Venezüela Ankara Büyükelçisi Jose Gregoria Bracho Reyes bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Büyükelçi Reyes’i İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık makamında ağırladı. Ziyarette Türkiye ve Venezüela arasındaki karşılıklı diplomatik ilişkilerin 70.yıl dönümü kapsamında ortak etkinlikler ve işbirliği fırsatları masaya yatırıldı. Reyes, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden İzmir’e ayak basan ünlü Venezüelalı devrimci Francisco de Miranda’nın Karaburun’a bir büstünün konulması ve Venezüela kahvesinin İzmir’de yapılacak bir etkinlikle tanıtımının yapılması önerilerinde bulundu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mustafa Özuslu Büyükelçi Reyes’in yanında getirdiği Atatürk ve Bolivar’ın anlatıldığı kitaba atfen yaptığı konuşmada, “Tarihin tanıklık ettiği iki devrimci bu kitapta. İki devrimci de masum dünya halkları için liderlik görevi görmüş ve emperyalizme karşı mücadele etmiştir. Latin Amerika halklarının kurtuluş hareketleri ve emperyalizme karşı yapmış olduğu başkaldırı aslında bizim Anadolu’da Mustafa Kemal önderliğinde yapmış olduğumuz ulusal kurtuluş savaşı ve antiemperyalist mücadeleden farklı değildir” şeklinde konuştu.

 

BÜYÜKELÇİ REYES'TEN BÜST VE ETKİNLİK ÖNERİSİ

İzmir’in kendileri için özel bir öenem sahip olduğunu belirten Reyes bunun sebebini ise Latin Amerika’daki bağımsızlık savaşının öncüsü Francisco de Miranda’nın ilk olarak İzmir’e ayak basmasıyla açıkladı. Reyes bu nedenle Franscisco de Miranda’nın İzmir’de 1786 yılında karaya ilk çıktığı olan yer Karaburun’da bir büstünün yapılmasını arzuladıklarını belirtti.

 

Venezüela Büyükelçisi’nin bir diğer önerisi ise yeniden uluslararası piyasaya açılma hedefindeki Venezüela kahvesinin İzmir’de bir tanıtımının yapılmasıydı. Reyes, İzmir limanının tarihte kahve ticaretinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi