Türkiye Barolar Birliği, yeni baro kurulması sırasında imza toplanabilmesi için 'uhap.com.tr' üzerinden açtığı linki kaldırdı.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, ikinci baroların kurulması için bir araya gelen kurucular kurulu gerekli imzayı UHAP üzerinden değil doğrudan kendi toplayacak. İmzaların toplanmasının ardından liste Türkiye Barolar Birliği’ne teslim edilecek.

Bu durum da yeni baroların kurulma sürecinin biraz daha uzamasına neden olacak.

2'nci baronun kurulması için İstanbul’da 17 Ağustos’ta, Ankara’da ise 21 Ağustos’ta başvuru yapıldı. Ancak bugüne kadar her iki şehirde de yeni baronun kurulabilmesi için 2 bin imza sayısına ulaşılamadı.

İkinci barolar imza toplama işlemlerini bu hafta sonuna kadar tamamlayamazsa Barolar Birliği’ne delege gönderme hakkını kaybedecek. Tam da bu aşamada Türkiye Barolar Birliği'nden yeni bir adım geldi. Yeni baroların imza toplayabilmeleri için resmi sitesi üzerinden açılan sistem kapatıldı.

Hukukçular Derneği Başkanı ve İstanbul 2 No’lu Baro Kurucular Kurulu Üyesi Cavit Tatlı’ndan karara tepki geldi. Tatlı şu ifadeleri kullandı:

"Barolar Birliği Yönetim Kurulu, İstanbul’da yeni baronun kurulacağını gördüğü için örgütlenme özgürlüğünün önüne geçmek ve demokratik bir mücadeleyi kaldıramadığı için haksız ve hukuksuz bir şekilde UHAP sistemini kapattı. Hangi sistemi açarlarsa açsınlar. Hangi sistemi kapatırlarsa kapatsınlar. Biz İstanbul’da yeni baroyu kuracağız. Ve vesayeti oradan kaldıracağız. Meslektaşlarımızın arzu ettiği, sorunlarını önceleyen, çözüm üreten bir baro anlayışı için yola çıktık. Bunu da tüm engellemelere rağmen inşallah en kısa zamanda başaracağız."

Ankara 2’nolu Barosu için ise şu ana kadar 600 dolayında imza toplandı. Hafta sonuna kadar 2 bine ulaşılması beklenmiyor. Bu nedenle Ankara’da kurulacak 2 No’lu baro, Barolar Birliği’ne delege gönderemeyecek. Ankara 2 No’lu Barosu Kurucular Kurulu Üyesi Avukat Eyüphan Korkmaz, baro kurma çalışmalarında gelinen son duruma dair açıklamalarında bulundu. Korkmaz’ın açıklamaları şöyle:

"Ankara’da İnanmış bir kitle var. Mutlaka tercihli, alternatif bir baro seçeneğinin olmasına gerektiğine inanan bir kitle bu. Avukatların sorunlarını önceleyen ve sorunların çözümü konusunda çaba gösterecek bir baro anlayışının gelebileceği inancı bulunuyor. Ankara’da yıllarca yasama, yürütme hatta yargının diğer erkekleri ile kavga ve çatışma mantığı içerisinde harekat eden bir baro anlayışı vardı. Bu anlayıştan uzak olacağız. Özelde Ankara'nın 20 bin ama genelde Türkiye’deki 150 bin avukatın sorunlarını gören ve bunun için diyalog yollarını sürekli zorlayan bir anlayışla yola çıktık. Ankara’da kamuda görev yapan ciddi oranda meslektaşımız var. Mevcut baro Bu meslektaşlarımızın ek gösterge, baro aidatları gibi sorunları konusunda hiçbir çaba sarf etmiyor. Bu nedenle bu arkadaşlarımız mevcut baro yönetiminden ümit var değiller. Biz bu sorunların tamamına çare olacağız."

Editör: Haber Merkezi