İZ GAZETE-  Geçtiğimiz günlerde KYK yurt başvuru sonuçlarının açıklanmasıyla yerleşemeyen binlerce öğrenci, fahiş ev kiraları ve özel yurt ücretleriyle karşı karşıya kaldı. Yapılan zamlara karşı Öğrenci Kolektifleri'nin başlattığı ‘Yurtsuzlar’ kampanyası kapsamında 10'uncu güne gelindi. 

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, sokaklardayız!” sloganıyla yola çıkalı bugün 10 gün oluyor. Ve bugün de tüm ülkenin kaynaklarını kendi zümresine tahsis etmiş bir iktidarın 1150 odalı sarayından anayasaca meşru olmayan talimatlarını, işkence eşliğindeki gözaltılarını ve ters kelepçe uygulamalarını teşhir ediyoruz. İktidar ve eylemleri meşru değildir. Binlerce öğrencinin barınma, kitap alma, sağlıklı beslenme, giyinme, sosyal aktivitelere dahil olabilme, gelecek kaygısı içinde boğulmadan yaşayabilme, bilim yapabilme hakkını elinden alan, fırsatçıların karşısındayız. Banklarda sabahlayan, üniversitesini okurken birden çok işte çalışmak zorunda bırakılan öğrencisini, terörist olmakla, hain olmakla yaftalayan, gözünü rant ve güç sevdası bürümüşler için yineleyelim. Bizler, “127 kişi” değil,  127 binleriz, bizler, tam 7 milyon üniversiteliyiz. Haklarımıza, hayatımıza, gençliğimize göz diken iktidardan alacaklıyız.

'MECBUR DEĞİLİZ'

Fahiş fiyat artışları yalnızca gençlerin değil tüm ülke halkının belini bükmüş durumda, bizler bebeğine bez alamayan, çocuğuna harçlık veremeyen işçinin, memurun, köylünün ve tüm sömürülenlerin yanındayız. Yalnızca kendi haklarımız için değil, sömürülen ve ezilenler için de buradayız Bir avuç insan tüm ülkenin kaynaklarıyla sefa sürerken, cefa içinde, açlık, yoksulluk içinde yaşayan milyonlar olmayı reddediyoruz. Böyle bir yaşama MECBUR DEĞİLİZ.

Yangında, depremde ve virüste IBAN verip topladığı paryı kendi cebine dolduran, krizin faturasını ise bizlere kesenlerden alacaklıyız.

'SÖKE SÖKE ALACAĞIZ'

Buradan bir kez daha yineliyoruz. Bu sorun yalnızca fiziki olarak burada bulunan bizlerin değil milyonlarca üniversitelinin sorunudur,  Bütün sıra arkadaşlarımızı bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz. Geçici çözümlere karnımız tok. Bizler,

Bugün kapısının önünden seslendiğimiz, bunun gibi binlercesi bulunan kapalı özel yurtların kamuya açılmasını,

Kiralara üst sınır getirilmesini,

KYK yurtlarının arttırılmasını,

Yurt ücretlerinin düşürülmesini,  

Öğrenci kredilerinin bursa dönüştürülmesini ve bursların alım gücüne uygun şekilde arttırılmasını talep ediyoruz. Taleplerimiz haktır. Sözde değil özde sosyal devlet anlayışı istiyoruz.  Gözaltılar, hedef göstermeler ve işkenceler bizi sindiremez. Ablukalara, gözaltılara, direnç kırma çabalarına, psikolojik şiddete, iftiraya, yaftalamaya karşı  yeniden ve hep birlikte söyleyelim: Banklarda kalanlarız; saraylarda kalanlardan haklarımızı söke söke alacağız!

Editör: Haber Merkezi