OZAN YEŞİLTEPE / İZ GAZETE - Konuşuyoruz köşesinin bu haftaki konuğu Uzman Psikolog, Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Nimet Yıkamacı oldu. Yıkamacı ile görev yaptığı Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezinde yaptığımız röportajda Yoganın bilinmeyen yanlarını ve kalp yogasının ne olduğunu konuştuk.

Hocam kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İzmir'de doğumluyum. AÜ İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Lisans ve AÜ Sağlık Personeli Önlisans Hemşirelik bölümünü bitirdim. Turizm sektöründe (Club Med Fransız Tatil Köyü, Hillside Beach Club Fethiye ve Magic Life Seven Seas Oteli) fotoğraf işletmecisi olarak görev aldım. Fotoğraf sanatçısı olarak üç kez sergi açtım. 1993 Haziranında geçirdiğim ölümcül bir trafik kazası sonrasında doktorlarının tavsiyesi üzerine yogaya başladım. 3 yıl değişik aralıklarla Ankara ve Antalya’da Tibetli üstatlarla yoga çalışmalarını sürdürdüm. Sonrasında Tibet’e gittim. Tibet’te çalışmalarını yoğunlaştırdım. Burada üstatlarım bana “Samadhi Maya” ruhsal ismini verdi. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Lisans Eğitimini tamamladım. Daha sonra Hindistan'a geçen ve Hint yoga öğretisine devam edip buradaki eğitimlerimi de tamamladım. Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere- Oxford, Gürcistan, Rusya-Moskova ve Kazakistan'daki yoga ve tamamlayıcı tıp okullarının eğitim programlarına da katılıp, inceleyerek yoga konusunda farklı bir sentez oluşturdum. Belçika'da dünyaca tanınmış yoga üstadı Gurmukh Kaur Khalsa'nın hamile yogası semineri ilgisimi çekince, bu konuda da eğitim aldım. 5 yıllık bir eğitim süreci sonunda dersler vermeye başladım. Fransa’da 5 ay süre ile akademik düzeyde NLP eğitimi de aldım. 9 yıldan bu yana temeli yoga ve Tai Chi’ye dayalı Medikal pilates dersleri ve bunun eğitimlerini vermekteyim. Almanya Düsseldorf’ta iki Alman Doktor arkadaşıyla, Uluslararası Medikal Yoga & Pilates Akademisi'nin kuruculusu ve eğitmeniyim.

27 yıldır bizzat yoga yapan, yaptıran ve bu konuda yoga öğretmenleri yetiştiren bir Eğitmen psikolog yaşam koçu olarak, yoga nedir? Neden gereklidir?

Yoga kelime anlamı itibariyle bütünleştirmek birleştirmek demektir. Ruh beden zihin bütünlüğü sağlayarak kişinin yaşam kalitesini arttıran bir denge sağlık sistemidir. Uygulayan kişiyi ruhsal zihinsel fiziksel psikolojik sosyolojik yönüyle inceleyen çok yönlü bir felsefe farkındalık ve destekleyici bir sağlık bilimidir.

Neden gerekli olduğuna gelince, kişilerin sosyalleşmesi kendilerinde daha farklı ve daha güzel bir pozitif bakış açısı sağlaması ve bütünsel sağlık getirmesi açısından yapılması önerilir.

Kimler yoga yapabilir yaş sınırı var mıdır?

İsteyen herkes yoga yapabilir yogada üst yaş sınırımız yok. İnsan istediği zaman gelip yoga yapmaya başlayabilir. Bunun için tabii ki eğer belli rahatsızlıkları varsa doktorunun yönlendirmesiyle ve o rahatsızlıklara iyi gelecek hareketler seçilerek uygulama yaptırılabilir alt yaş sınırına geldiğimiz zaman ana okullarından başlayarak ki bu üç üç buçuk yaşa tekabül eder bu yaştan itibaren yoga uygulaması yaptırılabilir Ancak olayın bir de şöyle bir tarafı var biliyorsunuz hamile yogası uygulamaları da yaptırdığımız için aslında anne karnında daha doğmadan önce bile yoga yapmaya başlıyorsunuz diyebiliriz.

Siz Medikal yoganın yanı sıra kalp yogası da yaptırıyorsunuz bu kalp yogası nedir?

Kalp yogası kalbinde Stent takılı olan taşikardisi olan Yüksek tansiyon hastası ve bunun yanı sıra açık kalp ameliyatı geçirmiş kişilere uyguladığımız nefes ağırlıklı çalışmaya dayalı Özel bir yoga sistemidir. Ve özellikle de doktor kontrolünden sonra doktorun tavsiyesi ile yapılması gereken bir uygulamadır bu uygulamayı yaptıran eğitmenin tabii ki temelde iyi bir sağlık bilgisi ve aynı zamanda kalp yogası eğitimi almış olması gerekir şu anda Bildiğim kadarıyla Türkiye'de sadece 2 kişi kalp yogası eğitimi almış durumda. Birisi Benim ve İstanbul da bir doktor arkadaşımız.

