​HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan İzmir'in oksijen deposu olarak da görülen Yamanlar Dağı Tabiat Parkı ile Karagöl- Sahara Milli Parkı arasında kalan bölgeye yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali'ni meclis gündemine taşıdı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede RES'lerin çok büyük yapılar oldukları için tarlalar halinde kullanıldığını ve büyük arazilere ihtiyaç olunduğunu, Yamanlar Dağı Tabiat Parkı ile Karagöl- Sahara Milli Parkı arasında kalan bölgeye yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali için kaç ağaçın kesileceğini ve kaç dönüm verimli tarım arazisi ya da orman bu alanın içine girdiğini sordu. 

Bölge halkının, meslek odalarının, ekoloji örgütlerinin de görüşlerinin alınıp ortak bir mutabakatla hareket edilmesi gerekmektedir diyen Müslüm Doğan'ın sunduğu önerge maddeleri şöyle;

1- Rüzgâr Enerji Santralleri kuruldukları yerlere göre ciddi miktarda kuş ölümlerine neden olurken, yaydıkları titreşimler nedeniyle yarasaların yolların şaşırmalarına sebep olmakta ve memeli türlerinin süt verimliliğini etkilemektedir. Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Bu konuda gereken önlemlerin alınıp alınmadığı konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?

2- RES'ler çok büyük yapılar oldukları için tarlalar halinde kullanılmaktadır. RES'ler için büyük arazilere ihtiyaç vardır. Bu büyük yapıların kanatlarının taşınması için bile yol genişletme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu anlamda Yamanlar Dağı Tabiat Parkı ile Karagöl- Sahara Milli Parkı arasında kalan bölgeye yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali için kaç ağaç kesilecektir? Kaç dönüm verimli tarım arazisi ya da orman bu alanın içine girmektedir?

3- Avrupa’da, rüzgâr türbinlerinin yarattıkları çevre sorunları nedeniyle milli park alanlarının sınırları içine ve çok yakınına kurulması yasaklanmışken, İzmir’in oksijen deposu olan Yamanlar Dağı Tabiat Parkı ile Karagöl-Sahara Milli Parkı arasında kalan bölgeye bu tribünlerin kurulmasının manası nedir?

4- RES'lerin insanlara yönelik en büyük etkisi gürültü kirliliğidir. Ayrıca uzmanlarca rüzgâr türbinlerinden gelen manyetik dalgaların epilepsiye ve rüzgâr türbini sendromu olarak adlandırılan bir hastalığa neden olduğu belirtilmektedir. Projenin Yamanlar Belediyesi Gençlik Merkezi’ne 355 metre, Göktepe Mahallesi’ne 380 metre mesafede yapılacağı belirtilmektedir. Bakanlık olarak bu konuda ne tür önlemler aldınız? Gürültü kirliliğine yönelik çevre halkına yönelik gerekli açıklamalar yapılmış mıdır?

5- Yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santralinden ne kadarlık bir enerji üretimi beklenmektedir? Üretilen enerji ne kadarlık bir bölgenin enerji ihtiyacını karşılayacaktır?

6- Valilik tarafından açıklanan ÇED sürecine dair yapılacak toplantılara yerel halkın katılımı için gerekli planlamalar yapılmış mıdır? Yerel halkın, meslek odalarının ve çevre örgütlerinin itirazları ne ölçüde dikkate alınmaktadır?

Editör: Haber Merkezi