DERLEYEN: BÜŞRA MURATDAĞI/ İZ GAZETE- Bülent Kepenek’in sunduğu Emek Dünyası programının konukları İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammed Saleh Ali ve Göç ve Mülteci Çalışma Grubu Koordinatörü Mehmet Arif Koçer oldu. İkili son günlerde artan mülteci düşmanlığı ve Türkiye’deki sığınmacılara yönelik açıklamalarda bulundu. 

Suriye’den Türkiye’ye yoğun bir göç olduğunu ifade eden Ali, “300 bin kişi tek bir günde Türkiye’ ye geldi. Elbette çok ağır bir yüktü. Suriyelilerin Türkiye’de bu kadar yıl kalacağına dair bir tahmin yoktu. Muhalefet partileri bu konuda çok sert davrandı. Çiftçiyi topraktan koparmak kolay değil. Suriyelilerin yüzde 80’i arazi sahibidir. Ben eminim yüzde 80’i Suriye’ye dönecek” diye konuştu.

Türkiye’deki yaşama entegre olan mülteciler geri dönmeme ihtimali olduğunu belirten Koçer, “Zulme maruz kalan toplulukların göçleri dünya tarihi boyunca görülmüştür. Savaş biter yeniden ülkeleri yaşanabilir hale geliyorsa tabii ki orta yaş üstü grup dönecektir.  Türkiye’ de yeni doğmuş Türk toplumuyla entegre olmuş insanların dönmeyeceğini öngörmek lazım. Devlet kaygılarla değil hukuk ile hareket etmek zorundadır. Genel mültecilerin insani koşullarda yaşamasını sağlamalıdır” dedi.

‘YALAN SÖYLÜYORLAR’

Hükümet tarafından Suriyelilere ayrıcalık sağlandığı yönündeki iddiaları yalanlayan Ali, “Kim Suriyelilerin elektrik, doğalgazdan ücretsiz faydalandığını söylüyorsa yalan söylüyor. Bu bir iftiradır. 5 kişinin üstü ailelere Kızılay kişi başı 150 lira destek veriyor. Sağlık hizmetleri, bütün muayeneler ve ilaçlar ücretsiz, medikal işitme cihazları vb. yüksek miktarlı şeyler ücretsiz” şeklinde konuştu.

‘SEBEP MÜLTECİLER DEĞİL’

Sağlık hizmetlerindeki aksamanın sebebinin mülteciler olmadığını dile getiren Koçer, “Yabancı düşmanlığını körükleyen şey; ırkçı yaklaşımdır. Bir kadına bir Suriyeli zarar verdiğinde bunu bütün Suriyeliler yapıyormuş gibi gösterilmesi de yanlıştır. Ümit Özdağ bir konuşmasında Suriyeli kadınlar ‘fahişelik’ yapıyor diyor. Bir Suriyeli kadın bunu yapıyor diye bütün Suriyeli kadınlar öyleymiş gibi davranmak yanlıştır ve ayıptır. Avrupa Birliği’nin Suriyeli sığınmacıları geçirmesinler diye bize verdiği para da insani, etik bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR DÖNMEYEBİLİR’

“Mülteciliğe karşı olmak mülteci haklarına aykırıdır” diyen Ali, “Zafer Partisi bildiğiniz mültecilere karşı kurulmuş bir parti. Çalışan Suriyeliler Türkler ile aynı maaşı alıyorlar. Ayrıca, Suriyelilere Türk kültürü daha yakın geliyor. Eve kapanan Suriyeli kadınlar Türkiye’ de daha özgür bir seviyeye geldiler. Kadınların sesleri çıkmaya başladı. Bu yüzden kadınlar dönmeyebilir” diye konuştu.

‘OLUMSUZLUKLARLA GÜNDEME GELİYOR’

Suriyelilerin sürekli olumsuz haberlerle gündeme getirilmesini eleştiren Ali, “Suriyeliler hangi partide kim var bilmiyorlar. AKP, CHP kimin nedir bilmezler. Bir tek Zafer Partisi’ni biliyorlar. O da bize karşı olduğu için. Kim onları kucaklarsa onu sevecekler. Suriyeliler sadece AKP’li değildir. Suriyelilerin katkılarından, yeteneklerinden kimse bahsetmiyor. Hep olumsuzluklarla gündeme geliyor. Medya bir tek olumsuzlukları yazmamalı” dedi.

KAPAK FOTOĞRAF: EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi