BÜŞRA MURATDAĞI/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek kontak kapatma eylemine giden Trendyol Express çalışanlarının kazanımlarından sonra HepsiJet ve Scotty çalışanları da eylem kararı almıştı. Düşük zam ve haklarının gasp edilmesi nedeniyle bir eylem de Yemeksepeti ve Banabi'nin kuryelerinden geldi. Kuryeler kontak kapatarak Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı.

‘BAHŞİŞLERİMİZE BİLE GÖZ KOYULMUŞ DURUMDA’

Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri adına basın açıklamasını yapan Fethi Öcal, haklarının gasp edildiklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler bugün sadece düşük zam oranı için değil aynı zamanda gasp edilen bütün haklarımız için direniyoruz. Can güvenliğimiz olmadan çalıştırılıyoruz. Eksik ve eskimiş ekipmanlar sebebiyle birçok arkadaşımız trafik kazalarında yaralanıyor veya hayatını kaybediyor. Hastalanıp rapor aldığımız zaman primlerimizden kesinti yapılıyor. İşe bir dakika geç kaldık mı primlerimiz kesiliyor ama bizden 10 dakikada 15 dakikada hızlı sipariş götürmemiz bekleniyor. Performans adı altında baskı uygulanıyor. Açıkladıkları zamlı maaşlarımız vergi dilimi karşında eriyor, bahşişlerimize bile göz koyulmuş durumda.”

‘BUGÜN HİÇBİR YERE SİPARİŞ GÖTÜRMÜYORUZ’

Öcal, hiçbir talep ve şikayetlerinin yöneticiler tarafından dikkate alınmadığına dikkat çekerek, “Mesajlarımız yanıtsız bırakılıyor. O halde biz de sesimizi meydanlardan duyururuz diyerek kontaklarımızı kapatıp bugün burada toplandık. Bugün olumsuz hava koşulları sebebiyle değil, işçilerin direnişi sebebiyle hiçbir yere sipariş götürmüyoruz” diye konuştu.

‘TALEPLERİMİZ YERİNE GELENE DEK KONTAKLAR KAPALI KALACAK’

Talepleri yerine gelene kadar kontak kapatma eyleminin devam edeceğini söyleyen Öcal, “Bizlerden asgari ücretle çalışmamızı istiyorlar. Türkiye’nin en büyük online yemek siparişi firması olan ve pandemide kazancını üçe beşe katlayan Yemeksepeti’nin bize reva gördüğü sefalet ücretini kabul etmiyoruz! Sabahtan akşama kadar kira ve fatura için çalışmak istemiyoruz. Siparişe götürdüğümüz ürünleri kendi evimize alamıyoruz! Artan zamlar karşısında maaşımıza yapılan zammın kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur” ifadelerini kullandı.

“SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Öcal, Yemeksepeti ve Banabi işçilerinin taleplerini; net 5 bin 500 TL maaş, prim, yan haklar ve sendikal faaliyetlerin güvence altına alınması şeklinde açıklayarak, “İş kolumuz derhal taşımacılık iş koluna geçirilsin ve yüksek riskli meslek grubuna dahil edilsin. Sendikalı olmak anayasal hakkımız, sendikal faaliyet güvence altına alınsın. Hakkını arayan hiçbir işçi ve kurye arkadaşımız işten atılmayacak, mobbing uygulanmayacak. Sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Sizleri de bizlere destek olmaya, Yemeksepeti’ni boykot etmeye çağırıyoruz” diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi