DERLEYEN: Nil KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İZSMMO İzmir Meslekte Birlik Grubu Başkanı Şerif Yıldız oldu. İzmir Mali Müşavirler Odası’nın 15 Mayıs’ta gerçekleştireceği seçim öncesi açıklamalarda bulunan Yıldız, başkanlığı kazanmaları halinde hayata geçirecekleri projeleri de anlattı.

Mesleki mücadelede gerekli üç nokta olduğunu altını çizen Yıldız, “Birincisi fikir olmalı. Bir lobi faaliyetinin nasıl yürütüleceğiyle ilgili fikir sahibi olmanız lazım. İkincisi, iradeniz olmalı. Meslek camiamız 120 bin kişilik bir camia. Yanımızda çalışanlar ve aileleriyle beraber baktığımızda bir milyonu kapsıyor. Hayatın içerisindeyiz. Bu camianın birçok sorunlar ve fırsatları var. Üçüncüsü de eylem gerekliliği. Bir mesleki talebi Ankara’ya bir kere götürüp yapılmadığında bırakıp geri dönüyorsunuz. Böyle olmaz. Kovalamanız gerekir. Tüm gruplar sorunları konuşuyor. Çözümleri nasıl gerçekleştireceğimize dair sağlam bir irade ve eyleme ihtiyaç var. Ankara bizden bıkmalı. Önce İzmir Odası’nda başarılı olmak gerekiyor. Bu yapıyı değiştirmek gerekiyor. Bana sorarsanız TMMOB’yi İzmir ve İstanbul yönetiyor. Bu odalarda tablo değiştiğinde TMMOB’deki tembellik de ortadan kalkacaktır” açıklamasında bulundu.

‘ELEKTRONİK SEÇİM OLSUN’

Seçim tarihine dair tartışmalara değinen Yıldız, “Meslektaşlarımızı ziyaret ettiğimizde ‘Devirebilecek misiniz?’ diye soruyorlar. Öğrenilmiş bir çaresizlik var. Oysa biz umudu temsiz ediyoruz. Çaresiz değilsiniz. Çare sizsiniz. İzmir Mali Müşavirler Odası’nda hâkim yönetim, üyelerimizin sadece yüzde 23’ünün oyuyla iktidardadır. Geriye kalan yüzde 77’den 61’i sandığa gitmeyenler. Bu neden olabilir? Alternatif görememişlerdir. Muhalefet gruplarında yeteri kadar ışık görememiş olabilirler. Ama her gün itiraz ettiğimiz şeylerin fatura olarak bize geri dönüşü oluyor. Oy kullanmayan 4326 kişinin sanığa gitmemesinin faturası çok ağır oluyor. Hepimiz bunu ödüyoruz. Odadaki yapı bu. Ama bu dönem son fasıl. Tablo 15 Mayıs’ta değişecek. Gittiğimiz üyelere bu tabloyu anlatıyoruz. Yönetim güçlü olduğu için iktidarda değil. Meslektaşlarımızın duyarsızlığı yüzünden iktidardadır. Bu dönem değişeceğini düşünüyorum. İktidardakiler de bunu fark etti ki oda seçimlerimizi haziranın ilk haftasına kadar yapabilecekken 15 Mayıs olarak belirlediler. Bu tarihin anlamı da şudur; ‘Bizim arkadaşlarımız zaten sandığa geliyor. Siz gelmeseniz de olur.’ Çünkü bayramın ertesi haftası. Bir de geçici verginin son günü. Meslektaşın en yoğun olduğu dönem olduğunu bilmiyor olamazlar. Buna rağmen ‘Biz kendimiz çalıp oynayalım, siz gelmeseniz de olur’ diyorlar. Biz bu mesajı aldık. Bu konuda sadece bizim meslek grubumuz değil bir başka grup da muhalefet şerhi koydu. Başka gruplardan şikâyet varsa muhalefet şerhi koymak gerekiyor. Ama diğer gruplardan güçlü bir muhalefet desteği göremedik. Biz genel kurulları gruplarımız bir iki sandalye alsın diye değerlendirmiyoruz. Mesleki projelerin yarıştığı bir platforma dönüşmesini istiyoruz. Seçimlerimiz meslektaşlar arasında kavga unsuru haline geldi. Komite seçimleri de aynı şekilde. O yüzden elektronik seçimin daha demokratik olacağını düşünüyoruz. Meslektaşlarımızın bir seçim yüzünden birbirleriyle küs olmasını istemiyoruz. Geçmişte yapıldı. Naylondan komite seçimleri yapıldı. Böyle yapılırsa bu seçimleri boykot edeceğiz” ifadelerini kullandı.

