İZ GAZETE- İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Aylatar, 30 Ekim İzmir depreminin birinci yıldönümü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Aylatar, "Bilimin, mühendisliğin ve teknolojinin vardığı noktaya rağmen 2020 yılında 117 insanımızı afete dönüştürdüğümüz doğa olayında kaybettik" ifadelerini kullanarak bir daha aynı acıların yaşanmaması için öneriler sıraladı. 

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün 30 Ekim Depremi`nin birinci yıl dönümü. Depremin yarattığı etkiyi, hiç beklenmedik bir anda yitip giden canlarımızın acısıyla, depremin yarattığı sorunların yakıcılığıyla hala hissediyoruz.

Bilimin, mühendisliğin ve teknolojinin vardığı noktaya rağmen 2020 yılında 117 insanımızı afete dönüştürdüğümüz doğa olayında kaybettik.

Yeniden aynı acıları yaşamamak için yapılması gerekenleri yine tekrarlamak durumundayız:

- Mevcut yapılarımızın durumu bilimsel yöntemlerle tespit edilerek, öncelik sırasına göre kamu desteğiyle hızla dönüştürülmelidir.

- Tüm yurttaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda barınmasını sağlamak üzere kapsamlı bir kentsel dönüşüm gerçekleşmelidir.

- Yapı üretim ve denetim süreçleri piyasa koşullarına terk edilmemeli, güçlü bir kamusal denetim sağlanmalıdır.

- Mühendislerin mesleki uzmanlıkları tanınarak yetkinlikleri sağlanmalı, yetkileri yasal olarak arttırılmalı, çalışma şartları iyileştirilmelidir.

- Akademik ve fiziksel yeterliliğe sahip olmadan, mezunlara yeterli istihdam koşulları sağlanmadan yeni mühendislik bölümleri açılmamalı, başarı sıralaması değiştirilmelidir.

Mevcut koşullarda afete dönüşen her depremden sonra seferber edilen tüm kamusal, toplumsal ve teknik olanaklar depremlerden önce seferber edilerek afetler önlenebilir. Yara sarmaya çabalamak yerine önlem alınmalıdır ve bu mümkündür.

30 Ekim Depremi`nde kaybettiklerimizi saygıyla anıyor, benzer acıların tekrar yaşanmamasını diliyoruz."

Editör: Haber Merkezi