ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- İzmir Buca İsmet Yorgancılar Ortaokulu ve İzmir Karabağlar Şerif Remzi Ortaokulu'nun kurucusu olduğu e twining kapsamında 'Yeteneğimi oyunlarla keşfediyorum' projesi yürütülüyor. Proje, öğrencilerin farklı spor kültündeki öğrencilerle iletişime geçerek sosyal yönden gelişim sağlamayı, farklı eğitsel oyunlarla yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyor.

Biz de İz Gazete olarak öğretmen Yusuf Zencir ile proje hakkında konuştuk.

eTwinning nedir?

eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.
eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.
eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik eder. Ayrıca; eTwinning, eğitimciler için sürekli çevrimiçi Mesleki Gelişim için ücretsiz fırsatlar da sunmaktadır.
2005 yılında Avrupa Komisyonunun eöğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus+'a, sıkı bir şekilde entegre edilmiştir.

Bireyin sosyal, bilişsel ve fiziksel gelişimini sağlayan; bireyin eğlenceli ortamlarda mutluluk düzeyini arttıran, sağlıklı gelişime katkıda bulunup zararlı ve istenmeyen ortamlardan uzaklaştıran, eğitime ve öğretime katkı sağlayan unsurdur spor. Spor yoluyla birey; saygıyı, hoşgörüyü öğrenir ve sorumluluk alma duygusu gelişir. İstenen bu kazanımların öğrenciye aktarılması oyunlar aracılığıyla da olmaktadır. Öğrencilere spor ortamı içinde sağlıklı bir bedene sahip olabileceklerini öğretirken geleneksel oyun türleri ile geçmişte var olan spor kültürünü de öğretmiş olacağız. 
Katılımcılar oynayarak, eğlenerek öğrenecekler. Katılımcı gruplardaki öğrencilerin sportif eğitsel oyunlar eşliğinde farklı ülkelerin de spor kültürünü öğrenmesi amaçlanmaktadır. Bilişim teknolojilerinin kullanımının geliştirilmesi, yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi ve yeni oyun fikirlerinin ortaya çıkması/çıkarılması amaçlanmıştır.
Proje sonunda uygulanan eğitsel oyunlar bir kitap içeriğinde toplanacaktır.

Projedeki hedefler nelerdir?

Bu proje ile öğrenciler farklı spor kültündeki öğrencilerle iletişime geçerek sosyal yönden gelişim sağlayacak, farklı eğitsel oyunlarla yetenekleri gelişecek yetenekleri gelişen öğrenci farklı düşünmeyi öğrenecek, farklı düşünen öğrencide bulunduğu ortama uygun yeni oyunlar ve eğlence araçları üretebilecektir.
Bu projenin sonunda katılan kitle diğer öğrencilere örnek olacaktır. Sağlıklı bir beden ve yaşam için sporun ve fiziksel aktivitelerin önemi anlaşılacaktır.
Sportif eğitsel oyunlarla kendini ifade edemeyen öğrenciler oyun içerisinde diğer öğrencilerle etkileşime girebilecek ve kendini ifade edebilecektir. Ayrıca öğrenciler proje süresinde bilişim teknolojilerini kullanabilecek, yabancı dil kullanımları gelişecektir.
Eğitsel oyunlara katılımla öğrencinin sorumluluk alma potansiyeli gelişecek ve liderlik özellikleri de gelişecektir.
Uygulanılan oyunların bir kitapta toplanması ile proje oyunlarının farklı okul ve takımların ısınma ve soğuma evrelerinde kullanılabilecek

Çalışma süreci nasıl işliyor?

Ortak okullarla belirlenen eğitsel oyunların uygulanması istenecektir. Mesafeler uygunsa belirlenen oyunların birlikte oynatılması istenecektir. Her oyun sonrası online ortamda oyunun izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılacaktır.

Ortaklar belirlenen oyunların uygulama aşamasında aktif katılım gösterecek ve her oyunun online izlenip yorumlanmasında katılımcılara yol göstermesi beklenecektir.

Uygun olan oyunların en az iki okul bir araya gelerek oynanması sağlanacaktır.

Projemiz Ekim ayının başında başlamıştır ve 6 ay sürecektir. Proje bitiminde ulusal kalite ödülüne başvuru yapılacaktır.

Katılımcı her okuldan en az 10 öğrenci oyunlara katılacaktır ve öğrenciler oyunlara aktif katılım sağlayacaktır. Her oyun bitiminde toplantı yapılarak öğrencinin görüş ve düşünceleri alınacaktır bu da her hafta anlamına gelmektedir.

Her okuldan oluşacak gönüllü ekiple oyunlar oynatılacaktır. Ortak oluşacak oyunlar kitap içerinde yer alacaktır.

Proje bitiminde beklediğiniz sonuç nedir?

Proje sonunda herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir eğitsel oyun kitabı ortaya çıkacaktır.
Kitap içeriğinde proje süresince uygulanmış sportif eğitsel oyunlar yer alacaktır.


Proje kurucuları kimdir?

1.    Yusuf ZENCİR/İzmir Buca İsmet Yorgancılar Ortaokulu
2.    Selma GÜRLEK/İzmir Karabağlar Şerif Remzi Ortaokulu
PROJE ORTAĞI OKULLAR: 
1.    Hacer ÖZDİL/ Nevşehir Avanos Şehit Polis Halil Gün Ortaokulu
2.    Murat KAZAN/Bursa Mudanya Turhan Tayan Anadolu Lisesi
3.    Abdullah KOCAŞAHAN/ İzmir Buca İsmet Yorgancılar Ortaokulu ve Selma
4.    Raziye ÇALIŞKAN/ İzmir Karabağlar Şerif Remzi Ortaokulu


 

Editör: Haber Merkezi