PROJELERİ SIRALADI

Seçimi kazanmaları halinde hayata geçirecekleri projelere dair açıklamalarda bulunan Yıldır şunları söyledi:

“Yönetime gelir gelmez yapacağımız ilk iş; atamalı kurullarda nispi temsili başlatacağız. Yani bize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkasına yapmayacağız. Eğer iktidara gelemezsek bu konunun yasal zeminlerde takipçisi olacağız. Diğer muhalif gruplarla da ortaklaşacağımızı düşünüyorum. İkinci husus, haksız rekabet. Bu konuda odanın görevini yapmadığını düşünüyoruz. Bir meslektaşınızın ekmeği elinden alınırken bir şey yapmıyorsanız varlık sebebinizi inkâr etmiş olursunuz. Bir Alo Haksız Rekabet hattını kuracağız. Önemli vaatlerimizden biri de odamızı bağımsız denetimden geçirmek. İyi yapılan şeylere dokunmayacağız ama kötülere son vereceğiz. Yönetim giderlerine azami tasarruf yapacağız. Meslek camiamızın önemli bir bölümü de stajyerlerden oluşuyor. 3 yıllık bir staj dönemi var. Stajyerler ve bağımlı meslektaşlarımızla ilgili yılda bir kez kurultay yapacağız. Sorunları konuşacağız. Gerekirse staj yönetmeliğiyle ilgili değişiklikler yapılabilir. Aynı zamanda meslek camiamızın yeni nesil kooperatifçilik modellerine ihtiyacı var. Kooperatifçilik küçük işletmeler için en doğru modeldir. Bir ofisin tedarik malzemelerinden başlayıp konut kooperatifine kadar birçok seçenek sunacağız. Mesleği yapış şekli değişiyor. Kayıt yapma artık muhasebecinin işi değil. Bunu yapay zekâ yapıyor. Mesleki gelecekle ilgili öneri sunmalıyız. Biz, Mesleki İnovasyon ve Gelecek Tasarım Merkezi kuracağız. Tüm meslek gruplarında ücret tarifleri var. Bizim de tek bir ücret tarifemiz olmalı ve bunu meslek örgütümüz yayınlamalıdır. Önemli sorunlarımız biri de muhasebe yardımcı elemanı diye bir meslek var. Ama odamız bunun farkında değil. Sadece bakanlık bu standartlarını belirliyor. Benim meslek örgütümün, odalarımın ilgisiz kaldığı soruna Çalışma Bakanlığı el atıyor. Şu anda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) her yıl belli meslekleri standardize ediyor ve sertifikasyon zorunluluğu veriyor. Ne TMMOB ne oda bu meslekleri sertifikalandırma çalışması içerisinde değil. İktidara geldiğimizde dile getireceğimiz önemli konularda birisi de budur.”

‘İTTİFAK TALEBİ YOK’

Seçime ittifak halinde girme konusunda herhangi bir çalışma yapmadıklarını ifade eden Yıldız, “Bize ittifak talebi gelmedi. Temel mesleki konularda ortaklaşa hareket etme noktasında mutabıkız. Seçime ittifak halinde girmenin zorlukları da avantajları da vardır. Ama ittifak olmak, seçime ortak listeyle girmek iddialı olur. Bizim meslek ve meslektaş odaklı perspektifimiz var. Bu noktada her önergeyi imzalayıp ortak karar alacağız” dedi.

 AÇIK OTURUMA YEŞİL IŞIK

Tüm adayların ortak bir noktada buluşup konuştuğu bir açık oturuma sıcak baktığını da kaydeden Yıldız, “Bu daha önce de arzuladığımız bir şey. Mümkündür. Memnuniyetle katılırım. Adil bir moderatör olmak kaydıyla ve diğer grupların da katılmasıyla açık bir oturuma ben de varım. Yeter ki bir değer üretelim. Yeter ki çözülebilecek bir sorun varsa bunu çözelim” diye konuştu.

 ‘KADERİNİZ ELLERİNİZDE’

Son olarak seçime yönelik çağrıda bulunan Yıldız, “Seçime katılmayan yüzde 61’e seslenmek istiyorum. Ömrünüzü verdiğiniz mesleğiniz için 15 Mayıs’ta bir saatinizi ayırın ve oy kullanın. Kaderiniz sizin elleriniz. Tercihlerimizi yapmadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Tercinizi ortaya koymak üzere sandığa gelin” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi