İZ Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Sektör programının konukları İzmir Doğa İncisi Kooperatif Başkanı Hüseyin Heptepe, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ve S.Ş Ege İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Akbulut oldu. Programda seyyar esnafının ‘kayıt altına alınma ve yer tahsisi’ talepleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanan yönetmelik değerlendirildi.

‘SOKAKLAR SORUN DEĞİL’

Salgınla birlikte ülkede yaşanan ekonomik krizin seyyar esnafın durumunu daha da kötüleştirdiğini belirten S.Ş EGE İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Akbulut, tek davalarının ekmekleri olduğunun altını çizdi.

Akbulut, “Sokaklar sorun değil, çözümdür. Seyyar satıcılar aynı zamanda ekonominin bel kemiğidir. Bizim davamız ekmeğimizdir. Seyyar esnaf olarak şerefimiz ve onurumuzla çalışıyoruz. Yazın mısır, kışınsa kestane satarak para kazanıyorum. Ekmek kazandığım seyyar aracı zabıtalar yakalarsa el konuluyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi geri vermiyor. Arabalar pres yapılarak hurdaya satılıyor. Bizim tek isteğimiz kayıt altına alınmak ve yaklaşık 3 yıldır güzel mücadele ediyoruz. Diğer seyyar esnaf arkadaşlarımın da dededen toruna yaptığı iş ve bizlerin başka gelir kapısı yok” dedi.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

İzmir Doğa İncisi Kooperatif Başkanı Hüseyin Heptepe, süreç içerisinde seyyar esnafın güzel mücadele ettiğini belirterek, “Seyyar esnafımızın sıkıntılarını çözmek için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, başarılı bir işin altına imzasını attı. Sokaklardaki seyyarlarımız yıllardır vardı. Bu zamana kadar kentte belediye başkanlığı yapmış kişiler konuyu gündemlerine almadı ve bunların yanında insanlarımız örgütlü değildi. Örgütlülük hak arama mücadelesidir ve bizler hakkımızı 3 sene öncesine kadar aramaya başladık. Sokaklar huzura kavuşuncaya dek bize uyku yok. Esnafımız ne zaman kayıtlı hale gelirse, huzur o zaman bizler için başlayacaktır. Mücadelemizi azimle sonuna kadar devam ettireceğiz” açıklamasında bulundu.

‘VEKİLİMİZİN NİYETİ İYİ DEĞİL’

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun süreç içerisindeki davranışlarına eleştiride bulunan Heptepe, “Kendisinin roman toplumundan olduğunu kabul etmiyorum. Romanca konuşarak vekillik yapılmaz. Burada kendisi iyi niyetli değil ve maksadı süreci karıştırmaktır. Yaklaşık 3 yıldır hak mücadelesi noktasında bizler sokaktayken, sayın vekilimiz meclis üyesini ya da yandaşı alarak bu sorun çözülmez” dedi.

İzmir Çiçekçiler Federasyonu Başkanı Yüksel Ördekoğlu’nun, seyyar esnafı temsil eden meclis dışında hareket ettiğini ve Tunç Soyer’in iyi niyetini istismar ettiklerini sert sözlerle eleştiren Heptepe, “Başkanımız konunun muhatabı olarak İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi’ni dikkate alıyor. Çünkü, seyyar esnaf dernek başkanlığı değildir, burada çoğunlukta bulunan bir kitle vardır. Seyyar olarak hizmet veren çiçekçi, kestaneci ve mısırcıların hepsi bizim çatımızın altındadır. Kimseyi ayrıştırmıyoruz. Bizlerin verdiği hak mücadelesinin karşısında; Belediye Başkanımızdan ‘birkaç vatandaşımızın sorunu var’ diyerek randevu alınması doğru mudur? İzmir Çiçekçiler Federasyonu Başkanı Yüksel Ördekoğlu’nun içerisinde bulunduğu yapı dernek dahi değildir. Tunç Başkanımız sizlerin dernek mi yoksa kooperatif mi olduğunuzu sizlerden daha iyi biliyor. CHP’li vekilimizin de iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Bu bizim mücadelemizi zorlaştırmıyor. Ancak olan seyyar esnafımıza olur. Yüksel bey, daha önce İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisimize de katılım gösterdi. Amacımız ortak akılla hareket etmekken; bugün ortalığı bulandırmak hoş değil. Bu durum CHP İzmir Milletvekili Özcan Purça’ya ve partisine de zarar verecektir” dedi.

‘İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi olarak tüm partilere kapımız açıktır’ diyen Heptepe sözlerine şunları da ekledi:

“CHP’li Purçu’yu davet ettiğimizde, kendisini evinde gibi ağırladık. Tüm sorunlarımızı ve gelişmeleri de anlattık. Ancak insan iyi niyetli değilse; ne yaparsanız yapın olmuyor.”

‘HERKESLE İLGİLENMELİYDİ’

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, CHP’li Purçu’ya  ‘Herkesin sorunuyla ilgilenmesi gerekiyor’ eleştirisinde bulunarak, “Yüksel Ördekoğlu’nun bizden bağımsız Tunç Soyer’in yanına gitmesi bizleri üzdü. Kendisi federasyon başkanı da değil.  Sayın vekilimiz İzmir Çiçekçiler Federasyonu’yla Tunç Başkan’dan alınan randevuya gittiğinde bizleri de davet edebilirdi. Herkesin sorunlarıyla ilgilenmesi lazım. Ancak kamuoyuna yanlış algıyla bilgi aktırılıyorsa; en başta seyyar esnaf olarak kendisine gönül koydum. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi olarak Tunç Başkan’la bir araya geldiğimizde 50 bin seyyarımız adına karşısına çıkıyoruz. Eğer mücadelesi gerçekten sokaklar içinse adresi İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi’dir” açıklamada bulundu.

İzmir Doğa İncisi Kooperatif Başkanı Hüseyin Heptepe, “Bu süreç içerisinde bizimle mücadele ederek doğru siyaset yapan bürokratlar her daim bizlerle yol yürümeye devam edecektir. Ancak kötü niyetli kişilere kapımız değil, caddemiz dahi kapalıdır” dedi.

CHP LİDERİNE TEŞEKKÜR

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, salgınla birlikte ekonomik krizin daha da derinleşmesinin seyyar esnafı bitirdiğini söyledi. Laçin, 11 ilde örgütlendiklerini ve seyyar esnafın ileride siyasete yön verecek güce sahip olduğunun da altını çizerek, “Gerçek siyaset sokakta yapılır. İlk günden bu yana hiçbir siyasi partiyi ayırmadık. Meclis olarak aldığımız ilk kararda bu yolda ‘kim bizimle beraberse onunla beraberiz’ dedik. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür ettiğimizde tepki gösteriyorlar. Cevap olarak kendileri de sokağa çıksın ve kararlı dursunlar, sizlere de teşekkür edelim. Oy günü geldiğinde bizlerin yanına gelmeyin. İyi niyetiniz varsa bugünlerde bizimle mücadele edin. Bizler dilenci değiliz ve kimseden para da istemiyoruz. Yok sayılan esnaf kesimi de biziz ve tek amacımız kayıtlı olmaktır” ifadelerini kullandı.

Laçin, yerel yönetimlerde seyyar esnafı temsil eden Daire Başkanlıklarının olmamasına ilişkin, “Tunç Başkanımız ile yaptığımız görüşmelerde ‘Yeterince Daire Başkanlığı olduğu için bu alanda ayrı bir başkanlık kurmak imkânsız’ açıklamasında bulundu. Daha önceden Sokak Ekonomi Şube Müdürlüğü vardı ancak yetersiz kaldı. Bunun yerine bir Daire Başkanlığı kurulsaydı, tüm esnafımız kurtulurdu.  Tabii Zabıta Daire Başkanlığına sorunlarımızı rahatça da anlatıyoruz. Ancak bizim sorunumuz yerel yönetimler tarafından çözülecektir” dedi.

Seyyar esnafın sorunlarına ilk günden itibaren destek olan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bedri Serter, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Serpil Kemalbay’a teşekkür edildi.

TATMİN EDECEK PROJELERE İMZA ATILACAK

“Tunç Soyer’e seyyar esnafın yanındaki kararlı duruşu için tekrardan teşekkür ediyoruz” diyen Laçin, “Arka sokaklarda kalan insanlara en çok dokunan kişi Tunç Başkanımızdır. Seyyar esnafı dikkate alarak bizleri dinlediği için ne kadar teşekkür etsek azdır. Başkanımız ile son görüşmemizde bizlerden Büyükşehir Belediyesi’nden geçen mevzuatla ilgili saha çalışması istedi. Kendisine bununla ilgili bir dosya da sunduk. Kısa süre içerisinde seyyar esnafımızı tatmin edecek projelere birlikte imza atacağız. Esnafımıza mutlu edecek müjdeleri kısa zaman içerisinde vereceğiz. Seyyar Mevzuatı kendi Meclisi’nden geçen ilk belediyedir. Türkiye’de ilke imza atan kentimiz İzmir’dir. Diğer büyükşehir belediyelerine de örnek olacak ” dedi.

Editör: Haber Merkezi