EFE CAN TAN/ İZGAZETE - Tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle 22 Mart itibariyle kapatılan işletmelerden birisi de berberler, kuaförler ve güzellik salonları olmuştu. 1 ayı aşan bir süredir kapalı kalan berber esnafı günlük kazanca dayalı olan geliri nedeniyle zor günler geçiriyor. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise 1500 kişinin kendilerine yardım talebi ile geldiğini söylüyor. Karşıyaka’da dükkanı bulunan esnaf Volkan Berber ise yarın virüs bitse esnafın kepenk açacak durumda olmadığını söylüyor. Hal böyleyken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay berber esnafının zor durumu değiştirmek için İzmir Berberler Odası Şükrü Bilgen’e berberlerin yavaş yavaş tedbir alarak açılması için ‘Karşıyaka’nın pilot bölge’ olması yönünde öneride bulunduğunu, Bilgen’in de bu öneriyi Valiliğe ilettiğini fakat henüz bir geri dönüş alamadıkları belirtti.

‘VİRÜS YARIN BİTSE BERBERLER KEPENK AÇACAK DURUMDA DEĞİL’

İzmir Karşıyaka’da dükkanı bulunan Volkan Berber kepenk indirmek zorunda kalan berberlerden sadece biri, belediye tarafından erzak kolisi yardımı yapıldığını fakat onun dışında bir yardım alamadıklarını söyleyen Berber; ‘’Erzak yardımı Karşıyaka Belediyesi’nden yapıldı, onun dışında bir yardım yapılmadı bize. Belediye tarafından 270 berbere erzak kolisi yardımı yapıldı. Dükkanlarımızı açmak için İzmir Valiliği’nden izin istedik, dilekçe verdik ama şu ana kadar sonuçlanmadı. Eldiven, maske, tek kullanımlık havlu gibi önlemlerle dükkanlara az sayıda müşteri alarak işimizi yapmaya dönmek istiyoruz. An itibariyle virüs şu an bitse berber kepenk açacak durumda değil ancak 1 ayda toparlanabiliriz. Zaten müşterilerin yarısı evde tıraş oldu bir çok dükkanın elektrikleri ve suları kesildi. Berberlerin, kuaförlerin, güzellik salonlarının talebi şu an nakit para desteği, faturalarımızı ve giderlerimizi ancak böyle bir yardımla karşılayabiliriz. Ramazan Bayramına kadar işimizin başına döneceğimizi umuyoruz’’.

BAŞKAN SOYER’LE GÖRÜŞTÜK!

İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin’e göre ise işletmelerin faaliyete geçmesi Ramazan sonrasına kalacak. Bilgin berberlerin açılması için Berberler Federasyonu’nun İçişleri Bakanlığı ile istişare içinde olduğunu fakat bunun çok iyi sağlanacak bir denetimle mümkün olabileceğini söylüyor; ‘Müşterilerimizi ateş ölçerle bir kişi bir kişi içeri alarak ve sadece tek kullanımlık havlular kullanarak dükkanların açılmasını bekliyoruz. Federasyonumuz da İçişleri Bakanlığı’ndan bunu talep ediyor. Tabi burada bunun denetiminin çok iyi şekilde yapılması gerekiyor. Bu konuda soru işaretlerimiz var, denetimin hangi ölçüde sağlanabileceği net değil.

Diğer yandan esnafımız elbette iyi durumda değil, İzmir genelinde bize 1500 kişi geldi yardım talebiyle. İş yeri ve evi kira olanları öne çıkarttık ve yardımlarda bulunduk. İzmir Valiliği’nden yardım için taleplerimiz oldu maddi ve manevi. Karşıyaka Belediyesi bize erzak yardımı yaptı, Çiğli Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yardım yaptı. Tunç Soyer ile esnafın sorunları ile alakalı görüşme fırsatımız oldu, fikirlerimizi aldı. Soyer kira yardımı dahil elinden geleni yapacağını söyledi. Şunu da söylemek isterim ki biz çalışmaya başlasak bile kolumuz kanadımız kırık olacak. Çünkü sakal tıraşı yapamayacağız. Duyduğumuza göre izin verildiğinde sadece saç tıraşına müsaade edilecek. Sakal tıraşı çünkü çok daha temas gerektiriyor. Bu da bizi çok olumsuz etkileyecek.’’

TUGAY: KARŞIYAKA PİLOT BÖLGE OLSUN!

Berberlerin yavaş yavaş açılması gerektiğini söyleyen ve bunun için Karşıyaka’nın pilot bölge olabileceği fikrini atan Belediye Başkanı Cemil Tugay; ’’İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ile bir görüşme gerçekleştirdik. Marketler nasıl açıksa, berberler de açılabilir diye düşünüyorum elbette hijyen kuralları gözetilmek koşuluyla. Onun ötesinde bütün berberlerin açılması doğru bulunmazsa eğer ilk olarak nöbetçi berber gibi bir uygulama yapalım dedik Karşıyaka özelinde her mahallede bir berberi açık tutarak insanları hizmet vermesini sağlayalım istedik. Bu planda berberlerin bir gelir havuzu oluşturmasını ve her berberin açık kalan berberin gelirinden faydalanmasını düşündük. Şükrü Bey ile konuşmamızda 2. opsiyon olarak ben size bir yer belirlerim, siz kendi belirlediğiniz berberleri gönderirsiniz, hem halkın tıraş olma ihtiyacını karşılamış oluruz hem de elde edilen gelirleri berberlere dağıtırız diye düşündük. Bu organizasyonu yaparken amacım halkın ihtiyacını karşılamak, 2.’si de berber esnafının tamamen gelirsiz kalmasını önlemek. Bu önerileri sundum Şükrü Bey’e ve bunun için Vali beye görüşmeye gittiklerinde Karşıyaka Belediyesi’nin pilot bölge olarak seçilebileceğini, ben berberlerin açılması için taraftar olduğumu kendilerine ilettim fakat sonra Valilikten bir cevap alamadık. Markette hastalığın bulaş riski neyse berberlerde bence daha fazla değil. Berber arkadaşlarımız kullandığı aletleri her seferinde sterile edecek ve önlemlerini alacak. Bunlar çok zor değil. Berberler yüksek bulaş riski taşıyan yerler değil bence. Fikrimiz onaylanırsa hemen pilot bölge uygulaması için hazırız’’.

Editör: Haber Merkezi