ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın babasının cenazesine kelepçeli götürülmesi sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Vicdanları yaralayan görüntü yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. 

İzmir Barosu konuyla ilgili bir açıklama yaparak olayın sorumluları hakkında gerekli yasal işlemin başlatılması için yetkilileri göreve çağırdı. 

"HUKUKEN VE VİCDANEN KABUL EDİLEMEZ"

Baro tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "26 Ocak 2019 günü hayatını kaybeden emekli kaymakam ve vali yardımcısı merhum Ayhan Kozağaçlı'nın cenaze töreni bugün Konya Merkez Musalla Halkabi Köşk Camii'nde yapıldı. İstanbul Silivri Kapalı İnfaz Kurumu'nda bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan meslektaşımız Avukat Selçuk Kozağaçlı, babasının cenaze törenine yoğun güvenlik önlemleri arasında getirildi. Tören esnasında daha önce mafya liderlerine dahi reva görülmeyen bir muamele ile, sivil giyimli bir jandarma görevlisine kelepçelenen Avukat Selçuk Kozağaçlı, babasına son vedasını bu şekilde gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Bilindiği üzere Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 93. maddesinde, "Yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere, kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir" denilmektedir. Oysa, kamuoyunun yakından bildiği gibi; Avukat Selçuk Kozağaçlı, hakkında devam eden bir yargılama nedeniyle 2017 yılından beri tutuklu olduğu davada 14 Eylül 2018 tarihinde tahliye edilmiş ancak savcının itirazı üzerine yine aynı mahkeme tarafından üç gün sonra yeniden tutuklanmıştır. Avukat Kozağaçlı, söz konusu süreçte, hakkındaki yakalama kararını bildiği halde, İstanbul Adliyesi'ne kendi özgür iradesi ile giderek hakîm karşısına çıkmıştır.

Avukat Kozağaçlı, mesleki faaliyetlerini sürdürdüğü sırada,  bu faaliyetler nedeniyle onlarca kez yurt dışına çıkmış olup hakkında devam eden tüm davalara rağmen yurda dönmekten imtina etmemiştir. Meslektaşımız Selçuk Kozağaçlı, şimdiye kadar takındığı tutum ve davranışlar neticesinde kendisinin veya başkalarının hayat ve beden bütünlüklerine kastetmiş, bu yönde eğilimi olmuş biri de değildir. Bu sebeple, Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın kendisine ve etrafındakilere zarar verme ya da kaçma ihtimali yoktur.  Dolayısıyla meslektaşımız, en acılı gününde, tamamen keyfi şekilde kelepçelenerek babasının cenazesine getirilmiş bulunmaktadır. Bu durumu ne hukuken ne de vicdanen kabul etmek mümkündür. Bugün yaşanan elim olay, ülkemizde avukatlara karşı takınılan hoyrat tavrın açık bir göstergesi niteliğindedir. Söz konusu meşum olayın sorumluları hakkında gerekli yasal işlemin başlatılması için yetkilileri göreve çağırıyor, bu vesile ile merhum Ayhan Kozağaçlı'ya Allah'tan rahmet, Avukat Selçuk Kozağaçlı ve ailesine başsağlığı diliyoruz."

İZMİR BAROSU BAŞKANINDAN SERT TEPKİ

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, Kozağaçlı'nın kelepçeli görüntülerine tepki göstererek "Bu fotoğrafa iyi bakın. Avukat olduğu için kendisiyle gurur duyan babasını kelepçelerle uğurluyor toprağa. Av. Selçuk Kozağaçlı’ya mafya babalarına gösterdiğiniz insanlığı gösteremediniz. Ama bilin o kelepçe Selçuk’un ellerinden önce sizin vicdanlarınıza vuruldu." ifadelerini kullandı.

'VİCDANSIZLIĞIN RESMİ'

İzmir Barosu avukatlarından ekolojist Arif Ali Cangı da durumu vicdansızlık olarak niteleyip olayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; "Vicdansızlığın resmi; ÇHD Genel başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı tutku; babasını kaybetti, mezarı başında ve kelepçesi çözülmemiş, bu utanç hepimize yeter.

Editör: Haber Merkezi