Peki, genel anlamda yoganın yararları nelerdir?

Yoganın faydalarına baktığımızda nefes alma teknikleri başta olmak üzere yapılan egzersizler gücümüze güç katar. Düzenli bir yaşamı beraberinde getirdiği için yaşam kalitemizi artırır ve sağlık açısından da güzel bir disiplin oluşturur. Özellikle nefes kontrolü ve nefes çalışmalarına ilerletmek akciğer ve Kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Yogada uyguladığımız doğru nefes teknikleri ile nefes kontrolünü daha kolay sağlayabiliriz aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde etkileri çok büyük, bağırsaklardan gıda geçişini kolaylaştırır ve fonksiyonların etkin hale gelmesini sağlar Iç organların üzerinde birikmiş olan ölü hücre ve zararlı proteinlerin vücuttan 15 Kat daha hızlı atılmasını sağlar, kilo kontrolü sağlama da etkindir.

Yoga sadece nefes hareketleri ve küçük uygulamalardan değil aynı zamanda zorlayıcı hareketlerden de oluşur ve bu zorlayıcı hareketler kasların güçlenmesine katkıda bulunurken bağ ve kas dokusuna da esneklik kazandırır kasların uzamasını sağlayarak hareket imkanımızı genişletir.

Nefes egzersizleri ve hareketler sayesinde kaslar güçlenirken vücudu da esneten yoga hareketleri duruş bozukluğuna Önler bel ve sırt ağrılarının geçmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayarak, dingin ve sürekli zinde olan kişiler haline gelmemize katkıda bulunur.

Yapılan nefes uygulamaları ile hücrelerin daha çok oksijen almasını sağladığı için kan dolaşımını rahatlatır ve kanın damarlardan organlara daha etkin bir şekilde dağılmasına da yardımcı olur Böylece kalp ve damar sağlığını da korumuş oluruz.

Aynı zamanda Uzman Psikologsunuz yoganın insan psikolojisine katkısı nedir?

Yoga sadece fiziksel hareketlerden oluşmaz. Tabii ki zihinsel çalışmalarda vardır. Bunlar meditasyon çalışmalarını da beraberinde getirir.

Tabii ki bu zihinsel çalışmalar , insan psikolojisi içinde son derece önemli... Yani aslında insanın istediği şey huzurlu bir hayat... hep huzur arıyoruz. Yoga böbrek üstü bezlerini ve adrenalin salgılanmasını da düzenlediği için bu durum stresi azaltır insan stresten uzaklaştıkça taşıdığı kaygıları ve kötü enerjileri de yenmiş olur. Ve dolayısıyla insan iç huzura kavuşur.

Endokrin sisteminin daha iyi çalışmasını sağladığı için de depresyondan uzaklaşmaya yardımcı olur ayrıca yapılan uygulamaların dinlendirici etkisi olduğu için yoga egzersizleri uygulandığında günün yorgunluğunu daha kolay atmayı sağlar. Beyin hücrelerini çalıştırdığı için stresli bir hayattan kurtarır düşünme ve değerlendirme yeteneğimizi arttır.

Tabii ki yoganın sayılacak daha pek çok faydası var . Ancak bunları da bir başka röportajda tekrar ve daha geniş kapsamda dile getirelim.
 

Karşıyaka Belediyesi Bilge çınarlar sağlıklı yaş alma merkezi nde yoga yapmak için gelen Karşıyakalılar bundan nasıl faydalanıyor?

Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi; 60 yaş ve üstü kişilere hizmet veren özel bir birim.

Uzun yıllar çalışma hayatının içinde bulunmuş, spor yapmaya fırsat bulamamış kas ve kemik yapısında gerileme olmuş kişileri daha sağlıklı olmaya yönlendirmeye çalışıyoruz.

Yoga ve kalp yogası uygulamaları yaptırdığımız merkezimizde kişilerin Hem daha sağlıklı olmasına katkıda bulunurken hem de yalnızlıkların paylaşılması ve sosyalleşmeleri açısından da güzel adımlar atıyoruz. Beyin fonksiyonları açısından daha sağlıklı oluyorlar ve buna bağlı olarak Alzheimer e yönlenme rahatsızlıkları olan kişilere denge ağırlıklı hareketler ve kolay hatırlamaya yardımcı farklı psikolojik egzersizleri de uygulanmaya gayret ediyor ve Bunlarda da çok büyük başarı sağlamış oluyoruz.

Tabii ki bu arada yoga çalışmalarının mutlaka doktor tavsiyesi ile yapılması doktorlarından İzin almış olarak rahatsızlıkları olan kişilerin gelmesi ve aynı zamanda yoganın da, doktor tedavisine yardımcı, destekleyici bir egzersiz çalışması olduğunu tekrar belirtmek isterim.

Editör: Haber Merkezi