Çevrimiçi olarak yapılan etkinliğin açılışında konuşan KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Senem Kılıç, hem açılış konuşması yaptı hem de yazar Behiç Ak’a ilk soruyu sordu.

MinikKal Projesi ile birçok farklı projeye imza attıklarını, ancak çocukların hayal dünyasını şekillendiren değerli bir edebiyatçı ile minikleri bir araya ilk kez getirdiklerini ifade eden KalDer İzmir Şube Başkanı Kılıç, “Kaliteli bir yaşam ve kalite odaklı bir sürecin temeli aslında çocuklukta atılıyor. Kitap okumak, ufkunuzu genişletmek, sınırlarınızı aşmak için temel enstrümanlardan biri. Bunun alışkanlığı da çocuklukta ediniliyor” dedi.

Çocukları edebiyat ve kitapla buluşturan çocuk yazarlarının son derece değerli bir üretim yaptıklarına dikkat çeken Kılıç, “Sevgili Behiç Ak da ülkemizin en önemli çocuk kitapları yazarlarından bir tanesi. Kendisini çocuklarla buluşturmaktan çok mutluyuz” diye konuştu.

İlk sorusunu sorarak sözü etkinliğin moderatörü Barlas Kılıç’a bırakan KalDer İzmir Şube Başkanı Kılıç, aynı zamanda bir mimar olan Behiç Ak’ın kentleri mimar gözüyle ancak çocuk bakış açısıyla değerlendirmesini istedi.

'KÜÇÜK ŞEHİRLER ÇOCUK DOSTU'

Böylesi güzel bir etkinlikte, üstelik ilk kez yapılan bir organizasyonun ilk konuğu olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren yazar Behiç Ak, hem çocuklara hem de KalDer yönetimine teşekkür etti.

KalDer İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Senem Kılıç’ın sorusunu yanıtlayarak söyleşiye başlayan Ak, “Bugünün dünyasında sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler konuşuluyor. Mimar gözüyle çocuk hikayeleri yazan bir yazar olarak baktığımda Türkiye’deki büyük şehirler için çok olumlu konuşamayacağım” dedi.

Çocuklar açısından küçük şehirlerin daha fazla imkan barındırdığına dikkat çeken Ak, “Ne yazık ki büyük şehirler çocuk sever şehir olmaktan çıktı. Temel nedenlerden birincisi aşırı nüfus ve otomobilleşme. Çocuklar artık şehri kullanamıyorlar” dedi. Ara ara Muğla’da yaşadığını, Muğla ayarında küçük kentlerin daha fazla çocuklara imkan tanıdığını vurgulayan Ak, “En basitinden çocuklar bisiklete binebiliyorlar. Büyükşehirlerde bırakın bisiklete binmeyi mahallede sokakta evin önünde oynama imkanı bile kalmadı” diye konuştu.

TEKNOLOJİDEN UZAK KİTAPLARA YAKINDIK

Toplantının çocuk moderatörü Barlas Kılıç ise Behiç Ak’a kendi çocukluğunda kitaplarla ilişkisini sordu. Çocukluğunda çok az kitap olmasına rağmen vakit bolluğu nedeniyle kitap okumaya fırsat bulabildiklerini söyleyen Behiç Ak, “Çok az kitap vardı ama bilgisayar, telefon, tablet, internet, televizyon yoktu. Kitap çok az olmasına rağmen okuyor hatta kendi kitaplarımızı bile yapıyorduk, resimli kitaplar hazırlıyordum” dedi.

Katılımcı çocukların sorularını tek tek yanıtlayan Ak, yazma serüvenine başlama hikayesini de şu sözlerle aktardı: “Mimarlık okudum fakat küçük küçük hikayeler zaten yazıyordum. Mimarlık bitince hayatım hep okulda okumak ile geçti dedim, artık kendime vakit ayırıp sevdiğim istediğim şeyi yani yazmayı yaşamımın odağına yerleştirmeye karar verdim. Çocuklar ile büyükler arasında köprü kuran kitaplar yazmayı hedefledim, sanıyorum bunu da başardım” dedi.

Etkinlik sonunda katılım gösteren çocuklara Behiç Ak’ın kitaplarından hediye edildi.

Editör: Haber Merkezi