Derleyen: DUYGU KAYA/İZ GAZETE- ‘Tugay Can ile Herkes Konuşacak’ programının bu haftaki konuğu Türkiye Psikologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Mevlüt Ülgen, geçtiğimiz günlerde Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım’ın karşı karşıya geldiği yayını yorumladı, beden dili ve iletişim perspektifinde adayları değerlendirdi.

‘İMAMOĞLU, KAYBEDECEK ÇOK ŞEYİ OLDUĞU İÇİN GERGİNDİ’

Türkiye Psikologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Mevlüt Ülgen, İmamoğlu’nun açık oturumda daha üstün olduğuna dikkat çekerek, “Çok net bir kazanan olmamakla birlikte ben İmamoğlu’nun bu açık oturumda daha üstün olduğunu ve daha iyi bir performans gösterdiğini düşünüyorum. Kamuoyundaki algı Ekrem İmamoğlu’nun beklentiyi karşılayamaması yönünde ama olayı, İmamoğlu’nun zaten önde olması ve bu programdan fazla bir şey kazanmayacak olmasıyla değerlendirmeliyiz. Doğal olarak yanlış bir ifadeyle kaybedecek çok şey olması Ekrem İmamoğlu’nun biraz gergin olmasını ve kendisi olmaktan çıkmasını sağladı, hata yapmamaya ve kendisini anlatmaya odaklandı” diye konuştu.

‘BİLİNÇLİ OLARAK GEÇ KALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Mevlüt Ülgen, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın programa geç kalmasına yönelik, “Bilinçli olarak geç gelme var. Nitekim Yıldırım’ın konuşma sırasında müdahale etmesi ve gerginlik arttırmak gibi bir stratejisi vardı, ben geç gelmesini buna bağlıyorum. Rakibini bekleterek stresini arttırıp kendisinin üstünlük halini vurgulamış gibi geldi. Binali Yıldırım’ın daha çok karşı tarafı hata yapmaya zorlama çabası vardı” ifadelerini kullandı.

‘YILDIRIM’IN YAYINDAN BEKLENTİSİ İMAMOĞLU’NU HATAYA SÜRÜKLEMEKTİ’

Ülgen ayrıca, programda Binali Yıldırım’ın yayından beklentisinin Ekrem İmamoğlu’nu hataya sürüklemek olduğunu vurgulayarak, “Binali Yıldırım’ın yarışta geride olması nedeniyle yayından beklentisi daha çok İmamoğlu’nu hataya sürüklemekti. Yıldırım’ın oyun bozma, İmamoğlu’nun oyun kurma olayı vardı. Ama Binali Yıldırım’ın bu stratejisinin tutmadığını düşünüyorum çünkü İmamoğlu buna hazırlıklıydı. Çıkışta fotoğraf çektirmesi ya da programın başında Binali Yıldırım’a kalem hediye etmesi gibi hareketleriyle bunu yumuşattı” diye konuştu.
Mevlüt Ülgen, “Binali Yıldırım’ın daha düşük bir enerjisi vardı. ‘Yalan söylüyorsun’ gibi cümlelerinde sesinin daha kısık olduğunu ve mimiklerini yoğun kullandığı zamanlarda kendini rahatlatmaya çalıştığını gördük” dedi.

‘MEKANIN BÜYÜK OLMASI İLETİŞİMİN SICAK OLMASINI ENGELLEDİ, ÖZELLİKLE SEÇİLMİŞ OLABİLİR’

Ülgen, program için seçilmiş mekanı değerlendirerek, “Mesafe, masa, salon çok büyüktü. Büyük bir salonun ortasında bir masa insanları daha çıplak hissettirecek bir şey. Orada rahat hissettirmeyecek kadar mekân büyüktü. Ve bu iletişimin daha sıcak olmasını engelledi, belki de özellikle seçilmiş olabilir” diye konuştu.

‘KÜÇÜKKAYA, TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞMESİN DİYE GERGİNDİ’

Ülgen, programın moderatörü İsmail Küçükkaya’ya da değindi. Normal bir moderasyon süreci olmadığını kaydeden Mevlüt Ülgen, “Küçükkaya, tarafsızlığa gölge düşmesin diye daha gergindi.  Bu program olağan bir yayın olsa performansa sorunlu bakabiliriz ama böyle önemli bir yayında güzel bir performanstı” dedi.

‘DOĞRU GELİYOR DİYE SERGİLEDİĞİNİZ TAVIR GERİ TEPEBİLİR’

Binali Yıldırım’ın yayında kurduğu ‘Ben gençlerin kankasıyım’ cümlesini değerlendiren Ülgen, “ Binali Yıldırım’ın genelde sempatik bir kişiliği var ama gençlerin kankasıyım demesi çok oturdu mu? Öyle bir duygu hali yok. Adaya uymayan sonradan iliştirilmiş bu imaj, doğru geliyor diye yaptığınız şey geri tepebilir. Nitekim bu kankalık olayının çok karşılık bulmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 ‘TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU BUNLARDA YATIYOR’

Mevlüt Ülgen, programın sonunda, “Türkiye’de özellikle son süreçte kendini daha iyi anlatan, projeleri olan kişinin öne çıktığını düşünüyorum. İmamoğlu’nun daha istekli görünerek birçok konuya değinmesini olumlu görüyorum. Daha barışçıl ve kucaklayıcı bir dil, daha şeffaf bir siyasal sürece girmemiz gerekiyor. Halkımız da daha katılımcı, daha barışçıl bir tavır tercih edecektir. Türkiye’nin ve de dünyanın kurtuluşu bunlarda yatıyor” diye cümlelerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi