Cumhuriyet gazetesi İstanbul merkezinde yapılan törenle, 76.Yunus Nadi  Ödülleri sahiplerini buldu. Yaşar Aksoy, “Gavur Mümin” isimli kitabıyla hak kazandığı Sosyal Bilimler Araştırması Ödülü’nü, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un elinden aldı. Yaşar Aksoy törende yaptığı konuşmada kitabının öyküsünü anlattı:

“Öncelikle birlikte ödül aldığımız edebiyatı, romancı, şair, öykücü ve fotoğraf sanatçısı dostlarımızı kutlar, yoğun emek veren her dalın seçici kurul üyelerine teşekkür ederim.

Biz İzmirliler, Atatürk’e “Gazi Paşa” deriz.. Gazi Paşanın Emperyalizme karşı gerçekleştirdiği, daha doğrusu halkı ile birlikte gerçekleştirdiği ulusal kurtuluş savaşında yanı başında en yakın fikir arkadaşı olan gazeteci Yunus Nadi’nin anısına düzenlenen bir ödüle sahip olmak, hayatımın en büyük hedefi olduğu gibi, olağanüstü gururlanacağım bir alın teri armağanıdır..

Ödül aldığım “Gazi Paşanın Casusu Gavur Mümin” kitabım, 40 yıllık uzun bir araştırma yolculuğunun sonucudur. Bundan 50 yıl önce ilk yazarlık yaptığım “Demokrat İzmir” gazetesinde genel yayın yönetmenimiz Attila İlhan, gazetenin yazarları Naci Sadullah ve Samim Kocagöz’ün devamlı teşvikleri ve destekleri ile bu konu, benim için gençlik yıllarımdan beri bir yazım ütopyasıydı.

Ancak İzmir’in Osmanzade ailesinden Gavur Mümin’i aydınlığa kovuşturmak için en büyük manevi desteği ve fikirsel katkıyı ağabeyim sosyalist şair Şükran Kurdakul ve casusumuzun yeğeni Yeni Asır gazetemizin merhum grafikeri Osmanzade Mümin Orhan Aksoy’dan gördüm.

Kardeşim Yılmaz Özdil’in yönlendirmesi ile tanıştığım ve kitabımı bir flash-bellek olarak iki yıl önce eline teslim ettiğim Kırmızı Kedi Yayınevi sahibi Haluk Hepkon’a gönülden teşekkür ederim.

Ancak bir önemli kişiye sonsuz teşekkür etmek isterim. Bundan 45 yıl önce ilk kitabımın yazarlığı için beni ilgili kuruma Emre Kongar hocam tavsiye etmişti. Yüzünü kızartmadım ve o kitabı yazdım. Ancak orada tanıdığım daha sonra abi- kardeş olduğumuz Milliyet gazetesi yazarı Ali Gevgilili, o kitabımın editörü olarak o kitabımın gerçek yaratıcısıdır. O zaman anladım ki editörler kitapların gerçek mimarlarıdır, biz yazarlar ise ağır inşaat işçileriyiz. Editörlerin hakkı ödenmez

Bu kapsam içinde, “Gavur Mümin” kitabımı yayına hazırlayan Kırmızı Kedi Yayınevi editörü ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller’e sonsuz teşekkür ederim.”

76. Yunus Nadi Ödülleri’nde 5 dalda toplamda 6 eserin ödüle layık bulunduğu yarışmada, 376 eser yarıştı. Cevat Çapan (Şiir), Gökçer Tahincioğlu (Roman), Mehmet Güreli ve Aslı Akarsakarya (Öykü), Yaşar Aksoy (Sosyal Bilimler Araştırması), Fotoğraf: Hüseyin Opruklu (Fotoğraf) ödül kazandılar.

Editör: Haber Merkezi