Basın İlan Kurumu’nun (BİK) düzenlediği, Erasmus+ K3 kapsamında 7 bölge ve 7 ilde, “Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü” Ege Bölgesi İzmir Çalıştayı, gerçekleştirildi. Çalıştay, BİK’in ve proje tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından, Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi ve önceki dönem BİK  Genel Kurul Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Oğuzhan Kavaklı’nın açılış konuşmaları ile başladı. Çalıştayın moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir  yaptı.

Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, tüm dünyada özellikle ekonomik ve ticari sektörlerde dijitalleşmenin başladığını ifade etti. Basın sektörünü de bunun dışında tutmanın mümkün olmadığına vurgu yapan Doğan, “Biliyoruz ki yazılı basın sektörünün bazı yapısal sorunları mevcut. Bu sorunlar yetişmiş personel kıtlığı, teknolojik alt yapı yetersizliği, mesleki ilke ve politikaların yıpranmış olması, özgün içerikten yoksun olması olarak sıralanabilir. Bu sorunların üstesinden gelecek yapısal dönüşümü sektörün yapması gerekiyor. Aynı zamanda dijitale de dönüşmesi icap ediyor çünkü biz artık biliyoruz ki, neredeyse en etkin mecra internet oldu. Radyo ve televizyonun gelişiyle kan kaybedilse de internet öyle bir hale geldi ki, sanki kendi dışındaki bütün mecraları siliyor. Burada hem yapısal sorunların çözümüne yönelik hem de dijitale dönüşümde yaptığımız planlarla ve projelerle, sektörü geleceğe hazırlamak rolünü kendimize biçtik. İnternet kullanım verilerine bakıldığında gençler olmadan bu tür süreçlere odaklanmak eksik kalacaktır” dedi.

“MEVCUT YASALAR İHTİYACA CEVAP VERMİYOR”

Yrd. Doç. Dr. Adem Oğuzhan Kavaklı, gençlerin proje aracılığıyla söz sahibi olduğunu dile getirdi. Projenin amacının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital yayıncılığın ön plana çıkması için ön hazırlık yapabilmek olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Yasalar canlı varlıklardır. İhtiyaç duyulduğunda hazırlanır, doğar, gelişir, kullanılır, ihtiyaca yettiği sürece yaşamda yerini alır. İhtiyaca yetmediği zaman kendisini daha sonra daha yeterli olan başka bir yasa ile bu safhadan çekilir. Her gelen kitle iletişim aracı bir önceki kitle iletişim aracını bir nevi hırpalamıştır. Sadece radyo yazılı basının gelişmesine katkı sağlamıştır. İlk tokat televizyondan, ikinci tokat diğer araçlardan, üçüncüsü ise internetten gelmiştir. Kehanette bulunanlar, 2036’da yazılı basının tamamen yok olacağını düşünüyorlar. Ben şahsen buna inanmıyorum. Nostaljikte olsa yazılı basın var olacaktır. Ama internetin şu an ki üstünlüğünü de kabul etmek durumundayız. O halde mevcut yasalar ihtiyacımıza cevap vermiyor. 2007’de hazırlanan İnternet Yasası yürürlükte, ancak ihtiyaca cevap vermiyor. İnternet medyası çok büyük ilerlemeler kaydetti. Özgürlüğün sınırsız kullanıldığı bir alan ama bunu sansür anlamında söylemiyorum ki, denetlenmediği ve kontrollü olarak kullanılmadığı takdirde yarar yerine zarar doğurmaya başladı. Bunun da bir biçimde önlenmesi gerekiyor” dedi.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI

“Yeni Medya ve Yeni Gazetecilik” ve “İnternet Gazeteciliği ve Yeni Standartlar” konulu oturumlarda, katılımcılar mevcut Basın İlan Kanunları’nı, dijital medyaya uyarlamak amacıyla çeşitli atölye çalışmalarına katıldılar. Tüm gün süren çalıştay, katılımcılara sertifikalarının verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sonlandı.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin ve mezunlarının da aralarında bulunduğu 25 gencin katılımıyla gerçekleştirilen altıncı çalıştay daha önce İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Trabzon, Antalya illerinde yapıldı. Çalıştaylar, 16 Mayıs’ta Erzurum’da gerçekleştirilecek Doğu Anadolu Bölgesi Çalıştayı ile sona erecek. Elde edilen verileri raporlayacak olan BİK, Bayramoğlu Tatil Köyü’nde düzenlenecek iki günlük Ana Yapısal Diyalog Forumu’nda raporu kamuoyu ile paylaşacak. 

Editör: Haber Merkezi