ÖZGÜR COŞKUN / İZ GAZETE - Kendi işyerini açmak, başka bir yere taşınmak, ya da yatırım amaçlı olarak şehir merkezine en yakın konumda yer almak isteyenler, Bornova Belkahve mevkiinde 119 dükkan ve 44 ofisten oluşan Bornova Sanayi Sitesi projesine büyük ilgi gösteriyor. Bornova Sanayi Sitesi’yle ilgili detayları ve sektöre dair önemli konuları Sanayi Sitesi Bornova Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Turgay Tanak gazetemize konuştu. Bornova’daki 4. Sanayi Sitesi’nin uzun dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Tanak, Bornova Sanayi Sitesi Projesi’nin özellikle yatırımcılar için bulunmaz bir fırsat olduğunu anlattı. Bornova Sanayi Sitesi Projesi’nin 119 dükkân ve 44 ofisten oluştuğunu söyleyen Tanak, Kent merkezine yakın, sağlıklı, planlı, yüksek getirisi olan projenin bölgede büyük prestij yaratacağına dikkat çekerek, “İzmir’de kent içinde hepimizin yaşadığı trafik, otopark, ruhsatsız ve sağlıksız iş yerleri sorunlarından yola çıktık. Kendi iş yerini açmak, başka bir yere taşınmak ya da yatırım amaçlı olarak şehir merkezine en yakın konumda yer almak isteyenlere, Bornova Belkahve mevkiinde 119 adet muhtelif boyutlarda dükkân ve 44 adet ofisten oluşan Bornova Sanayi Sitesi Projemizi büyük bir gururla sunuyoruz” dedi.

‘İZMİR ÜÇ EKSENDE BÜYÜYOR’

Sayın Turgay Tanak, sektörde oldukça tecrübeli bir isimsiniz. Bornova Sanayi Sitesi Projenizi bizimle paylaşır mısınız?

25 yıl boyunca 4. Sanayi Sitesi’nin başkanlığını yaptım. 30 yıllık bir kooperatifçilik deneyimim var. İzmir’in hem sanayide hem konut sektöründe aşırı göç alması, kentin kabuğunu kırmak mecburiyetinde bıraktı. İzmir, üç eksende büyüyor. Kemalpaşa tarafına doğru büyüyor. Kuzeyde Foça, Menemen ve Aliağa aksında büyüyor. Diğer tarafta da Torbalı, Pancar aksında büyüyor. Çeşme aksı ise turizm ağırlıklı olduğu için, o bölgede sanayileşme doğru olmadığından yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Karşıyaka sahil bulvarı gökdelenlerle ve çok katlı konutlarla yapılanmaya devam ediyor. Doğal olarak buradaki 2. Ve 3. Sanayi oldukça sıkıştı. Bölgede esnafın iş yapması zorlaştı. Bu yüzden hem İzmir’e yakın hem ulaşımı kolay hem de ihtiyaç sahiplerinin çabuk ulaşabileceği bir yer olarak Kavaklıdere’deki bu yeri hedef olarak seçtik. Yani Bornova’dan çıktıktan sonra 5 dakikada sitenin içindesiniz. Organize Sanayi Bölgesi’ne ihtiyaçlarını karşılamaya gelecek olan bütün sanayi kuruluşları yine bize ulaşacaklar. Burayı cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz.İzmir’de kent içinde yaşadığı trafik, otopark, ruhsatsız ve sağlıksız iş yerleri sorunlarından yola çıkarak kent merkezine yakın, sağlıklı, planlı, yüksek getirisi olan Bornova Sanayi Sitesi Projesi’ni planladık. Kendi iş yerini açmak, başka bir yere taşımak ya da yatırım amaçlı olarak şehir merkezine yakın konumda yer almak isteyenlere, Bornova Belkahve mevkiinde 119 adet muhtelif boyutlarda dükkân ve 44 adet ofisten oluşan Bornova Sanayi Sitesi Projemizi büyük bir gururla sunuyoruz.

‘ALTERNATİF ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ’

Sanayi sitesindeki dükkânlar nasıl olacak? Hangi iş alanlarına hitap edeceksiniz?

Burada bankalarımız, toptan malzeme satıcılarımız olacak. İzmir – İstanbul – Ankara güzergâhında olmamızı önemsiyorum. Ulaşım açısından çok şanslıyız. Onun için böyle bir yerde oluşumu başlattık. Bu projemizin ilk adımı. Önümüzdeki adımlarla ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor. Mevcut ekonomik durgunluğu göz önüne bulundurarak tüm adımlarımızı atmadık. Önceliğimiz birinci etabı tamamlamak. Burası bir kompleks şeklinde olacak. Burayı küçük ve orta ölçekli esnafın iş yapabileceği bir merkez haline getireceğiz. Alternatif bir çözüm üretiyoruz aslında. Dükkânları biraz daha küçük metrajlı tuttuk. Çünkü öncelikle zor durumda olan küçük esnafı düşünüyoruz. Burada imalatçılarda olacak. 300-400 metrekare dükkânlarda olacak. Ayrıca 4 katlı ofis bloğu olacak. Çağımız teknoloji çağı. Artık ekipmanlar çok gelişti. Dolayısıyla dar alanlarda iş yapmak zor. Esnafımız kısa vadeli düşünmüyor. Uzun vadede dükkân sahibi olmak istiyor. Bizim amacımız maksimum 24 ayda anahtarları teslim edip, insanları dükkân sahibi yapmak. Bu süreçte yerel yönetimlerle bağlantılarımızı sürdürüyoruz. İziler için başvurularımızı yaptık. Ruhsatımızı alır almaz temeli atacağız.

‘ADIMIZI VE MARKAMIZI KOYDUK’

Nasıl bir fiyat politikası izliyorsunuz?

Amacımız dükkânları doğrudan kullanıcıya ulaştırmak. Ama yatırım amaçlı dükkân alanlar da var. Çok akıllı bir yatırım sonuçta. Şuan da bir promosyon fiyatıyla yola çıktığımızı söyleyebilirim. Diğer sanayilerdeki örnek dükkânlara bakarsanız, neredeyse yarı yarıya daha uygun olduğumuzu görebilirsiniz. Bu çok güzel bir fırsat. Yeni sanayi sitemizden dükkân alanlar yanılmayacaklar. Biz buraya adımızı ve markamızı koyduk. Burası herkese açık ve şeffaf bir kooperatif. Faaliyetlerimizden herkesin haberi olacak. Bildiğimiz kooperatifçilik anlayışının dışında bir sistem yürüyecek. Çünkü bizim ekibimiz çok iyi. Arkadaşlarımızın hepsi kooperatifçilikte uzman olduğu gibi, sanayinin ve esnafın içinden gelen isimler. Bu birikimlerin tümünü bir havuza atıyoruz ve mükemmel haliyle çıkarıyoruz. Yanılma payımızı yüzde bir. Estetiğe de çok önem verdik. Avrupai bir görüntüsü olacak. “

‘HERKES DÜKKAN SAHİBİ OLSUN’

Bütün iş kollarının burada yer alacağını belirten Turgay Tanak, “Tabelacılık ve reklam, ağaç işleri, oto tamir ve lastik, bobinaj, hırdavat, demir işleri, yedek parça, alüminyum, plastik, cam gibi… Aslında bizim çıkış noktamız ağırlıklı olarak otomotiv, tamir ve servis üzerineydi. Dükkânları 75 artı 25 metrekare belirlememizin sebebi herkesin dükkân alabilmesini sağlamaktı. Ancak 300-400 metrekarelik dükkânlara daha çok talep var” dedi.

‘HEDEF, KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETMEK’

Modern bir sanayi sitesi kurduklarını ifade eden Tanak, “25 yıldır burada edindiğimiz tecrübeler var. Eğer esnafı yönlendirmeseniz, herkes kendine göre eklentiler yapar. Burada böyle bir şey olmayacak. Reklam tabelaları bile standart olacak. Biz sadece dükkân yapıp satmayacağız. Esnafın burada kendini tanıtmasına katkı sağlayacağız. Son derece güvenli bir sanayi sitesi olacak. Sitenin çevresi çeşitli ağaç ve bitki örtüsü sayesinde yemyeşil hale gelecek. Çatıları güneş panelleriyle donatıp, kendi elektriğimizi üretme hedefimiz de var.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi