İZMİR'in Karabağlar İlçesi'nde yaşayan Sevdiye Çakı (79) ile Baki Çakı (84) çifti, farklı tarihlerde 3 kez kalp krizi geçirerek yatağa bağımlı hale gelen çocukları 58 yaşındaki Semih Çakı'nın bakımı için yetkililerden yardım istedi. Çocuklarını özel bakım evine yerleştirebilecek kadar maddi güçlerinin bulunmadığını söyleyen Çakı çifti, devlete ait bakım evlerinde yer olmadığının belirtildiğini, çaresiz kaldıklarını dile getirdi.

Yeşilyurt Semti 9043 Sokak'taki Doğuş Apartmanı'nda annesi ev kadını Sevdiye Çakı ve emekli sağlık memuru babası Baki Çakı ile yaşayan Semih Çakı, küçük yaşta işe başlayıp çeşitli mesleklerde çalıştıktan sonra emekli oldu. Bu süreçte evlenmeyen Semih Çakı, 2006 yılında kalp krizi geçirdi. Tedaviye alınan Çakı'nın tıkalı olan 3 damarı değiştirildi. Zamanla sağlığına kavuşan Çakı, 2014 yılında bir kez daha kalp krizi geçirdi. Bu kez vücudunda kalıcı hasar oluştu. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzun süren bir dizi tedavinin ardından güçlükle de olsa yürümeye başladı. Ancak bir sene sonra 2015 yılında 3'üncü kez kalp krizi geçirdi. Duran kalbi kalp masajıyla çalıştırılan Çakı'nın vücudunun sağ tarafı da felç oldu. Yatağa bağımlı hale gelen Çakı, taburcu edildi.

HER ŞEYİNİ ANNESİ ÜSTLENDİ
Anne Sevdiye Çakı, ilerleyen yaşına rağmen, eşinin de rahatsızlığı nedeniyle oğlunun neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Çakı çifti, çocuklarını bir süre devlete ait bakım evine ardından da özel bakım evine yerleştirdi, ancak ücreti karşılamakta güçlük çekince çocuklarına tekrar evde bakmaya başladı. Yetkililerden yardım isteyen iki çocuk annesi yaşlı kadın, "Eşim ve oğlum emekli, ikisinin emekli aylığının toplamı yaklaşık 2 bin 800 TL, ancak oğlum rahatsızlanmadan önce kredi çekmiş. Kalp krizi sırasında beynine kan pıhtısı gittiği için bazı şeyleri hatırlamıyor. Parayı ne yaptığını bilmiyoruz. Onun maaşının bir bölümü krediye kesiliyor. Devlete ait bakım evlerinde yer olmadığı söyleniyor. Özel bakım evleri ise 2 bin liradan fazla para istiyor. Onu da birkaç aylık birden alıyorlar. Oğlum yatalak olduğu için altını bile ben temizliyorum. Yaşlı olduğum için çok zorlanıyorum. Bazı zamanlarda vücudu kasılıyor açılması için fizik tedavi uzmanı çağırıyoruz. O da ücretli. Devlet, çocuğumuzu Aydın ya da Manisa'daki bakım evlerine boş yer olması durumunda yerleştirilebileceğini söylüyor. Ancak biz yaşlı insanların, oraya nasıl gidip geleceğiz. Yetkililerden sorunumuza çözüm bulunması için yardım istiyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi