SİNEM DEMİREL - İzmir’in zengin mutfağını bir müzede buluşturmak amacıyla İzmir Gastronomi Müzesi Platformu kuruldu. Sibel Önbaş başkanlığında bir araya gelen sektörün ileri gelen kişi ve kuruluşları, basın toplantısı yaparak çalışmalarını paylaştı. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği (İZPAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Akşit, Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç.Dr. Turgay Bucak, Dr. Eren Akçiçek, Burçin Kipman ve Cemil Dirim gibi isimlerin yer aldığı basın toplantısında projenin oluşumundan ve gelişmelerinden söz edildi. İzmir Gastronomi Müzesi Platformu’nun başkanlığını yapan Sibel Önbaş, “Farklı alanlarda ama gastronomi sektöründe bir arada olan insanlar güç birliği yaparak bir platform kurduk ve İzmir ile ilgili bir Gastronomi Müzesi projesi hazırladık. İzmir çok zengin bir yemek kültürüne sahip. O yüzden de böyle bir müzeye ihtiyacı var. Levantenler, Sefaratlar yaşamış bu şehirde ve Girit, Balkan gibi çok sayıda mutfak İzmir mutfağına iz bırakmış. Hayalimiz bunları bir müzede buluşturmak” dedi.

GEÇ BİLE KALINDI

İZPAD Başkanı Şamil Akşit şiğ projeyi duyduğuzda çok keyiflendiğini kaydetti ve “İzmir mutfak olarak çok zengin fakat, güç birliği eksikliği vardı biz bunu tamamladık. Müze kurulduktan sonra değerli aşçılar, workshoplar’ın düzenlenmesi ile aktif yaşayan bir müze olarak bu zengin mirasa sahip çıkarak, hak ettiği noktaya getirmeye çalışacağız” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç.Dr. Turgay Bucak da şunları kaydetti: “Müze projesi bizi heyecanlandırdı. Geç kalınmış bir proje. Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü olarak ‘Türk Mutfağı Araştırma Merkezi’ kurmak gibi bir amacımız var. Bunu da müzeyle birlikte işler hale getirme düşüncesindeyiz. Amacımız yaşayan bir müze kurmak içerik olarak geçmişten günümüze kadar gelen mutfak ekipmanlarından oluşan bir alan, bir tarafta sofra adabını anlatan bir alan, diğer tarafta koleksiyoner Ayşen Nazlı’nın on bin kitabın olduğu kütüphane, bunun yanında yöresel yemeklerin öğretileceği, workshopların yapılacağı bir eğitim mutfağı alanı, yine bunların tadımının yapılacağı bir alan olacak.”

BAŞKAN PEKDAŞ’TAN YER SÖZÜ

Müzenin sadece gezip çıkılacak değil büyük br kompleks olarak tasarlandığının altını çizen Turgay Bucak, “Mutfak Müzesi’nin binası İzmir’in merkezinde, yerli ve yabancı turistlerin en fazla uğrak yeri olan Konak’ta olmasını istiyoruz. Bunun için Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’la görüştük. Kendisi yemek kültürüne çok önem veriyor. Yer arayışında olacaklarının ve destek vereceklerinin sözünü verdiler. Umarım yerimiz bir an önce belli olur. Her şeyimiz hazır, çok kısa bir sürede bu projeyi hayata geçireceğimizi biliyoruz. Çok iddialıyız” dedi.

GAZETE 9 EYLÜL

Editör: Haber Merkezi