayrıca bu tür ayrımcılıkların bir daha yaşanmamasını umut ettiğini söyleyerek Öykü Arin Yazıcı için yapılan kök hücre bağış kampanyasına dahil olma çağrısında bulundu.

DESTEK YAĞDI

Öte yandan gerçekleşen basın açıklamasına çok sayıda destek geldi. Konak Kent Konseyi ve Türkiye Engelli Meclisleri Birliği’nin yanı sıra Buca Kent Konseyi, Eğitim-Sen 3 No’lu Üniversiteler şubesi, Eşpedal Derneği, Engelli Genç ve Kadınları Destekleme ve Eğitim Derneği, Halkların Köprüsü Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Barosu, İzmir Kent Konseyleri Birliği Engelli Meclisleri Birliği, İzmir Müzisyenler Derneği, Karabağlar Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi, Tüm Engelliler Federasyonu ve İnsan Hakları Derneği Yusuf Ak’a destek veren sivil toplum kuruluşları olarak yer aldı.

‘BANA HİÇBİR ŞEKİLDE KİMLİK SORULMADI’

Destek veren herkese teşekkür eden mağdur Yusuf Ak ise  “Benden pazartesi günü bir özür dilenmesine ve Çarşamba günü kimliği yoktu denmesi ve ardından Perşembe günü yine özür dilenmesi birbirine zıt durumlar. 10 gündür yaşanan bu sürece karşın Kızılay Ege Bölge Müdürlüğü’nün bu tavrına karşı Kızılay Genel Merkezi tavrını ortaya koymamıştır. Şunu söylemek isterim ki bana hiçbir şekilde kimlik sorulmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Ak sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu olay siyasi bir mesele haline getirilmeye çalışılıyor. Sanki bir sağ-sol kavgası gibi çeşitli şekillerde politikleştirilmeye çalışılıyor. Ben kesinlikle bunu reddediyorum. Ortada bir ayrımcılık vardır. Bu ayrımcılığa rağmen dini, cinsiyete ne olursa olsun buna tepki gösteriyoruz. Bu anlamda hepinizin ideolojileri farklıdır. Ancak benimle dayanışıyorsunuz. Hepinize çok teşekkür ederim.”

‘ALANLARA ÇIKACAĞIZ’

Engellilere yapılan ayrımcılıkları karşı basın açıklamaları ve eylemlerde bulunacaklarını aktaran Engelliler Meclisleri Birliği Başkanı Abdülsamet Baskak, “Bir hafta- on gün içerisinde yerel seçimler ile ilgili bir basın açıklamasında da bulunacağız. Engelli vatandaşların yerel yönetimlerde yer alması gerekir. Onlar yer almadığı için bugün şehrimizde engellilerin sosyal hayata katacak tedbirler alınmamış durumdadır. Alınmış olsaydı bugün tüm engellilerin gezebileceği, dolaşabileceği yerleri olurdu. Bu nedenle alanlara çıkacağız.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi