Referandum sonuçlarına itiraz eden Yaşar Üniversitesi öğrencileri, üniversite kampüsünde bir araya gelerek YSK’yi protesto etti.

Gerçekleştirilen protestoda “Hayır bitmedi, daha yeni başlıyor” sloganları atan öğrenciler, Hayır’ın kazandığını ancak sonuçların YSK kararıyla örtbas edildiğini vurguladı.

Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin açıklaması şöyle:

"16 Nisan günü başta biz gençler olmak üzere tüm Türkiye halklarının geleceğinde rol oynayacak bir referandum yapıldı. Baştan beri biz gençlere 18 yaşında seçilme hakkı dışında hiç bir şey vadedemeyen Anayasayı kabul etmediğimizi söyledik ve bunun için mücadele ettik. Referandum çalışmaları sırasında hayırı çoğaltmaya çalışanlara uygulanan her türlü baskıya şiddete rağmen durmadan yılmadan hayırın sesini yükseltmeye devam ettik.

Referandum sürecine OHAL koşulları ve baskı politikaları damga vurmuştur. Hükümetin, devletin siyasal, ekonomik, militarist baskı ve terörü eşliğinde eşitsizlik ve haksızlıklarla dolu bir kampanya süreci yaşanmıştır.

Anayasa referandumu, bu güne kadar yapılmış olan referandumlar içerisinde YSK’nın skandal kararı ve şaibeyle tarihe geçen, sonuçları halkın vicdanında kabul görmeyen ilk referandum olmuştur. YSK yayınlamış olduğu genelgede mühürsüz pusulaların geçersiz olduğunu belirtmesine rağmen seçim günü yaptığı açıklamayla oyun içinde kural değiştirerek mühürsüz pusulaları da geçerli saydığını açıklamıştır. İddialara göre Türkiye genelinde yaklaşık 2.5 milyon mühürsüz oy pusulası tespit edilmiştir. 1.3 milyon gibi ufak bir farkla Evet oyunun üstün olması gösteriyor ki referandumda sandığa Hayır girmiş Evet çıkmıştır.

Daha fazla nedenler sıralamaya ve söze gerek yok. Nereden bakarsanız bakın sonuçları itibariyle şaibeli ve halkın çoğunluğunun nezdinde meşruiyeti olmayan bir referandum sonuçlarıyla yüz yüzeyiz.

Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana olmak üzere 30 büyük şehrin 17’sinde çıkan HAYIR sonucu bunun somut ifadesidir.

Bütün bunların ışığında meşruiyeti olmayan yeni anayasayı ve YSK’nın kararını biz üniversite gençliği olarak reddediyor ve tanımıyoruz."

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi